Početna Politika Marketing – Izbor: Ima li sa kim Izbor da ruši DPS?

Marketing – Izbor: Ima li sa kim Izbor da ruši DPS?

44

Na medijsku interpretaciju dva održana sastanka opozicije u Herceg Novom, na kojima je dogovoreno da se javnost ne obavještava o njihovom toku reagovala je građanska lista “Izbor – Dušan Radović Krušo”. Iz te liste su predložili opoziciji inicijative za razriješenje predsjednika Skupštine Opštine Herceg Novi i imenovanje predsjednika Opštine Herceg Novi, ali nije bilo konačnih zaključaka – navode u saopštenju:

–      Nakon neiznenađujuće neprincipijelnosti, izjave koje su uslijedile nisu u potpunosti precizne, te kao isključivi idejni tvorac ovog poduhvata, a radi izbjegavanja omalovažavanja njegovog smisla, saopštavamo da je Udruženje građana Izbor iniciralo donošenje odluke o izboru predsjednika opštine sa idejom da tu funkciju obavlja odbornica Danijela Đurović – navode iz Izbora.

Kao razloge za taj predlog navode prvo činjenicu da DPS ima dvije ključne funkcije u opštini Herceg Novi, a za vlast ne posjeduje potreban legitimitet. Tako bi se, kako kažu za sprovođenje fer izbora spriječila zloupotreba lokalnih finansija, kao i naprasnih kadriranja u predizborne svrhe.

–      Smatrali smo da tu funkciju treba da obavlja neko ko ne pripada političkim subjektima koji su vršili vlast u ovom mandatu, pa se kao prirodan izbor nametnulo da to lice pripada izbornoj listi SNP-DF-NS “Sačuvajmo Novi za dobro Novoga”, kao najjačem opozicionom subjektu na lokalnim izborima 2014. Godine – ističu iz Izbora.

Smatraju da je Danijela Đurović bila dobar izbor, s obzirom da je u prethodnom radnom iskustvu u izvršnoj vlasti bila menadžerka Opštine Herceg Novi, kao i predsjednica Skupštine Opštine.

Iz Izbora su opozicionim kolegama, kao navode, predložili za predsjednika Skupštine Opštine Herceg Novi dr Sava Marića, jer im je po ciljevima i djelovanju najbliža Novska lista.

– Dakle, neistina je da Izbor “čuva Radmana”. Izbor je protiv DPS-a, pa i Andrije Radmana – kategorični su u Izboru.

Kako su predloženi kandidati za čelne funkcije odbili da ih prihvate, a opozicija nije dala svoje, Izbor-ova ideja je bila ograničena samo na izbor predsjednika opštine, zato što predsjednik Skupštine po zakonu nema nikakvih ovlašćenja pri raspolaganju budžetskim sredstvima, objasnili su dalje iz te liste.

Smataraju da odmah treba izabrati predsjednika opštine, a da se istovremeno ili odmah nakon toga razriješi predsjednik Skupštine.

–      Pri tom, Izbor niti jednim svojim postupkom ne nameće predstavnicima opozicije da moraju da podrže konkretnog kandidata, već je ostavio mogućnost da se predloži drugi kandidat, ali ni jedan opozicioni politički subjekt ni na drugom sastanku nije izašao sa konkretnim predlogom.

Izbor je pripremio tekst Sporazuma o zajedničkom djelovanju opozicije u predizbornom periodu, kojim će se definisati konkretni koraci radi zajedničkog i saglasnog nastupa do predstojećih izbora.

–      Izbor ne podnosi inicijativu iz revanšizma zbog aktuelnih razriješenja Demokratske partije socijalista, već da spriječi politički motivisano zapošljavanje, te užurbano trošenje budžetskih sredstava za politički motivisane namjere i efekte (socijalni tranferi, zbrzane i otaljane infrastrukturne projekte radi davanja utiska i otvaranja dionica uz prisustvo visokih partijskih funkcionera iz Podgorice) do konstituisanja nove vlasti – navode iz te građanske liste.
Izbor je podnio inicijativu i da se, ukoliko ne dođe do smjene rukovodilaca DPS-a, na funkcijama predsjednika SOHN i VD predsjednika OHN, građani uvjere u stvarne namjere cjelokupne opozicije.

Pročitajte Sporazum kojeg Izbor predlaže opoziciji

Polazeći od političke realnosti Opštine Herceg Novi da je raskinuta vladajuća koalicija između Demokratske partije socijalista i građanske liste Izbor;

Polazeći i od stanja da Opština Herceg Novi nema predsjednika opštine, već da tu funkciju vrši osoba koja nije na nju birana i za nju nema potreban legitimitet, kao i da se funkcija predsjednika Skupštine Opštine Herceg Novi obavlja na arbitraran način;

Čvrsto opredijeljeni za spriječavanje započete zloupotrebe nelegitimne pozicije Demokratske partije socijalista, predstavnika trenutne izvršne i zakonodavne vlasti u Opštini Herceg Novi, a predstavljajući u lokalnom parlamentu svega niti jednu trećinu birača;

Težeći ka ubrzanju procesa razriješenja predsjednika Skupštine Opštine Herceg Novi i imenovanje predsjednika Opštine Herceg Novi, i na taj način stvaranju ambijenta za slobodne i fer predstojeće izbore;

Cijeneći zajednička programska načela i ciljeve;

Radeći zajednički na unapređenju uslova za dalji razvoj Herceg Novog;

 

1. Građanska lista Izbor – Dušan Radović Krušo, koju zastupa Dušan Radović,

2. Socijalistička narodna partija, koju zastupa Danijela Đurović,

3. Nova srpska demokratija, koju zastupa Boris Seferović,

4. Građanska lista Novska lista, koju zastupa Miloš Konjević,

5. Socijaldemokratska partija, koju zastupa Dragan Šimrak,

6. Klub odbornika Građanski savez, koga ustupa Nikola Gojković,

7. Samostalna odbornica, Ljilja Bojanić,

8. Samostalni odbornik, Obrad Gojković,

9. Samostalni odbornik, Mirko Mustur i

10. Samostalni odbornik, Milovan Baždar,

u cilju formiranja skupštinske većine

zaključuju

S P O R A Z U M

o zajedničkom političkom i programskom djelovanju

Član 1.

Gore navedene partije, građanske liste, klub odbornika i odbornici (u daljem tekstu: “potpisnici”) obavezuju se da će pokrenuti inicijative za razriješenje predsjednika Skupštine Opštine Herceg Novi, kao uslov započinjanja nove zakonodavne vlasti i imenovanje predsjednika Opštine Herceg Novi, kao uslov vršenja nove izvršne vlasti.

Član 2.

Potpisnici kao zajednički osnov programskog djelovanja određuju:

– donošenje Prostornog urbanističkog plana Opštine Herceg Novi, u cilju čega će preduzeti sve neophodne mjere da se taj planski dokument u najkraćem roku usvoji (izrada Studije graditeljskog naslijeđa Herceg Novog, blagovremene uplate neophodnih troškova “Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog” doo i slično);

– usvajanje Budžeta za 2017. godinu, uz sve opravdane izmjene njegovog nacrta koji je prošao javnu raspravu;

– da se potpisnici obavežu da do konstituisanja nove vlasti neće biti raspisivanja konkursa, imenovanja savjetnika predsjednika,  sekretara, rukovodilaca ustanova, direktora preduzeća čiji je osnivač Opština Herceg Novi,  a da će postojeći rukovodni kadar biti razriješen samo u slučajevima kada je to zakonom i statutom propisano, kao i da će se omogućiti svim zainteresovanim zaposlenima u lokalnoj upravi da raskinu radni odnos, uz otpremninu, u skladu sa propisima;

– funkcija predsjednika skupštine u tehničkom mandatu neće biti profesionalna funkcija, i osoba koja je bude obavljala neće tražiti naknadu zarade zbog prestanka funkcije;

– osoba koja bude obavljala funkciju predsjednika opštine u tehničkom mandatu imaće pravo na zaradu za vrijeme trajanja funkcije, i odreći će se naknade zarade zbog prestanka funkcije;

– da osoba koja bude izabrana na mjesto predsjednika opštine razvlasti predsjednika skupštine od svih ovlašćenja koja se tiču upravljanja budžetom, kontrola rada lokalne uprave, prijema građana i sl.;

– da osoba koja bude izabrana za predsjednika opštine vrši kontrolu trošenja sredstava, kako ne bi došlo do zloupotrebe u predizborne svrhe, te će na zajedničkim sastancima potpisnika sporazuma jednom sedmično prezentovati stanje lokalnih finansija i lokalne uprave;

– davanje podrške od strane zajedničkih odbornika svim neophodnim i dugoročnim korisnim odlukama za Opštinu Herceg Novi.

U Herceg Novom, __.__.2017. godine

Sporazum potpisuju:

 

44 Komentari

 1. Molim ove primitivce sto pominju razne osobe iz našega grada koji su bolesni i sl. i koji nikoga ne diraju da u svoje minijaturne mozgove smisle nešto drugo, bolest je svačija može i njih zadesit.

 2. Ljudi, uzdignite se iznad svih političkih igara, interesa pojedinaca… Shvatite da smo mi sami doveli ove ljude u predsjedničke, direktorske, sekretarske fotelje… Oni samo koriste ono što smo im omogućili, a to koriste svirepo, nemilosrdno… Za njih nema ni čojstva ni junaštva, jedino mjerilo uspjeha su im novac i moć… Može li Novi imati građansku grupu, koje će odvesti grad u mirnu luku? Ali luku koja će biti opremljena prema svim normalnim evropskim standardima, a ne kao ova naša? Može! Izađite na izbore rasterećeni, jer ćete imati na raspolaganju grupu građana koja neće biti ni pozicija ni opozicija, jednostavno to će biti Herceg Novi!!

  3
  1
 3. OVO JE DOKAZ DA IZBOR NI PRIjE DVIJE GODINE NIJE IMAO SA KIME DA PRAVI KOALICIJU .TESKO JE SLOZITI ROGOVE U VRECI VAjNIIH OPOZICIONARA KOJI SU ZA VRIJ ME SVOJE VLADAVINE SLUZILI GOSPODARA BOLJE NEGO SAMI DPS.OPET CE NASTATI VRIJEME KAD CE LJIGAVI VLADATI A DPSOVCI SVE ZAVRSAVATI U OPSTINI.

  4
  1
 4. Obožavam Izborovu simboliku sa ovom grančicom masline da nas podsjeća na koji dan su raskidali koaliciju…

  Nego, kako su vam ona 4 radna mjesta što ste otvorili u TO? Dođe li taj narod okle već dolazi, useliše li se u stan o trošku Opštine???

  1
  1
 5. Nema, jer Izbora nije nikad ni bilo,to je bila prevara za neznalice.A, pošto neznalice i dalje ne znaju sad ih vata panika.Ko zna nema dilemu i nikoga se ne boji,mirno spava,posla ima,cilju teži i nevidljiv je.Znanje ne stoji na kartu.

  2
  2
 6. Politika nije za diletante. Ali kad se diletanti dohvate vlasti onda stradaju grad I gradjan. Zubari u ordinaciju,i. Navijaci na stadion da revu u pale baklje. Kafedzije u kafanu ili lanac kafana.ko ce nas lijeciti ako su veliki doktori u politici? Politika je zanat I vjrstina koju valja znati. Ovi svi skupa be znaju.

 7. Ode Dule tiho, kao da ga nikad nije ni bilo!!! Znas da ce nam ponekad nedostajati onaj tvoj djetinji san, ipak se necemo vozati tvojim pokretnim skalama sa Skvera do na Pjacu, niti ce mo tunelom po dnu zaliva ici u Rose!!! Steta sto ni onu “farmu koza” nisi zavrsio na Vrbanju, a tako si lijepo to zamislio. Samo da znas, jos uvjek zivis u Herceg-Novom za Marticku i Zeljka Vavica, ostali su te vec zaboravili.

 8. Izbor predlaze Đurovicku a kad je Kruso osnovao izbor reko je da ga osniva da bi njih sa vlasti maknuo. Kad je na izbore on odlucivao s kim ce u koaliciju prico je da sa snp nece jer dps/vlada imaju pare. Sad sve zaboravio. Mi nismo.

 9. SAD SE ZNA DA JE DUSKO DOGOVORIO SA MILICEM I DF-OM! SRAM VAS BILO SEFEROVICU I DJUROVICKO PA DA VAS GLASAM A SA DJAVOLOM (DUSKOM) TIKVE SADITE I SLUSATE NALOGE ROSTOVICA NOVE I JEDINE SNAGE IZBORA!!!!!! DEMOKRate ce vas poslati u politicku proslost sve! JEDVA CEKAM

  2
  2
 10. hahahhahaha kakva glupost zasto opozicija daje na znacaju Izboru koji ih je sve redom preveslao??’
  čudi me da ne predloze Natasu Acimovi jer traze iskusnog i sposobnog i opet da kazem svaka izjava izbora je za hahahahahahhahahahaa

 11. Ako saberete sve sto je objavljeno na ovom portalu plus u svim ostalim medijima imate trecinu informacije koja vam je potrebna da donesete zakljucak. Druga trecina je prikrivena ovdje a trecu trecinu znaju samo desetak ljudi koji se ne pominju u medijima a polovina od njih je u Pg. Ne pisem ovo zbog botova nego zbog gradjana.Oprez…..

 12. kako napraviti što bolji budžet za 2017.i kako ga što bolje realizovati,bolji život gradjana,kvalitet ponude grada,neka se oko toga takmiče budući odbornici i uprava grada herceg novoga….

 13. Oce li se i kome opet kao nekad Milicu iznisiti POGACA I SO ispred restorana Belvedere dje bihade Ruski kulturni centar. I plsti li se struja i voda prije fajronta.

 14. Ovi svi zajedno imaju potencijal da dovedu Novi na nivo Petnjice,Gusinja da mi oproste ova naselja.Narode ako to zelite izvolite ali onda ne kukajte..

 15. Dušane,obraz se ne pere za mjesec dana osim u ovakvom gradu. Dvije godine si arčio pare i manipulisao iz kafane mladim ljudima koje si postavljao kao prave kadrove. Šteta za tu omladinu što nije znala sa kim ima posla. I SAD OPET…….. To samo mogu da progutaju novljani

 16. Izboru je jasno da dogovora nema pa sad pritiska medijski. Misle ako javno kazu sta nude da ce opozicija poleceti ka njima. Koji li su to “neophodne i dugorocne korisne odluke”. One sto Drk kaze?

 17. Vi obraza nemate.Zavrnuli ste Niksu i posteni dio Izbora i pola Novoga i DPS.Niksa vas je izbacio iz orbite i raskrinkao.Opozicija je pljuvala po vama dvije godine i osudjivala sa pravom DPS sto popusta pred vasim nezakonitim odlukama…a sada opet vi po instrukcijama iz PG i ko zna odakle tu istu opoziciju mamite da biste se rehabilitovali i ispunili ono sto vam Andrija Mandic trazi a iza njega zna se ko i sto stoji.Jadni moj grade,jadni do bola.

  1
  1
 18. Ljilja je super zubarka!
  Simrak je sposoban, kao i Djurovicka, Maric i Mustur.
  Ostali nemaju kapaciteta al pre svega autoriteta-uz duzno postovanje!
  P.s.Dr Spira da ne zaboravim!

 19. Opozicijo iskrena istinska postena i posvecena gradu i gradjanima da vas sad vidimo???
  Koliko su vama bitni gradjani….
  Ko ce sacuvat dps, bas me zanima ?
  IZBORI SU VAM U MAJU – DOBRO VAS POSMATRAMO

 20. Drugovi i drugarice iz Izbora, sav ovaj scenario od osnivanja vase partije je pokazatelj da je Izbor uvjek imao samo jednog te istog osnivaca, predsjednika partije i jednu gomilu slijedbenika koji su vidjeli svoju sansu da se pojave u politickom zivotu Herceg-Novog i izadju iz anonimnosti bar na kratko ili se okoriste na neki nacin kroz tu političku seansu. Dusko i ja smo skupa odrasli i licno prepoznajem poteze koje je on sam povlačio, a koji su mu zadati. Treba da znate, Dusko je vazda bio “sluha” nečiji, a naljutio se na mene kada sam ga odbio da se uključim u Izbor. Moj “izbor” je bio da odbijem njegovu ponudu, jer sam ga zamolio da mi detaljno opise njegov plan i cilj. Posto mu je neki “gazda” napisao scenario za plan, a nije uspio da mi objasni cilj, onda smo se mi razišli i prije spajanja. Zbog toga savjetujem sve clanove Izbora da na vrijeme se distanciraju od Dušana Radovića Krusa i da ostvare sebe kroz neke druge partije ili da sami osnuju novu partiju u kojoj moj Dusko nece dominirati!!!

  2
  2
 21. Kakvi diletanti, predlog ovakvog sporazuma nude preko medija poslije dva neuspjesna sastanka i odsustva skoro pola ovih sa spiska potpisnika!

 22. ko vama vjeruje,kada ste prevarili,da ne kažem nešto teže svoje partnere,oteli ste mnogo para, kasa je prazna,ovi prije vas su ostavili 3 miliona u kasi,a vi izgleda u dzepu. ekipa izlaze mnogo bogatiji nego što su bili,led svijetla 2,7 miliona,kick fudbal,ne zna se koliko,kulturna prestolnica,ne zna se koliko,itd,itd.

  1
  1
 23. U ovih par dana DPS je raspisao 11 konkursa na neodređeno. Time pokušavaju da do izbora spasu ono što se spasti može i da na ta mjesta dovedu svoje poslušnike. Možete da zamislite koliko će ih još biti do 7. maja. Zato ukoliko imate namjeru da ih skidate sa vlasti ne časite ni časa.

 24. Ma koja Ljilja Bojanic ? Zar je moguce da se nje neko sjetio. Pa ona sjedi kao vostana figura u onu klupu. Sto bi nas narod reko ” nezna jeli posla ili dosla”

 25. A bjez te krvopije iz Herceg-Novog da vas nikad niko i nigdje ne nadje!!! Dosta je bilo autsajdera, neznalica i laznih patriota, sad je krajnje vrijeme da Herceg-Novi vrati izgubljeni sjaj. Samo glas ce narod dati onome ko unaprijed pokaze i dokaze ovom izvaranom narodu da zeli i hoce podici ovaj posrnuli grad na noge, svi ostali se stidite svog postojanja.

 26. Vjerujem u razložnost i trenutnu opravdanost „dogovaranja”sa g.Radovićem D. u datim polutičkim okolnostima kad DPS namjerava da opustoši kreditima opterećenu kasu Opštine.Međutim,jedini sa spiska ljudi koji bi trebalo Sporazum da potpišu i koji nemaju repove su Ljilja Bojanic i Savo Maric( izuzmemo li Mustura koji u prici ne ucestvuje).Stoga,njih dvoje su rjesenje!

 27. Nije ovdje bitan IZBOR , on je završio svoju misiju onako kako su mu osnivači i namijenili. Istina ne baš sve i sada bi da se svete. ovdje je poanta GS i Nikša, na koju su oni sada stranu i koju bandijeru viju. Ostali su se svi uglavnom izjasnili.

 28. Sa kim ce Niksa na sledecim izborima bas se pitam??…..Hahah .Mandata nece uzeti, narod sve vidi i zna. I čak ptice na grani znaju sa kim Niksa pravi dil !! Niksa samo nalazi neke razloge da odugovlači dogovor sa opozicijom da sto vise vremena prodje Za reizbor Jankovića i Radmana !!!

 29. Ko je lud da ide sa tobom..Na sastanku svi gase telefone a Marticka prenos tebi uzivo telefonom .Sram vas u stid bilo.Toliko o Izboru i karakteru

 30. Ljilja Bojanic je idealna zena za mjesto Predsjenika Skupstine ili Savo Maric. Niko treci.Sto se tice Predsjenika Opstine, to mora biti neko ko ima autoritet i ko nije puno “lajao” u ove 2 godine. Shvatite da je narodu dosta Djurovicke i slicnih. Uz duzno postovanje. Dajte nekoga ko dobro poznaje stvari, ali ko nije bio na prvoj liniji rasprave. Dajte malo ljude koji znaju i koji imaju autoritet a koje cijene gradjani. Time ste sve zaokruyili. Umjesto toga vi nudite Djurovicku. Nemam nista protiv nje, ali kao gradjanin zelim da vidim nesto drugo i nekoga kome mogu vjerovati. Zelim vam uspjeh i nemojte me iznevjeriti.

 31. Bla, bla, bla …
  Izbor treba da se “pokrije po usima” i da podrzi ostale u opoziciji da nesto urade a ovako su svojim kalkulantskim ludovanjima rastjerali sve oko sebe kao i obicno!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code