IVICA ZIDAR: ŠTITIMO JAVNI INTERES

IVICA ZIDAR: ŠTITIMO JAVNI INTERES

173
0
Podijeli

ivica zidarPovodom nedavnog izbora direktorke JUK “Herceg fest”, saopštenjem se oglasio predsjednik UO te ustanove, Ivica Zidar. Radio Jadran, kao komercijalni medij, nije u obavezi da ga objavi. Međutim, čini to, jer smatra da javnost treba da bude upoznata sa detaljima kontraverzne smjene u vrhu “Herceg festa”, koju je i sam predsjednik OO NOVE, Jovan Subotić nazvao skandaloznom. Slijedi izjava Ivice Zidara:
– Kao čovjek koji je apsolutno odan Novoj srpskoj demokratiji i njenoj viziji bolje i poštenije Crne Gore, prihvatio sam da uz kolegu Kovača budem u UO JUK „Herceg Festa” ispred naše stranke, sa ciljem da se obezbjedi da ova ustanova ispuni očekivanja građana, kako na planu razvoja kulture u našem gradu, tako i na planu gazdovanja resursima, povjerenim ovoj ustanovi.
Javni interes je preči od bilo čijeg privatnog interesa, pa smatram da tako treba da bude i u ovoj ustanovi.

Činjenica da je rukovodilac Herceg Festa član Nove, dodatno me motiviše da javni interes bude zaštićen.
Želio sam da se izbor direktora, koji je statutarna obaveza upravnog odbora, obavi na miran način. Međutim, zbog zloupotrebe medija, gladnih skandala u tuđem dvorištu, od strane par neodgovornih pojedinaca, moraću da dam nekoliko pojašnjenja, kako bi bilo jasno da smo svojom odlukom pokazali da za Novu nema nedodirljivih.
Gospođica Krivokapić je prije godinu dana postavljena na mjesto V.D.-a direktora, uz političku podršku stranke, ali nažalost, po mišljenju nas iz UO koji smo ispred Nove srpske demokratije određeni da pratimo, ali i donosimo najvažnije odluke koje se tiču Herceg Festa, ona nije ispunila zadatak na zadovoljavajući način. Zbog toga je UO, apsolutnom većinom glasova, izabrao drugu, iskusniju kandidatkinju, za koju mislimo da će se efikasnije boriti sa nasljeđenim problemima Herceg Festa, a koje gospođica Krivokapić nije ni počela da rješava za godinu dana.
Naime, radi se o više ugovora o zakupu objekata koji su pod ingerencijom JUK „Herceg Festa” H.Novi, prije svih poslovnog prostotra u okviru Dvorane park, Kanli kule i prostora u okviru Doma kulture u Bjeloj.
Neki od ovih ugovora su nasljeđeni. Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji br. 78/07 od 25.05.2007. god., zaključenim sa ondašnjom RTCG, ugovoreno je da ova medijska kuća medijski sponzoriše sve važnije manifestacije pod okriljem Herceg Festa, bez naknade. Upravo je iz tog razloga i određena cijena zakupnine poslovnog prostora u Dvorani park površ. 300 m2, po cjeni od 500 , oo € mjesečno. Svakako da cjena zakupa od 1,66 € za 1 m2, više odgovara zakupu nekog magacinskog prostora, a ne zakupu poslovnog prostora u centru grada. Upravo je ta niža cjena ugovorena kao protivnaknada medijskog sponzorstva Herceg Festa. Međutim, RTCG je svoje medijske usluge redovno naplaćivala, a i kiriju koja je dakle određena na iznos od samo 500 , oo € za poslovni prostor od 300 m2 u centru grada, upravo da be se na taj način ostvarilo medijsko sponzorstvo navodno bez naknade, nije redovno izmirivala.
Iako je UO jednoglasno donio Odluku br. 53/13 od 13.03.2013. god., o raskidu ovog ugovora, tu odluku V.D. Direktora nikada nije sprovela. Čak nije htjela ni da otpočne pregovore sa Javnim servisom CG ( pravni sljedbenik RTCG ), o rješavanju problema, iako joj je UO pripremio predlog u tom pravcu.
Kao nasljeđeni štetni ugovor postoji i onaj o zakupu na određeno vrjeme br. 163/09 od 05.06.2009. god., koji za predmet ima zakup Kanli kule. Postupanje V.D. Direktora nije išlo niti u pravcu rješavanja ovog, po ustanovu, štetnog pravnog posla. Naime, ovim ugovorom je „zakupnina” predstavljena veoma čudno, kao 20 % od cijene prodatih ulaznica za obilazak i manifestacije u organizaciji zakupca. Dakle, proizilazi da klasične zakupnine i nema, već da zakupodavac treba da dobije samo manji dio od naknade koju zakupac ostvari od prodatih ulaznica. I pored ovako utvrđene „zakupnine”, opšti je stav u Herceg Novom da Kanli kula propada i da u njezino održavanje nije učinjeno gotovo ništa.
Moje mišljenje je da su ovakvi postupci gospođice Krivokapić izazvani neuspjevanjem da se izbori sa autoritetom koji Dejan Mandić ima kod nje, a koji je bio upoznat sa svim navedenim problemima, ali nije pokazivao interes za njihovim rješavanjem. Tačnije, pravio je opstrukcije u pokušajima njihovog rješavanja, iz samo njemu znanih razloga.
Obećavamo da ćemo i u narednom periodu donositi odluke isključivo po svojoj savjesti i shodno odgovornosti koju imamo i da nećemo dozvoliti da nas u tome omete bilo čiji autoritet ili privatni interes. Za nas su važni samo interesi građana Herceg Novog i Nove srpske demokratije, a oni nisu u koliziji.
Pošto ne želim da se naši politički protivnici slade medijskim prepucavanjem među članovima Nove, ovim završavam obraćanje javnosti po pitanju izbora direktora JUK „Herceg Fest” H.Novi.-zaključuje predsjednik UO JUK „Herceg Fest”,Ivica Zidar.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code