Početna Kultura Ivana Palikuća ne povlači ostavku: Ko će voditi Muzej i Galeriju u...

Ivana Palikuća ne povlači ostavku: Ko će voditi Muzej i Galeriju u Herceg Novom?

40

Poslije godinu otkako je preuzela da vodi JU Gradski muzej Mirko Komnenlović i Galerija Josip Bepo Benković, Ivana Palikuća je podnijela ostavku Savjetu ustanove. Međutim, petočlani sastav Savjeta ni nakon mjesec to još nije prihvatio, a Palikuća i kolektiv čekaju zamjenu:

– Podnijela sam ostavku zbog privatnih razloga, obaveza i planova. Savjet to nije prihvatio, smatrajući da sam dobro obavljala posao. Tu sam dok ne odluče koga će postaviti za novog direktora. I dalje predstavljam Muzej i Galeriju – objašnjava za Radio Jadran, Ivana Palikuća, koja je, inače, kadar SNP-a.

Ona negira da je ostavku podnijela zbog nekog pritiska da to učini. Izabrana je u oktobru prošle godine za v.d direktora, po odluci predsjednika Opštine Stevana Katića, a onda je u aprilu njen status postao stalan.

Spekulacije da bi na njeno mjesto mogao doći Gavrilo Vico, koji je angažovan u Komunalnoj policiji Herceg Novog, (svojevremeno kadar Građanske liste “Izbor”), nije mogla da komentariše:

– Ne znam. Čula sam na prošlom Savjetu ustanove da se pominje on, ali ja ne poznajem tog čovjeka – ističe Palikuća.

Zadovoljna je onim što je postignuto u Muzeju i Galeriji za godinu, koliko je na čelu ove javne ustanove:

– Nastavljena je višegodišnja težnja da Muzej i Galerija budu što bolje posjećeni. Imali smo odličnu saradnju sa školama i vrtićima. Po tome smo sve više prepoznati. I Muzej Štumbergera u Baošićima je tokom ljeta bio dobro posjećen. Sada ga otvaramo samo po najavi organizovanih posjeta – naglašava ona.

Podsjetimo da je Ivana Palikuća postavljena za v.d nakon što je Savjet većinom glasova razriježio dotadašnjeg direktora Đura Belog Prijića.

Završila je Master studije filologije Filološkog fakulteta u Beogradu, profesorka je ruskog jezika i književnosti.

40 Komentari

 1. Okreni-obrni – još jedan poraz i promašaj SNPa. Počelo sa Tatalovićkom a završava na idućim lokalnim izborima ispod cenzusa. Tražili ste – gledajte.

  23
  9
 2. Inace, za one koji ne znaju, drzava na FDU Cetinje školuje producente, menadžere u kulturi i umjetnosti. Da probate sa nekim skolovanim producentom, koji je uzgred imao nekog iskustva u radu do sada? Ili da pitate nekog ko se razumije u sve to, da vam nekog preporuci?
  Školovan i talentovan čovjek unapredjuje ustanovu novim idejama ili onim koje već postoje u svjetskim ustanovama ili galerijama… on usred Novog pravi svjetsku galeriju, mada izgleda da je taj isti svijet daleko..on je sposoban da donese novac putem pisanja projekata i realizuje aktivnosti koje ne može sada, kada zavisi od budžetske crkavice a para ima samo za plate.
  Zato država školuje producente, za one koji ne znaju. Imate li kojeg producenta u partijskim redovima ili samo komunalne policajce i filologe?

  6
  34
 3. Ivana draga, da si ti nama ziva i zdrava!
  Razradila si muzej i pokazala neradnicima kako se radi.
  A sad kad im se ugasi ustanova neka idu na biro!
  Nikakva steta. I Capini, i cuveni Beli koji bi i platu i otpremninu. Sram da ih bude!

  36
  45
 4. Gavrilo vico ima vise skole nego li svi u opstinu i bilo bi sasvim u redu momku dat dobru poziciju momak posten vrijedan prva liga. Samo je problem sto se on nebi pito tu nista jer im se svima diktira sta da rade

  8
  40
  • Ma kakva struka, ne m….
   Ako bi tako gledali onda niko ne radi svoj poso koji bi trebo, u ovoj državi.
   Bitno jedino kakav si čovijek i hoćeš li da radiš, a ovaj grad je mali i znamo se.
   A u toj ustanovi dok je vodila struka pola stvari nestalo, i to će doći na red…

   16
   31
 5. Svi odrade godinu dana, uzmu otpremninu, primaju platu jos godinu i bog te veselio. Nije nam odgovarao Beli! Neka! U pamet se Novljani. Politika nam unisti grad!

  20
  36

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code