Početna Kultura Ivan Salatić: Pripremam tri nova filma

Ivan Salatić: Pripremam tri nova filma

4

Dugometražni prvijenac hercegnovskog reditelja Ivana Salatića, “Ti imaš noć”, doživio je drugu veliku premijeru u Roterdamu, u okviru programa “Svijetla budućnost”, nakon što je prvi put prikazan na venecijanskom festivalu u selekciji “Nedjelje kritike” prije šest mjeseci. Istovremeno mladi reditelj iz Herceg Novog planira čak tri nova ostvarenja.

Film “Ti imaš noć” je prikazan i na nekoliko manjih festivala, a reakcije publike nakon svakog prikazivanja veoma su dobre, priča za Radio Jadran Salatić.

– Na neki nači susreli su se moja potreba da se bavim autorskim filmom, a opet da publika to razumije. Mislim da se to desilo i to je dobro. Čekamo Hercegnovski filmslki festival, da napravimo i premijeru u Herceg Novom. Film dosta dobro putuje, tako da pretpostavljam da će u narednih godinu i po obići još neke festivale koji su bitni – ističe on i dodaje da ga od većih filmskih smotri očekuje prikazivanje na festivalu u Hong Kongu.

“Ti imaš noć” nagrađen je na Festivalu autorskog filma u Beogradu Gran prijem. Film je o odumiranju Brodogradilišta u Bijeloj. Započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je voljela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi. Noć koja može promijeniti sve.

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar.

Salatić otkriva Radiju Jadran da trenutno radi na čak tri nova ostvarenja, ne precizirajući detalje, jer, kako je kazao, previše je rano.

– Premijera je bila prije 6 mjeseci, a ja sam već krenuo da radim, što je dosta rano, ali imam plan da idem iz jednog filma u drugi. Sad pišem scenario za film koji bi trebalo da bude kao epoha, a imam još dva projekta na kojima radim paralelno. Vidjećemo šta će biti sljedeće – priča on.

U planu mu je i produkcija jednog isključivo umjetničkog filma, koji će imati galerijski karakter i neće biti snimljen za veliko platno.

Trenutno živi na relaciji Herceg Novi – Beograd, ali dosta putuje zbog prikazivanja svog dugomegtražnog prvijenca na raznim festivalima.

Ivan Salatić, rođen je 1982. godine u Dubrovniku, odrastao je u Herceg Novom. Režirao je nekoliko kratkih filmova koji su prikazani na filmskim festivalima u Veneciji, Torinu, Sarajevu i drugima. Završio je višu likovnu školu u Beogradu, filmsku režiju na FDU Cetinje i magistrirao na HFBK, Hamburg.

4 Komentari

  1. Samo ti moj Ivane pravi filmove,bojim se da u nasem nesretnom gradu ima mjesta samo za Cecu i njen seljacki mentalitet i muziku. Svaka cast,inace,pratimo tvoj rad.

    6
    4
  2. Bravooo Ivane! Cestitam na velikom uspjehu! Zelim ti jos mnogo dobrih i priznatih filmova! Grad iz kojeg si potekao, je grad umjetnika . Mnogi veliki slikari, glumci, pisci su iz naseg grada. Boka je iznjedrila velika imena !

    25
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code