Ivan Marinović: Konkurencija na Sarajevo film festivalu žestoka

Ivan Marinović: Konkurencija na Sarajevo film festivalu žestoka

1884
1
Podijeli

images_slike_licnosti_ivan_marinovic_rjRediteljski prvijenac Novljanina Ivana Marinovića “Igla ispod praga” biće večeras premijerno prikazan u takmičarskom dijelu na XXII Sarajevo Film festivalu.

U iščekivanju večerašnje premijere u 22.30 Marinović za Radio Jadran, vrlo ubuđen, prenosi dosadašnje utiske o organizaciji, gostima i samom festivalu, koji je po svemu prevazišao njegova očekivanja:

Picerija i restoran

“Hiljadu je akreditovanih gostiju koji su došli, tako da sve konstantno vrvi od posla i sastanaka. A što se tiče konkurencije, oni koji prate vidjeli su da su dva filma iz glavne takmičarske konkurencije,  “Godless” i “Scare hearts” već dobili glavne nagrade na festivalu filma u Lokarnu u Švajcarskoj, tako da je konkurencija žešća nego što smo mogli pretpostaviti”, priča Marinović.

Marinovića i ekipu filma večeras očekuje “holivudski” vrhunac svega što su radili i naslovili imenom “Igla ispod praga” – crveni tepih, slikanje sa novinarima, intervjui, no, ipak, u očekivanjima ne pretjeruje. Skromno poručuje:

“Moje očekivanje je da se film konačno “odlijepi” i “odvoji” od mene i počne da živi svoj život, da ja malo odmorim, a sve preko toga, ah – što god bude, biće dobro”, kaže uz osmjeh Marinović.

Dodaje da će njegovi sugrađani čekati još sigurno mjesec kako bi film vidjeli u Herceg Novom. Datum još nije preciziran, ali će to najvjerovatnije biti sredina septembra.

Žanrovski, film je orjentisan kao komedija – crni humor, a Marinović je uspio da okupi vrhunsku glumačku postavu, koju predvodi Nikola Ristanovski u ulozi popa, a pored njega igraju: Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev.

Snimanje su pomogli  Ministarstvo kulture Crne Gore, Filmski Centar Srbije, Lustica Bay i Turistička organizacija Herceg Novog.

Podsjetimo da film donosi priču iz malog sela na poluostrvu Luštica, čiji stanovnici pokušavaju da prodaju veliku zemlju i time riješe svoje probleme. Jedina prepreka je pop Petar koji odbija da proda svoj dio. Ekranizacija filma u bajkovitim krajolicima Luštice probudila je samo pozitivne kritike mještana, koji su bili veoma predusretljivi i pomagali na snimanjima. No film je zagolicao percepciju ukupne crnogorske javnosti, stručne i laičke.

Da je riječ o filmu kojeg zasigurno očekuje lijepa budućnost na festivalima i u biskopskim salama, govore već dvije nagrade koje je Marinović dobio za scenario 2014. – na Jerusalem Film Lab radionici i na Cinelink programu Sarajevo Film Festivala iste godine.

1 komentar

  1. Ti si na pocetku karijere, koliko znam ovo je Tvoj prvijenac.Film nijesam gledala ali se nadam da cu biti uskoro u prilici.Festivali,konkurencija….itd.ma važno je ucestvovati a ako bude i nagrada svakako su dobrodošle.Želim Ti svaku srecu.
    0    0

Ostavite komentar

*

code