Iz opštinske kase partijama 106 hiljada eura, plus 30 hiljada za kancelarije

Iz opštinske kase partijama 106 hiljada eura, plus 30 hiljada za kancelarije

10
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_opstina_hn_9Sekretarijat za finansije, turizam i ekonomski razvoj Opštine Herceg Novi donio je Odluku o finansiranju političkih partija koje učestvuju u radu Skupštine Opštine za 2016. godinu na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Tako partijama koje učestvuju u radu Skupštine u prva tri mjeseca tekuće godine pripada iznos od 1/12 ( jedne dvanaestine ) ostvarenih rashoda u prethodnoj fiskalnoj godini. To praktično znači da prema Nacrtu budžeta Opštine Herceg Novi za ovu godinu, političkim partijama pripada 106 hiljada eura.
Odluka se primjenjuje od 1. januara i Opština ima obavezu samo prema političkim partijama koje su, na osnovu izbornih rezultata, dobile jednog ili više odbornika u lokalnom parlamentu. Opština ne vodi evidenciju o ukupnom broju registrovanih ili aktivnih političkih partija u Herceg Novom.
– Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, član 8, pravo na sredstva imaju politički subjekti koji učestvuju na izborima i osvoje najmanje jedan mandat. U Herceg Novom to pravo ostvaruje sedam političkih subjekata – šest partija i jedno udruženje građana – kazali su Radiju Jadran u lokalnoj upravi.
Evo i kako su raspoređena sredstva predviđena Odlukom:
Demokratska partija socijalista – 35.564 eura
Izbor – 25.556 eura
Socijalistička narodna partija – 15.548 eura
Socijaldemokratska partija – 8.042 eura
Nova srpska demokratija – 8.042 eura
Novska lista – 8.042 eura
Pokret za promjene – 5.540 eura
Ova sredstva predviđena su za pokrivanje troškove njihovog redovnog rada, kao što su zarade zaposlenih, troškovi angažovanja stručnjaka i saradnika, porezi i doprinosi, administrativni i kancelarijski troškovi, režije, troškovi prevoza, organizacija sastanaka i događaja i ostalo što Zakon određuje kao redovan rad političkog subjekta.
Troškove zakupa prostorija takođe finansira Opština. Oni, prema trenutnoj strukturi političkih partija u gradskoj upravi, iznose do 30.000 eura na godišnjem nivou.

10 Komentari

  1. Vjerovatno je i ovo bjesomucno trosenje para iz budzeta planirano iz projektovanog prevelikog poreza na ove nase jadne stanove, kuce, a kako rece gospodin Mracevic, posebno na garaze!

  2. Ahahahah slatko se nasmijah eto opet trzisne meni u butik da nadje opet neku novu rupu u zakonu samo da me kazni i onda prica kao i svima,, ajde pisem ti min 200eura a ti plati za 7 dana 140e,, zat nije bolje da kazu,, slusaj treba nam para na godisnjem nivoe te rebnemo nekih 500-1000e zavisi kako nam se svidis i slobodan si,, e majko mila dje ni zivimo

  3. Ništa im nebih dao neka se finansiraju od odbornickih plata i donacija simpatizera a ova sredstva raspodijelite najsiromašnijim kojih ima itekako dosta. Ili uložite u grad,dječiji dom Bijela.

Ostavite komentar

*

code