Iz Božićnih poslanica

Iz Božićnih poslanica

1
Podijeli

I ove godine Mitropolija crnogorsko – primorska Srpske pravoslavne crkve i Crnogorska pravoslavna crkva paralelno organizuju nalaganje badnjaka na Cetinju i u drugim mjestima širom Crne Gore.

Badnjake će osveštati mitropoliti Amfilohije i Mihailo. Oni su uputili božićne poslnice vjernicima.

Picerija i restoran

Amfilohije: Zaboravimo sve razmirice i svađe

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, u božićnoj poruci pozvao je da se sve razmirice i svađe koje nas dijele, zaborave i da jedni drugima oprostimo, „da se za grijehe pokajemo i da Cetinjski manastir i ćivot Svetog Petra Cetinjskog ogradimo najljepšom mogućom ogradom – bratskom slogom“.

Mir na zemlji, i dobra volja među ljudima – najljepši je način proslavljanja Boga, novorođenog Bogomladenca u ove svete i blage dane Hristovog rođenja. To je način na koji su ga proslavili anđeli i pastiri kada se rodio. Na to su prizvani svi ljudi na svijetu, cijelo čovječanstvo – a naročito oni kojima je već po rođenju dato da su braća, rođaci, kumovi, komšije – naveo je Amfilohije.

Podsjetio je da Božić 2019. godine, u Crnoj Gori dočekujemo sa međusobno različitim sjećanjem na događaje koji su se, baš u ove dane, odigrali prije 100 godina – na Cetinju i u njegovoj okolini.

– Događaje o kojima je riječ danas jedni Crnogorci zovu „božićnom pobunom” a drugi „božićnim ustankom”, a u pitanju je bila velika bratska nesreća, nastavljena revolucionarnim bratoubilaštvom u Drugom svjetskom ratu (produžetak je krvnih osveta iz vremena Svetog Petra Cetinjskog); sve je to unijelo metež i podjele, na čijem trajanju neko insistira, do današnjeg dana. Veliki je grijeh i bezumlje da mi danas, jedini u Evropi, poslije toliko vremena povampirujemo i oživljavamo te sukobe, zaboravljajući da ni Bog, po Aristotelu, ne može poništavati istoriju i istorijske događaje, a kamoli ljudi.

Zato, zagrlimo jutros, braćo i sestre, kosti i sjeni svih naših predaka, svih onih palih za krst časni i slobodu naše rodne grude! I jedni i drugi su naši; potomci i jednih i drugih su naši! Izdajnik, ne daj Bože, može biti samo onaj, ko pokuša da dijeli i zavađa njihove grobove i njihovo potomstvo. Ako se oni nijesu mogli ni znali razumjeti prije 100 godina, a ni oni posle njih, nego su zapucali jedni na druge, – naša je sveta dužnost da mi utišamo te plotune. Kako? Tako što ćemo se danas okupiti i ujediniti oko Svetinje mirbožanja i bratske ljubavi i praštanja, pomirenja za Božić, na Božićno jutro.

Sve razmirice i svađe koje nas dijele, da jutros zaboravimo, da jedni drugima oprostimo, da se za grijehe pokajemo i da Cetinjski manastir i ćivot Svetog Petra Cetinjskog ogradimo najljepšom mogućom ogradom – bratskom slogom!

Neka 100. godišnjica božićnih bratoubistava i onih posle njih u Crnoj Gori, bude početak našega izmirenja, da tražimo i da ne prestajemo u tome, da nalazimo načine, kako ćemo, u ime Boga Ljubavi, zacijeliti sve naše međusobne istorijske rane, kako ćemo jedan drugoga, činiti čašću većima i boljima.

Tako ćemo jedino i na pravi način, umiriti svaki ustanak i svaku pobunu, u nama samima – protiv svoga brata, i protiv svojih najbližih, protiv svakog ljudskog bića.

Božiji blagoslov na svima Vama, neka bude od sada pa do vijeka! Vaistinu se rodi – poručuje Amfilohije.

Mihailo: Ujedinimo se oko svetinja i CPC

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo u božićnoj poslanici pozvao je Crnogorce da čuvaju crnogorski identitet, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, narod i državu, i da se mole Gospodu da urazumi silnike koji su uzurpirali njihove svetinje.

– Neka vas Crnogorci i Crnogorke u dane Božića skupi bratska ljubav, Sveti Krst i Jevanđelje, da se Crnogorci slože. Da se molimo Gospodu da urazumi silnike, koji su uzurpirali naše svetinje, crkve i manastire, te se ne možemo moliti Gospodu na našim oltarima – rekao je Mihailo.

Beogradskoj patrijaršiji odnosno takozvanoj Crnogorsko-primorskoj mitropoliji Srpske pravoslavne crkve, smatara Mihailo, sve je dozvoljeno, a CPC sve oduzeto.

– Hvala Bogu da nije došlo do težih incidenata koje svakodnevno izaziva SPC u Crnoj Gori. Da je riješeno crkveno pitanje CPC u skladu sa najstrožim evropskim standardima, Crna Gora bi već bila u Evropskoj uniji. Crnogorci nijesu Srbi, već Crnogorci koji obnavljaju svoju državu – rekao je Mihailo.

On je pozvao sve da, slaveći sveti dan rođenja Hristova, istrajno slijede put spasitelja, put njegova učenja kroz svoju dugu viševjekovnu istoriju.

– CPC se zalaže za mir i slogu, bratstvo i jednakost među ljudima. CPC koja je u dugoj istoriji dijelila narodnu sudbinu raduje se Božiću i očinskom ljubavlju grli svu svoju đecu, ma đe bili, u zemlji ili rasijanju, poručujući im: Sad je vrijeme milosti, sad je vrijeme spasa, ujedinimo se oko svojih svetinja i svete CPC – naveo je Mihailo.

Suština Božića je, kako je kazao, blagovijest da se Bog rodio kao čovjek iz ljubavi prema ljudima, da bi sve ljude i tvorevinu preporodio i ovjekovječio u crkvi. U njoj se otkriva buduće carstvo Božje, kao vječna zajednica Boga i čovjeka.

– Naše ponovno rođenje, Duhom Svetim u tajni svetoga krštenja, ne bi nam bila darovana da se Gospod Isus Hristos, nije rodio od Duha Svetoga i Djeve Marije – kazao je Mihailo.

On je poželio svim pravoslavnim vjernicima, građanima Crne Gore i u dijaspori, mnogo sreće, radosti i božanskog veselja.

– Blagodat Gospoda Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetoga Duha sa svijema vama. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Srećna Vam Nova godina. Neka je vječna Crna Gora i autokefalna Crnogorska Pravoslavna Crkva, bez koje nema države Crne Gore – poručio je Mihailo.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code