IVAN MARINOVIĆ: PRIČE SA LUŠTICE U FILMU „IGLA ISPOD PRAGA“

IVAN MARINOVIĆ: PRIČE SA LUŠTICE U FILMU „IGLA ISPOD PRAGA“

324
0
Podijeli

 

ivan marinovic1Crnogorska kinematografija biće uskoro bogatija za još jedan film. Riječ je o dugometražnom autorskom projektu „Igla ispod praga”, mladog Novljanina Ivana Marinovića”, koji potpisuje scenario i režiju.
Za snimanje ovog filma Marinović je odlukom Ministarstva kulture o sufinasiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2013. godini dobio 120.000 eura.
Marinović za Radio Jadran kaže da to ipak samo “zvuči megalomanski” s obzirom da je to samo trećina neophodnih sredstava za realizaciju ovog filma.
“Igla ispod praga” biće skup priča sa Luštice, dodaje Marinović, naglašavajući i da će većina scena biti i snimljena tamo. – Film je inspirisan događajima i ljudima sa Luštice, a konkretan zaplet dešava se oko prodaje jednog komada zemlje o čemu se dosta govorilo kod nas.
Kad je riječ o ulogama, Marinović za sada potvrđuje samo učešće istaknutog makedonskog pozorišnog glumca Nikole Ristanovskog. Veliki kasting održaće se nakon ljeta, a prema njegovim riječima bilo bi poželjno da se prijavi što više Bokelja, odnosno svi oni koji smatraju da mogu da glume – biće dobrodošli.
Marinović nije mogao da precizira kada će konkretno početi snimanje filma, s obzirom da je neophodno još finansijskih sredstava koja će najvjerovatnije biti obezbijeđena iz nekih inostranih fondova.
– Film je namijenjen za evropske festivale i ja se nadam plasmanu na nekom od tih prestižnih festivala. Moram istaći da je o tome svemu sada jako teško govoriti, s obzirom da je film započeo na Berlinskom festivalu i scena se razvija u okviru njihove radionice, vjerujem da će film biti promovisan na više međunarodnih festivala.
Ovaj 29-ogodišnji crnogorski stvaralac je magistrirao filmsku režiju na FAMU u Pragu, gdje je gostujući predavač i već je sa rediteljskim ostvarenjima ili scenarijima za “Fali more, drž’ se kraja”, “Paskva”, “The Black Pin”… doživio uspjeh na međunarodnim filmskim smotrama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code