Početna Ekonomija Izaberite: Plavi, crveni, zeleni ili osnovni tarifni model za obračun struje

Izaberite: Plavi, crveni, zeleni ili osnovni tarifni model za obračun struje

7

Elektroprivreda od danas nudi građanima da izaberu osnovni, plavi, crveni ili zeleni tarifni model snabdijevanja električnom energijom.

Osnovni model predviđen je za kupce koji na osnovu sopstvene potrošnje procijene da im ne odgovaraju uslovi nova tri tarifna modela.

Ukoliko kupac ne izabere neki od ponuđenih modela, račun će mu se automatski obračunavati po osnovnom.

Plavi model omogućava potrošnju 150 kilovat sati (kWh) električne energije u višoj tarifi i još toliko u nižoj, po cijeni dva odsto nižoj od prethodne.

Svaki potrošeni kWh preko navedene količine obračunavaće se po novoj cijeni.

Crveni model nudi istu, jedinstvenu cijenu energije 24 sata, svakog dana u sedmici, bez podjele na viši u nižu tarifu. Taj model može biti interesantan kupcima koji dominantno električnu energiju troše u periodu više tarife, odnosno tokom dana.

Zeleni model podrazumijeva potrošnju energije isključivo iz obnovljivih, zelenih izvora energije, po cijeni osnovnog modela uz dodatnih 0,2 centa po kWh.

Kupci će moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni model.

Na sajtu EPCG postavljen je i kalkulator, putem kojeg domaćinstva mogu izračunati iznos računa na osnovu ostvarene potrošnje.

Vlada od danas ukida naknadu za obnovljive izvore energije (OIE) 1 koju su građani do sada plaćali. EPCG je ranije odlučila da istog dana počne i primjena tarifnih modela.

7 Komentari

 1. Prije nekoliko godina stigao sam na ljetnji odmor u moju kuću u Herceg Novom. U mom stanu je bila isključena struja:; “dvije godine nisam plaćao račun na utrošenu struju”…
  Nisam usipo da pronađem račune da su računi plaćeni. Ljepio sam ih na kuhinjske pločice kako bi ih lakše našao, ali je to za žene koje čiste moj stan prije mog dolaska bila prljavština pa su ih bacile…
  Dva ipo dana sam bio u stanu bez struje dok sam uspio da u Elektrodistribuciji Herceg Novi podmirim “dug star dvije godine”…
  Obzirom da u gradu imaju još dvojica sa istim imenom prekontrolisao sam da mi nije dostavljen greškom pogrešan račun.
  Prvi redovno podmiruje svoje račune (magistar).
  Drugi je dugovao 800 evra, ali ima prvu svojtu koja radi u Elektrodistribuciji HN… Naravno da mu nisu isključili struju – nije CG ni Švajcarska ni Japan da se rodbini isključuje struja!
  Potom sam saznao da Elektrodistribucija HN ciljano traži osobe koje samo sezonski dolaze u HN i uzdaju se da oni ne mogu pronaći račune kao ni ja… Pa onda: Jovo, plati nanovo!
  Imenovali su mi i čovjeka koji je u Igalu sagradio veliku kuću tako što kod privatnih potrošača (kafići, pansioni) sa velikim dugom na kraju sezone napravi dil: plaćaju mu samo pola duga i to na njegove ruke, a on potom sredi stvar…
  Od tada račun više ne plaćam direktno na kasi Elektrodistribucije već preko banke u kojoj imam žiro račun. Tako mogu bez problema dobiti godinama unazad potvrdu da sam platio.

 2. Drzava i Vlada Crne Gore posto se brinu o Elektroprivredi mogli bi da subvencionisu svakoga ko hoce da mu se ugrade solarni paneli na krov kuce…
  Tako sa brojem suncanih dana H Novi gradjani bi placali jako malo struje…
  A to ce maxeri iz Vlade naplatiti od EU..

  17
  1
 3. Dobro sam proučio letak. Sve je to isto. Osim što je na mala vrata povećana cijena. Nije mi što me lažu, nego što misle da im vjerujem.

  34
 4. Sta god izabrali,opet ce vas guliti…da ne kazem k….i
  A ko nam je kriv,kad smo ovce i treba tako….
  Samo nek je kumovima,striku,ujkama,a pogotovo
  malom Blazu dobro..a nas ostale…tko nas ….
  *dopisite sami zadnju rijec*

  38
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code