Početna Ekonomija IZDATA DOZVOLA ZA POSTROJENJE ZA PRERADU OTPADNIH VODA ZA TIVAT I KOTOR

IZDATA DOZVOLA ZA POSTROJENJE ZA PRERADU OTPADNIH VODA ZA TIVAT I KOTOR

0

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je kotorskom i tivatskom preduzeću „Vodovod i kanalizacija” građevinsku dozvolu za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje će se nalaziti u zahvatu prostorno urbanističkog plana Tivat.

Sredinom februara ove godine, direktori lokalnih vodovodnih preduzeća Tivta i Kotora Čedomir Lukić i Dragan Roganović su u Tivtu sa predstavnicom kompanije “Wassertechnik” (WTE) iz Esena Ksenijom Simunović, potpisali ugovor o projektovanju, izgradnji, stavljanju u funkciju i probnom radu zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za opštine Tivat i Kotor.
Postrojenje sa najmodernijom SBR tehnologijom, kapaciteta 72 hiljade ekvivalent stanovnika, vrijedno je 10,25 miliona eura, a Tivat snosi 58 odsto troškova.
Kotorani će obezbjediti preostalih 42 odsto i sve se finansira iz kreditnih sredstava njemačke banke za razvoj KfW.
Podizvođač će biti podgorička građevinska kompanija “Bemax”.
“Izgradnjom ovog zajedničkog PPOV za Tivat i Kotor uz PPOV za Herceg Novi koje je već u gradnji, do kraja 2016. biće riješeno pitanje tretmana otpadnih voda u zalivu Boke. Tada ćemo dobiti potpuno čist Bokokotorski zaliv i čist dio mora van zaliva jer će to biti rezultat funkcinisanja ovih PPOV koji prečišćavaju otpadne vode na nivou od 99,9 odsto – saopšteno je tada iz Vlade.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code