Ivan Marinović: Privilegija je prvi u regionu odgledati film „Muškarci ne plaču“

Ivan Marinović: Privilegija je prvi u regionu odgledati film „Muškarci ne plaču“

0
Podijeli

Reditelj i selektor dugometražnog igranog filma 31. FFHN – MFF, Ivan Marinović presrećen je što je festival otvorio film “Muškarci ne plaču”. Smatra da je privilegija odgledati takvo ostvarenje prije ostatka regiona, te da je riječ o izuzetnom umjetničkom dostignuću.

– On se bavi tematikom koja nije nepoznata, ratnom tematikom devedesetih, ali na svjež, zanimljiv način i pristup filmu koji je radioničarski. Glumačka ostvarenja u filmu su fantastična. Srećan sam, jer je publika odlično prihvatila film i reagovala vrlo emotivno.

Picerija i restoran

To je odlično za početak festival – kazao je na prvoj press konferenciji fetsivala, Marinović.
Objašnjava i zašto je kao selektor odlučio da podijeli ostvarenja u dodatne dvije selekcije:

– Poučen sam iskustvom sa mnogih festivala na kojima sam bio, a to je da se razgraniče određeni pristupi filmu i omogući fleksibilnost u produkciji. Imamo obavezu da pokažemo domaću produkciju, ali i obavezu da tretiramo različite žanrove. Ovo je važna odluka kako bi festival mogao da napreduje i da se širi. Festival nije samo revija filma. On mora da bude koristan kompletnoj kinematografiji i svim filmmejkerima. To je moj cilj – kazao je Marinović

Kuriozitet je što će na festivalu biti prikazana čak četiri crnogorska filma, ali generalno Marinović smatra da za pripremu festivala nedostaje više vremena i dobar, ozbiljan p.r.

– Da bi se Hercegnovski festival izdvojio u ovom trenutku u odnosu na ostale, on mora ponuditi nov sadržaj, a to su art house filmovi, kako bi osvojio prostor za sebe – naglašava Marinović.

Žiri selekcije Kino Orjen: Delikatan posao, puno je dobrih filmova

Ovogodišnja novina na filmskom festivalu u Novom, selekcija Kino Orjen, pobuđuje posebnu pažnju. Žiri selekcije Kino Orjen čine: Đorđe Radosavljević, Stefan Bošković, Sunčica Unevska.
Radosavljevića raduje što ponovo ima ulogu na festivalu, jer je ranije bio kao scenarista i osvajao nagrade:

– Mislim da nam je program kojeg treba da ocijenimo, veoma zanimljiv. Interesantan je po sadržaju, jer ima i bioskopske i umjetničke filmove, te filmove koji su uveliko zaživjeli u bioskopima i festivalima, ali i one koji tek počinju svoj život. Očito da nas čeka ozbiljan i vrlo delikatan posao, kazao je Radosavljević.

Unevska je istakla da joj je posebna čast što žirira u selekciji
Kino Orjen, jer on ima posebnu simboliku za ove prostore, te da joj naročitu čast predstavlja to što dodjeljuju nagradu “Živko Nikolić”, čovjeka koji je obilježio crnogorsku i jugoslovensku kinematografiju.

Bošković je istakao da je pred žirijem veoma komplikovan zadatak. Filmovi su vrlo raznovrsni tematski, autorski, komercijalno, produkciono. Biće zato puno prostora za diskusiju i donošenje najbolje moguće odluke.

Boris Ler: Posttraumatski stres na filmu, a na Ex YU prostorma ćutanje

Gumac iz fima “Muškarci ne plaču”, Boris Ler, filma koji je je na festival došao ovjenčan specijalnom nagradom žirija u Karlovim Varima, voli toplinu i otvorenost Hercegnovskog filmskog festivala.

Objašnjava da je reditelj i scenarista, Alen Drljević, razvijao scenario filma punih šest godina, počev od radionice psihoterapije koja se radi sa oboljelima od postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), odnosno ideje da se prvo snimi dokumentarni film na tu temu, a onda razvoja ideje i scenarija za dugometražni film.

– Psihodrama koja se koristi u liječenju PTSP-a je bila za mene potpuno novo iskustvo. To je bilo uzbudljivo iskustvo rada na sebi i na liku kojeg glumim, i nove spoznaje o sebi. Riječ je o specifičnom, izuzetno stresnom, ali zato i lijepom procesu. Kod nas se slabo govori o PTSP-u i ja se iskreno nadam da će ovaj film poslužiti da se ovako važna tema otvori i na takav način pomogne oboljelim ljudima – kazao je Ler.

Smatra se srećnim jer je dosta angažovan kao glumac, uz gorku konstatciju, da se, ipak, u BiH, ali i regionu, generalno malo snimaju filmovi, iako autori imaju šta reći. Jer, novca za filmove nema.

Žiri takmičarske selekcije: Umjetnost nije konjička trka

U oficijelnoj takmičarskoj selekciji ove godine je na 31. FFHN Montenegro film festivalu osam ostavrenja. Članovi žirija, reditelj Milčo Mančevski, glumica Nataša Ninković i reditelj Ivan Salatić svjesni su zahtjevne uloge.

Mančevski kaže da im je krenulo dobro, iako ne poznaje baš dobro reginalnu kinematografiju, pa je ovo dobra prilika i da se upozna.

– Žiriranje volim i radio sam ga nekoliko puta. Valja reći da umjetnost nije konjička trka, ona se ne radi za medalju, za prva i druga mjesta. No opet, s druge strane kada je u pitanju autorski film, priznanje na festivalima pomognu promociju filma kod publike. I to je korisno – kazao je Mančevski.

Prvi put s druge strane, da ocjenjuje filmove i rediteljska ostavrenja, Nataša Ninković kaže da je dobrom društvu. Ima dobar matrijal za ocjenjivanje, pa će samim tim i otvoriti prostor za dobru i kvalitetnu diskusiju.

– Mnogo volim Herceg Novi i ovaj Festival i drago mi je da je toliko godina održao tradiciju, te da je kvalitetniji iz godine u godinu. Mislim da je riječ o jedinom festivalu regiona na kojem zaista možemo da vidimo taj region. Lijepo je i kada glumac ima priliku da ocjenjuje rediteljski rad, jer je obično obrnuto, kazala je Ninković.

Novljanin Ivan Salatić zadovoljan je što je pozvan da žirira u sopstvenom gradu.

– Nisam gledao filmove. Imam dobru ekipu i nadam se da ćemo se saglasiti. Nisma siguran baš da volim žiriranje, ali imam zadovoljstvo da radim sa ovim divnim ljudima i volim da gledam filmove, što mislim da je dovoljno za početak, poručio je Salatić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code