Iz EU fondova preko 190.000 za sanaciju kuće Iva Andrića

Iz EU fondova preko 190.000 za sanaciju kuće Iva Andrića

17
Podijeli

Opština Herceg Novi obezbijedila je preko 190.000 eura za sanaciju kuće nobelovca Iva Andrića kroz projekat „Očuvanje, unaprijeđenje i promovisanje prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja čiji je cilj pametno i održivo upravljanje turizmom’’, ili kraće – Co.Co.TOUR.

Imajući u vidu da je jedan od prioriteta lokalne uprave sanacija i stavljanje u funkciju Andrićeve kuće, Opština Herceg Novi je preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, a zajedno sa partnerima, aplicirala na prvi poziv Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora i projekat je odobren.

Picerija i restoran

Partneri sa kojima će ovaj projekat biti realizovan su Agencija za lokalnu demokratiju iz Crne Gore, Regionalna razvojna agencija i opština Himara iz Albanije, te  opština Trikaze iz regije Pulja u Italiji.

Vrijednost projekta za Opštinu Herceg Novi iznosi 190.706 eura, uz mogućnost neznatnog umanjenja u procesu pripreme potpisivanja ugovora sa predstavnicima Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1.439.385 eura.

Sredstvima iz projekta će biti finansirani radovi na kompletnoj obnovi postojećeg zdanja na Toploj, uz očuvanje autentičnog izgleda kuće i dvorišta, nakon čega će dio sredstava biti usmjeren na  unaprijeđenje turističke ponude u kući Nobelovca,  i to kroz pametne digitalne sadržaje koji će biti definisati tokom realizacije projekta.

Co.Co.TOUR je projekat posvećen očuvanju, unaprijeđenju i promovisanju prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja, čiji je cilj pametno i održivo upravljanje turizmom.

17 Komentari

 1. Simonida poslije 10 godina sluzbovanja opet ima predsjednika kod kojeg moze da se najavi i da mu drzi govore a on da se pretvara da je slusa

  3
  1
 2. “Kad god dodjem u ovaj kraj zapahne me s mora i sa kopna, iz vrtova, sa kuca i ulica nesto savrseno i skladno, a u razgovoru sa ljudima osjetim ponajcesce nesto sitnicavo i neprijatno – mala pamet, jeftina ironija i bezocno ogovaranje svega i svakoga.
  Pri tom oni se redovno sluze svojim lokalnim govorom.
  Ponasaju se kao ljudi na karnevalu koji se u kostimima i pod maskama krecu slobodnije, izrazavaju smjelije i govore i rade ono sto se bez maske i kostima ne bi nikada usudili da kazu i ucine….”
  Ivo Andric o Novljanima

  14
  1
 3. zasto se pola para ne da sportskom centru i napravi se parket kakav je potreban nasoj djeci i nasem gradu da imamo salu kakvu zasluzuje grad i ispravimo greske predhodnika vrijednost projekta je oko 100.000,00 eura?????????

  7
  12
  • Ne može jer ovo nije nasljedstvo od tetke iz Kanade već namjenski projekat. Novac se mora iskljucivo namjenski za ovo utrošiti i neko (EU komisija) će to kontrolisati. A greske nisu prethodnika nego istih ovih jer su ovi isti (neki pod istim partijskim barjakom a neko pod drugim) bili na vlast kada se sala takva ne funkcionalna i sa takvom podlogom.

   22
   4
 4. Pametni digitalni sadržaji ?
  Otkad je nova uprava TO slušamo termine za koje nam treba IT obrazovanje, da bi išta razumjeli.
  Ali ajde, bolje i to nego ranije, ćevapi, pljeskavica, rebarca…

  16
  3
  • Nemojte slučajno ostaviti koga stručnog. Svaki euro koji se dobije a nije od poreskih obveznika gradjana je veoma vrijedan. Cestitke kancelariji i gospodji. ???

   9
   4
  • Nova uprava nije smjenila g-đu Mračević, jer je nova uprava produžena ruka DPSa, a Simonida Kordić nije dpsovski orjentisana, pa bez obzira na stručnost, znanje i ljepotu “nije podobna”novoj upravi.

   3
   5
  • U muzeju i galeriji se desava zadnjih dana nevidjeni pritisak na radnike od strane direktora i stranke koju predstavlja na radnike da se ponaosob izjasne dali podrzavaju novog direktora,a sve to sprovodi clan savjeta ispred radnika!

   5
   1

Ostavite komentar

*

code