Početna Ekonomija Italijani namjeravaju da grade žičaru Kotor-Njeguši

Italijani namjeravaju da grade žičaru Kotor-Njeguši

5

Nakon uspješnog početka realizacije projekata žičara na Cmiljači i relaciji Manastir Podvrh – Đalovića pećina, italijanska kompanije Lajtner namjerava da uđe u projekat gradnje žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša. Gradnju vrijednu, prema prvim procjenama, oko 20 miliona eura, sama bi finansirala, saopšteno je iz Vlade.

To su saopštili predsjednik Vlade Crne Gore Dušku Markoviću predstavnici italijanske kompanije Lajtner, jednog od vodećih svjetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova.

Premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem kompanije Lajtner u našoj zemlji ocijenivši da se obje žičare kao strateški projekti koje finansira Vlada, a gradi Lajtner uspješno realizuju zahvaljujući ozbiljnosti i posvećenosti matične kompanije, ali i izboru kvalitetnog lokalnog partnera.

„Za Vladu, koja izdvaja veliki novac iz kapitalnog budžeta za strateške razvojne projekte, važno je da imamo kredibilne partnere poput Lajtnera koje donose i novi kvalitet i znanje. Uspješnan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala Vaša zainteresovanost za projekat žičare Kotor – Njeguši koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva“ – rekao je premijer.

Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Lajtner Martin Lajtner predstavio je predsjedniku Vlade idejni projekat žičare rekavši, između ostalog, da planiraju gradnju Pininfarinijevih kabina nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švajcarskoj preko glečera do Materhorna.

Na sastanku je ocijenjeno da projekat ima turističku, ali i ekološku i kulturnu dimenziju, jer obogaćuje turističku ponudu naše zemlje, poboljšava turističku poziciju Cetinja i Nacionalnog parka „Lovćen“, ali i stvara pretpostavke za smanjenje obima saobraćaja putem od Kotora do Njeguša.

Sastanku su prisustvovali ministri održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i kulture Aleksandar Bogdanović.

5 Komentari

  1. zicaru je napravila Austrougarska jos prije vise od 100 godina. Krajem osamdesetih je bila emisija na tv sa mjestanima koji su je se jos sjecali. Trebalo bi je reprizirat

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code