Početna Politika Izbor NOVI DA: Duško Marković se „kiti“ našim projektima

Izbor NOVI DA: Duško Marković se „kiti“ našim projektima

0

Press konferencija izborne liste Izbor Novi DA, sazvana je povodom nedavne izjave potpredsjednika DPS-a, Duška Markovića u Herceg Novom, različitih interpretacija u medijima o bivšem koalicionom odnosu DPS-a i Izbora, kao i Izborovih projekata, koje sada  prisvajaju  iz DPS-a. Za uvod  pressa, na kojem su govorili, nosilac  liste Dušan Radović Krušo i kandidati za odbornike, Nataša Martić i Mladen Ivanović, poslužila je video izjava Dušana Markovića, sa You tube-a .

– Protekle dvije godine iz DPS-a su  strateške projekte Izbora komentarisali  kao nerealne, plod mašte i iluzije. Prilikom nedavne posjete predsjednik  DPS-a, Milo Đukanović, je izjavio da je Izbor grupa avanturista, koja ne zna procedure i koja nema investitora za određene strateške projekte. Nakon toga potpredsjendik DPS-a i aktuelni premijer,  Duško Marković je izjavio da, nakon investicionog sajma u Dubaiju, investitori postoje, njihova odluka nije sporna i ona uključuje određene infrastrukturne projekte  u sklopu njihove investicije. To su upravo projekti Izbora – ustvrdila je kandidatkinja za odbornicu, Nataša Martić.

Dušan Radović Krušo ukazao je takođe na dijametralno različite izjave Mila Đukanovića i Duška Markovića:

– Đukanović je prije dvadeset dana rekao da smo mi neozbiljni i da smo avanturisti i da nemamo ni jednog investitora, a onda Marković kaže da ima investitora. To je investitor koji je posjetio Opštinu Herceg Novi u junu prošle godine i koji je bio zapanjen onim što smo uradili u Herceg Novom i vizijom razvoja Opštine. Tražio je od nas da  pošalje pismo namjere. Rekli smo da nije potrebno, jer već imamo 6 pisama o namjerama koje smo poslali prije godinu  i još niko nije odgovorio. A riječ je o 6 italijanskih i francuskih investitora, zaintersovanih za projekat Dobre luke od 20. decembra  2015. godine. Arapi su zaintersovani da kupe cijelu Dobru luku i svih 500 ha zemlje, da naprave put preko Luštice i podvodni tunel koji bi povezivao Zeleniku i Lušticu. O tome smo ćutali, a sada kada su naša gospoda ministri otišli u Dubai, kod beduina, rekli su za samo sat da je to dobro, a mi pričamo o tome  cijele godine i tražimo da se to radi – ukazao  je Radović.

On je ustvrdio da su stalno dovodili investitore, napravili projekte, a DPS ih je ignorisao, doduše, ne u početku vrh DPS-a, kao lokalni DPS, koji se sprdao i pokrenuo negativnu priču o tome po Herceg Novom.

– U Vladi Crne Gore od decembra 2015. godine postoji 6 pisama namjere od prije dvije godine za investicione projekte na Luštici. Pored toga imamo još 20 raznih investitora, Njemaca, Francuza, Čeha, Slovaka, Turaka, Kineza zainteresovanih za te projekte. Prije skoro mjesec dana turski investitor iz Istanbula, a u saradnji sa Berni Eklstonom, prvim čovjekom Formule 1, poslao je pismo o namjerama u tu istu Vladu sa spremnošću da kupe zemlju na Luštici koja je u vlasništvu opštine Herceg Novi. Vlada još nije odgovorila na ta pisma o namjerama. Turski investitor hoće da pravi pistu i turističko selo na Luštici. Mi smo o tome govorili još prije više od godinu dana,  a mnogi su govorili da je to nerealna priča. Evo sada su u Vladi Crne Gore došla pisma o namjerama turskih investitora – kazao je Radović podsjećajući i da je 6 puta bio raspisan tender za zakup dijela Sutorine i Njivica.

On kaže da je  doveo italijansku firmu koja ima 4 hotela, dva u Rimu dva u Luganu, otkupili su dokumentaciju i otišli na tender, ali svi ćute.

– Zato što su izbrisali taj projekat između Njivica i Sutorine da bi podigli Dušku Kneževiću izgrađenost na Kobili sa 125 hiljada kvadrata  na 250 hiljada kvadrata – ustvrdio je Radović.

Mladen Ivanović  se osvrnuo na izlaganje Duška Markovića u Institutu Igalo, koje je, kako kaže, potpuno kontardiktorno onom koje je prethodno imao predsjednik DPS-a, Milo Đukanović, koji je okarakterisao Izbor kao neznalice i grupu avanturista koji ne znaju ni šta će sa sobom niti sa gradom.

–  Duško Marković je vjerovatno nesvjesno afirmisao upravo ono što mi tvrdimo i imamo u projektima ove dvije godine, zbog čega smo i učestvovali u vlasti. On je saopštio da djeca iz Igala neće ići u buduću školu ako DPS ne bude vladao gradom. Sjetio sam se aksioma iz procesnog prava da je djelimična nesitina cijela laž. On je istinu rekao kada je saopštio njegovim simpatizerima da je on pokušavao da spasi koaliciju DPS-Izbor, ali nije rekao da nije imao razumijevanje i podršku  većinskog dijela DPS-a. Ova neznavenost DPS-a da shvati svu grandioznost naših projekata i njihovu primjenljivost , imali smo na svakom koraku protekle dvije godine – istakao je Mladen Ivanović uz poruku da je DPS prošlost, a da Izbor ima dva saveznika, građane i vrijeme.

Na kraju pressa Dušan Radović se, ipak, zahvalio Dušku Markoviću što je poslije dvije godine, kakve takve muke, shvatio on i Vlada da sve što Izbor predlaže ima smisla, odnosno, da su, kako je rekao, svi projekti finansijski i tehnički zaokruženi, nadajući se i da će to shvatiti i „njegovi čauši“  u Herceg Novom.

Nataša Martić je poručila da su Izborovi saučesnici građani i vrijeme, koje je do sada pokazalo da su Izborovi projekti  izvjesni, nude Herceg Novom razvoj 365 dana i  zapošljavanje mladih. Investitori postoje i na Izborovim projektima pišu pisma o namjerama i predlažu Vladi Crne Gore da pod tim uslovima ulažu u Herceg Novi, odnosno poluostvro Luštica -zaključila je ona.

Na kraju je Nataša Martić pozvala je građane Herceg Novog na Festival i Svečanu konvenciju Izbor za Novi Da, koja će se održati 3.maja u amfiteatru hercegnovskog pozorišta, iza Dvorane Park od 16 do 20.30. Sama svečana završna konvencija počinje u 19 sati, a prije toga je prezentacija aktivnosti Izbora od 2014. do danas.

Plaćeni izborni program