Početna Društvo Ivanović i Šegrt: Bolnica Meljine ostaće u sistemu zdravstva, pa ma ko...

Ivanović i Šegrt: Bolnica Meljine ostaće u sistemu zdravstva, pa ma ko bio njen vlasnik

17

Vlada traži najbolji pravni način za raskidanje kupoprodajng ugovora sa Atlas grupom, koja je prije osam godina kupila Vojnu bolnicu Meljine.
bolnica sastanak 180716Bilo ko da bude vlasnik Bolnice Meljine ona će ostati u sistemu javnog zdravstva. Narednih dana za očekivati je deblokadu računa, nastalu nepromišljenim potezom Opštine. Treba proširiti ugovor sa Fondom zdravstva kako bi ubuduće Bolnica bila finansijski stabilnija. Ovo su samo neki od aktivnosti koje su najavili menadžmentu i Sindikatu Bolnice, ali i građanima Novog,  kasno popodne, potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović, ministar zdravlja dr Budimir Šegrt i novoimenovani direktor Fonda zdravstva, Sead Čirgić.

Ivanović je kazao da su probleme svrstali u tri kategorije, jer u bolnici ne postoji samo problem zaostalih plata, već je on dublji i odnosi se na način funkcionisanja bolnice, kao i mnoga pravna pitanja koja terba razrijšiti.

Picerija i restoran

– Pravni problemi koje smo detektovali datiraju još od momenta potpisivanja ugovora o privatizaciji. Ogledaju se, između ostalog, u nerealizovanju ugovorom preuzetih obaveza, a tu je i ugovor sa Fondom zdravstva, kao i odnos opštine Herceg Novi. U drugu grupu smo svrstali finansijska pitanja, koja se odnose na neisplaćene plate, nabavku potrebnog materijala, ali i nalaženje mogućnosti kako da bolnica poveća prihode pružajući one usluge za koje postoji tražnja Herceg Novog i njenog rubnog područja. Treći segment obuhvata funkcionalna pitanja, jer ovdje dolazi do odliva medicinskog osoblja. Zbog toga je potrebno uvesti mjere koje će omogućiti da se sistem dovede u red, kazao je Ivanović.

Na sastanku je utvrđena dinamika za rješavanje problema, a predstoji i utvrđivanje  odgovornosti za njih, za što je potrebna dobra dokumentacija i analiza. Osnov za rješavanje problema potrpredsjednik Vlade prepoznaje u valjanoj dokumentaciji i analizi.

Ivanović smatra nekorektnom odluku Opštine da blokira račun bolnice, čime je već naplatila 85.000 od 170.000 eura dugovanja za poreze. To nije korektno ne samo prema bolnici, već i prema građanima. Obećao je da će razgovarati sa čelnim ljudima Opštine da se blokada povuče.

– Moja poruka građanima Herceg Novog jeste da bolnica Meljine ne može biti van sistema i van upotrebe niti ostavljena po strani, a da građani nemaju mogućnost da svoje potrebe podmire na ovom mjestu. Znam da će i resorno Ministarstvo i Vlada Crne Gore uraditi sve, da sistem funkcioniše. Ne možemo nikom otimati ništa i mora se naći pravni osnov za raskid ugovora, jer je očigledno da ovaj aranžman ne funkcioniše  ali treba znati red koraka kako se ugovor raskida – poručio je Ivanović. Vlada traži modalitet da Bolnica počne  da funkcioniše u okviru javnog zdravstvenog sistema Crne Gore, makar, kako je dodao, u četiri segmenta, porodiljskom, hirurškom, internom sa kardio i fizioterapijskom.

bolnica sastanak 180716 2Ivanović kaže da ne razumije prvo kako je neko mogao da skine 85 hiljada eura sa računa Bolnice od novca koji određen za plate, a da prije toga drži sastanak na kome tapše ljude po ramenima i obećava rješenje, ali nije želio da komentariše odnose u vladajućoj koalciji u Herceg Novom i da u njih upliće Bolnicu, jer kako god se građani Novog politički izjašnjavali imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Dr Budimir Šegrt poručio je da Ministarstvo zdravlja nije zaboravilo ovu bolnicu. On je podsjetio da je upravo zbog toga što Atlas grupa nije ispunjavala ugovorom preuzete obaveze, Vlada Crne Gore pred kraj prošle godine, kod Savjeta za privatizaciju, a na inicijativu Opštine Herceg Novi, pokrenula postupak raskida ugovora.

–      Jedino što je funkcionisalo po ugovoru između Atlas grupe i države jeste kvalitetna zdravstvena zaštita koju je pružao kvalitetan kadar Bolnice. Na žalost, zbog finansijskih problem, a i nebrige vlasnika polako dolazi u pitanje. Ne kvalitet, nego sigurnost – istakao je ministar.

On tvrdi da je menadžment uložio više u bolnicu od samog vlasnika, te da kada je počela kriza u bolnici 2013. godine, lično je sa tim upoznao Odbor direktora i vlasnika, koji su bili u obavezi da sa time upoznaju i Vladu. Tvrdi da je nonsens izjava iz Atlas grupe da je za stanje u Bolnici Meljine odgovoran menadžment od 2010 -2015. godine.

– Gledamo kako da sada prevaziđemo probleme i kako da što prije stvorimo uslove da država može da reaguje, a da pri tom ne bude optužena da interveniše na privatnom posjedu, ili da se ne pravi domaćin u tuđoj kući. Ova bolnica će postojati zbog pružanja kvalitetne zaštite stanovništva Herceg Novog, bez obzira ko će biti vlasnik – kategoričan je dr Šegrt.

Odgovarajući na pitanje Radija Jadran da li je Atlas grupa mogla staviti hipoteku na bolnicu, a zarad kredita od 12 miliona eura, odgovorio je potvrdno, jer kupoprodajni ugovor to dopušta. Ministar je kazao i da na godišnjem nivou za održavanje sistema bolnice potrebno 5 miliona eura, a da je stari menadžment uspijevao u najboljim vremenima namaknuti  preko 4 miliona eura.

– Atlas grupa je najvjerovatnije kupila ovu imovinu, 50 hiljada kvdarata na pjeni od mora, sa mogućnošću da gradi hotel i apartmane i računala je da će benefiti od njih biti toliko dohodovni da trošak od funkcionisanja Bolnice neće biti diskutabilan. S obzirom da ništa u to nisu uložili sami ugovor ne može očuvati Bolnicu – obrazložio je Šegrt.

U menadžementu očekuju da  će se problimi postepeno prevazilaziti, pa je direktorka, dr Olivera Elez uvjerena da bi proširenje ugovora sa Fondom zdravstva  održalo bolnicu:

– Svima u Bolnici je najvažnije da rade svoj posao i da budu za to adekvatno plaćeni. Vrlo je važno i što grad Herceg Novi pokazuje  koliko mu je bitna bolnica, jer se najavljuju peticije sa velikim brojem potpisa. Ostaje da se ispoštuje danas utvrđena dinamika rješavanja problema  i isplate zarade – kazala je novinarima dr Elez.

17 Komentari

 1. Bravo za Porez. Ovdje je sve jasno kao dan 🙂 trebamo da ih opuvamo u oktobru i da počnemo da gradimo ovu zemlju napokon, na pravim vrijednostima.

 2. Sta ce nama bolnica, skola , vrtic itd vazno je da ova nova vlast ima para za rasvjetu. Moji Novljani malo razmislite kome ste ukazali poverenje.

 3. cekajte, ako sam dobro shvatio, nerazuman je povjerilac koji pokusava da naplati svoje potrazivanje, a razumna je drzava koja je drzavnu bolnicu na takvoj lokaciji koja je bila mali vma dala svom tajkunu u bescijenje, da je uništava i imovinu opterećuje hipotekama, dok na sve načine isisava pare iz nje?! zanimljiva logikamne drzavnika. kakva je država, ni logika ne može biti bolja.

 4. Primjedba Za Vas iz radio Jadrana. Prvo u tekstu ne pominjete Slobodana Radovica novljanina koga se opstanak bolnice Meljine tice isto kao I svih nas I drugo ne znate no ime novom direktoru Fonda Zdrastva koji je osoba na pravom mjestu kao I njegov prethodnik, a sve koliko Sam razumio zavisi u ovom trenutku Od povecanja izdavanja novca iz Fonda dje je on rukovodilac. Ivanovicu svaka cast. Hvala

 5. Cuvajte se dobro uigrane ekipe .Knezevic treba da odgovara i to javno,ali,naravno nema od tog nista.Opstina treba raskinuti uf
  govor sa Knezevicem i odmah,istovremeno,izdati nalog za hapsenje i poslati svu valjanu dokumentaciju VDT.
  U medjuvremenu,organizovati privremeni odbor za rad bolnice u normalnim uslovima i pokrenuti akciju predaje bolnice gradu Herceg Novom na upravljanje.Bolnicu odmah osloboditi aljkavog i nesposobnog kadra i sastaviti novi privremeni radno i profesionalno spreman kadar za rad u prelaznom periodu.Zatim traziti pogodnog investitora i uci u ozbiljan program revitalizacije Bolnice i profesionalizma.

 6. Ovo smo sve znali,jedini problem su plate zaposlenih koji nemaju dovoljno plaćenoga posla,građani koriste usluge redovno i ne znam zašto se mame.Problematična je Opština,Vlasnik zna zakon i čeka, jer ne bi bio vlasnik da misli kao mi, Država sve zna i……što je problem osim pare kojih nema.

 7. Znate li vi što je to privatna imovina? Nerazumna i nepromišljena je Opština,narod,sindikat,svi.Svi samo traže pare,a rad i zakon -ništa.Nema država što da objašnjava samo politički da stiša nerazumne da miruju.

 8. Svaka cast Ivanovicu! Rjesavas jedan po jedan problem Novljana. Bitno je da građani imaju koristi, a ne da li se problemi rješavaju prije ili poslije izbora. Ovo su problemi za koje treba vremena. Svako ko zna kako radiš zna da ćeš se boriti do kraja, dok ih ne riješiš.

 9. Да ли се може вјеровати изговореном данас од стране представника власти државе ЦГ?
  Мора се, нема друге. Министар здравља невин или неспособан био док је директор био . Да није мало много, 5 милиона Е за годишње пословање а плате смањене упола и број радника се преполовио.

 10. Vrati te bolnicu narodu gospodo kakav privatan kapital u zdravstvu ako neko ima interesa neka prave svoje klinike ovo vi nama vratite ima nas novljana koji cemo finansirati

 11. Znači kaže tzv ministar da je jedini grijeh što bolnica propada blokada računa od strane opštine??? Nerazumna blokada? Je li ovo sprdnja ili šta? Alo bre ovo je PRIVATNA ustanova znači zna se ko je vlasnik i da ima države davno bi trunuo u zatvoru tzv ministre a ne bi ti dijelio packe da li se trebao naplaćivati porez ili ne.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code