“IZBOR”: ”VRHOVNI I OSNOVNI DRŽAVNI TUŽILAC O KRIVIČNIM DJELIMA DEJANA MANDIĆA”

“IZBOR”: ”VRHOVNI I OSNOVNI DRŽAVNI TUŽILAC O KRIVIČNIM DJELIMA DEJANA MANDIĆA”

192
0
Podijeli

izbor press 100913Obavještenje o nezakonitim pojavama u organizovanju i fukncionisanju službe “Parking servisa” u Herceg Novom, zbog grubog kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Opštine, što je evidentno u radu hercegnovskog predsjednika Dejana Mandica, naročito prilikom osnivanja i cjelokupnog poslovanja Agencije za upravljanje parkiralištima i garažama na teritoriji Opštine Herceg Novi, biće danas dostavljeno Osnovnom državnom tužiocu u Herceg Novom, ali i Vrhovnom državnom tužiocu Crne Gore.
Ovo su saopštili na press konferenciji iz NVO “Izbor” ukazujući javnosti još jednom na zloupotrebu službenog položaja predsjednika Mandića, čije radnje imaju sve elemente krivičnog djela. Analizom zakonskih propisa i dostupne dokumentacije oni to sve i dokazuju.

– Imamo na djelu flagrantno kršenje zakona i ovo je razbojništvo nad garađanima Herceg Novog, a tragedija je što se oni ponašaju i prema lokalnom parlamentu tako. Nemaju pravo da naplaćuju parking mjesta narodu, jer je to nelegalano – kazao je predsjednik UO NVO “Izbor”, Dušan Radović Krušo, dodavši da je ovo samo jedna od afera koju će otvoriti. Jer, sve čime se bave u lokalnoj samoupravi Novoga jeste afera, tvrdi Radović.
Pojašnjenje ovih tvrdnji vrlo je jasno, smatraju u “Izboru”.
Agencija za upravljanje parkiralištima i garažama na teritoriji Opštine Herceg Novi, kao poseban organ lokalne uprave, osnovana je odlukom iz 2006. godine, a potom je odlukom iz 2007. definisana kao Društvo sa ograničenom odgovornošću.
Ovakvu odluku je samostalno donio predsjednik Opštine Dejan Mandić i ona je u cjelosti nezakonita. Radi se o isključivoj nadležnosti SO koja nikada nije donijela konkretnu odluku o osnivanju ovog DOO.
– Ako SO nije donijela odluku o osnivanju DOO nije donosila ni davala saglasnost na Statut privrednog društva i to je u ime Opštine uradio predsjednik Mandić, nezakonito – tvrde u NVO Izbor.
– Na isti nezakoniti način pribavljena je saglasnost na postavljanje Milorada Matkovića na funkciju izvršnog direktora DOO. Ono što je isključiva nadležnost SO ne može preuzeti i odlučiti u ime Skupštine predsjednik Opštine, jer je nezakonito – kategorični su u “Izboru”.
Prema zakonskim propisima predsjednik Opštine ne može samostalno raspolagati imovinom Opštine, a to se upravo dogodilo.
– Predsjednik Mandić je, zloupotrijebio položaj plaćajući obaveze i prenoseći novčana sredstva Agenciji DOO za izradu, montiranje i puštanje u rad parking sistema u vrijednosti od 59. 997,60 eura.
U obavještenju koje će dostaviti nadležnim institucijama u “Izboru” tvrde da ni 2006. i 2007.godine nisu postojale zakonske prepereke za osnivanje Javnog preduzeća, a ne Agencije, pa tek DOO. Baš kao što sve do danas ne postoje urbanističko tehnički uslovi niti rješenje za postavljanje parking mjesta na svim lokacijama u Herceg Novom. A mi smo na svim plaćali i plaćamo parkiranje – navode u ovom Udruženju.
– Očekujem od svih državnih organa da reguju i pomognu da se rasvjetle ove kriminalne radnje. Ako žele mogu to da učine.
Zašto do sada niko nije regaovao, mogu samo da pretpostavim – kazao je Radović.
On je još jedom ponovio da će se “Parking servis” prodati, a da se to uradi moraju da preregistruju Agenciju u DOO i moraju da ucrtaju UT uslove za parking. Ako se to dogodi, da prodaju, onda, kako je rekao “neka nam je Bog u pomoći”.
– Bilo je mišljena nekih člnova UO “Izbora” da se obrate nekome van redovnih institucija, međunrodnim i domaćim borcima za ljudska prava, ali nema potrebe vjerujemo državnim organima i državnim instiitucijam Crne Gore – kazao je pr “Izbora”, dr Špiro Vuković.
On je obavjestio medije da su danas nakon 22 dana dobili odgovor predsjednice SO Herceg Novi, Danijele Đurović, o ishodu inicijative građana za skraćenjem mandata novskim odbornicima.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code