ŽIVOT NA KLIZIŠTU PODI – ZABORAVLJENI I OSTAVLJENI!

ŽIVOT NA KLIZIŠTU PODI – ZABORAVLJENI I OSTAVLJENI!

355
0
Podijeli

podi_kliziste_aStrašno klizište koje je pokrenula divlja deponija prilikom gradnje puta Meljine – Petijevići 2008. godine još nije sanirano, a žitelji napuklih i urušenih kuća i imanja i danas žive u strahu i jadu. Danijela Stupar poslala je Radiju Jadran mnogo fotografija o životu stanovnika u naselju Crnica, koje pokazuju sa kakvim posljedicama klizišta se i danas nose sami, bez pomoći hercegnovske opštine. Objavljujemo samo nekoliko, ali dovoljno da upozori nadležne.

– U naših 12 polusrušenih i oštećenih kuća stalno ili povremeno boravi oko 90 stanovnika, od čega je 30-tak maloljetne djece. Pored državljana Crne Gore, ovdje borave i državljani Rusije, Danske, Islanda, Srbije, Francuske, Bosne i Hercegovine. Ostale kuće su napuštene, jer se vlasnici plaše za svoju bezbjednost – priča Danijela Strupar.stupari_podi

Picerija i restoran

U kući njenih roditelja Stupara koja je utonula, sa jezivim pukotinama po zidovima i na podu od parketa borave rizikujući i mjere svakog dana koliko se pomjeraju tlo i zidovi. Kuća se kliznula za preko 60 cm. Formirala se duboka pukotina od 4 metra koju su popunili kamenjem.

U naselju svakodnevnu igru djece može ugroziti oskrnavljena kamena ograda, koja se graniči sa ulicom. Milojka Masleša sa zebnjom očekuje unuke iz Češke i Kanade.

podi_brankaZabrinuta je i Branka Miodragović, sa unucima iz Beograda, ispred porodične kuće čije temelje je ogoljelo klizište. Na mjestu nekadašnjeg  dvorišta, zjapi zlokobna jama!!! Nekada je  bilo u nivou kuće, a sada se sručilo na dubinu od 4 m od temelja.

Tu je i kuća ruskih državljana, gdje je slikana i gospođa Tatjana Arkhipova sa ćerkicom. Klizište je doprlo do samog ulaska u kuću. Potpuno je uništena okućnica!

podi_kliziste1Dom porodice Aleksandra Govrika je potpuno oskrnavljen i napušten, klizište je izazvalo požar na elektroinstalacijama.

Slađana Šapić strijepi sa ćerkama, ali pored brige za djecu, Slađana brine i za nepokretne roditelje.

bozovici_podiPorodica Božović je svu svoju ušteđevinu koju su stekli mukotrpnim radom u Danskoj, uložila u svoju kuću i otadžbinu, sa željom da se sa djecom i unucima vrate u Herceg-Novi. Život im je ispod svakog dostojanstva! Ovdje trenutno boravi troje unučića porodice Božović iz Danske i sa Islanda.

Svoje priče imaju i Bakovići, Milovići, Mandići, Stanići, Vujnovići,

Kneževići…. Ovo je samo dijelić njihove muke – tek za nezaborav i još jedan vapaj ne bi li stigao do nadležnih i odgovornih.podi_kuca_put

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code