Izdati UT uslovi za novu Autobusku stanicu u Igalu

Izdati UT uslovi za novu Autobusku stanicu u Igalu

49
Podijeli

Za izgradnju nove Autobuske stanice, na lokaciji preko puta Šišteta u Igalu, izdati su UT uslovi, a tokom ove sedmice trebalo bi da počnu geomehanička istraživanja. Ona bi trebalo da pokažu šta bi konkretno moglo da se gradi. Kompletna projektna dokumentacija trebalo bi da bude gotova do kraja godine.

Želja lokalne uprave je da na tom mjestu bude moderna stanica sa 12 perona i pratećim sadržajima, kaže Radiju Jadran direktor Agencije za izgradnju i razvoj Hereg Novog, Boro Lučić.

Picerija i restoran

Istraživanja bi trebalo da traju do mjesec i po i predstavljaće osnovu za izradu projekta:

– Kad je riječ o lokaciji i onome što UT uslovi nude, to može biti velika lokacija. Međutim, za samu zgradu neće biti potrebno više od 2.000 kvadrata, plus peroni i sve ono što je sastavni dio svake stanice. Najprije ćemo graditi zgradu sa svim onim što je potrebno, a onda je kasnije eventualno proširivati objetkima poslovno privrednog karaktera. Ono što nam je trenutno cilj i u čemu će Agencija sudjelovati jeste izrada projekta Autobuske stanice – precizirao je Lučić.

Po okončanju geomehaničkih istraživanja radiće se idejno rješenje, pa glavni projekat. Izgradnju Autobuske stanice trebalo bi da finansira lokalna uprava, međutim, vrijednost projekta znaće se nakon izrade projektne dokumentacije.

Kako je ranije navedeno u Informaciji Agencije za lokalni parlament u decembru prošle godine, prednost ove lokacije je što se nalazi sa zapadne strane grada i gravitira prema graničnim prelazima ka Hrvatskoj, a takođe i prema kraku buduće zaobilaznice i brze trase magistrale koje započinju u Sutorini.

Takođe ova lokacija pruža mogućnost privatno-javnog partnerstva u izgradnji i korišćenju Autobuske stanice. Površina parcele omogućava i parking prostor za autobuse, prostor za servisiranje, pranje i slično, pa bi prihodi bili uvećani u odnosu na prihode koji se uobičajeno očekuju od standardnih usluga autobuske stanice.

Lokacija Autobuske stanice na Šištetu ima prednost nad drugim razmatranim lokacijama, jer ne zahtijeva uvođenje dodatnjih linija gradskog saobraćaja, argumenti su za odredište nove Autobuske stanice u Igalu.

U izradi nacrta Prostorno urbanističkog plana opštine Herceg Novi razmatrane su i lokacije za izgradnju Autobuske stanice kod Vatrogasnog doma u Meljinama, lokacija „Jabučnjak“ u Meljinama i lokacija „Solila“ u Igalu, a ovdašnja javnost je bila podijeljena.

49 Komentari

 1. evo ja iz grada…cini mi se dacsam pametniji ivako pujan od pola ovih trijeznih
  autobusku stanicu treba napraviti na skver pa autobusi produze u luku a prije toga kupimo 2 trajekta i odma ih voze na lusticu ….rasteretili bi i magistralu i kamenare a treba opstina da razmotri i podvodni tunel skver – rose – njivice

  druga opcija da autobuska bude na vrbanj i a mi samo da napravimo zicaru

  kakve budalastine pisete taman kao i ove moje….
  zasto su kolapsi u meljinama u zelenici i na trecu traku
  dali iko vidi da su veliki problem pjesacki prelazi koji koce saobracaj kroz zeleniku ….treca traka od nigdje do nigdje nikad zavrsena….autobuska koja je za 3 autobusa mala….
  i kruna svega jednosmjerni letnju rezim saobracaja potpuno neobjasnjiv ….
  kako se samo ne sjeti da od tople.bude zabranjen smjer a da se vozi od meljina
  niko nema prave ideje samo ajmo kao nesto radimo…
  evo nalupetacu sta sam sve cuo kroz price kro narod pa da ako ko sta procita…
  sve je to moglo da je bilo pameti…..al dolaze nam ljydi da vode preduzeca koji su pukli sa privatnim firmama pa se sad zaposlili u drzavne a svu pamet svjeta popili…

  dolazna autobuska u meljine….dolazni peroni parking za autobuse motel za vozace
  polazna igalo 15 perona sa svim servisima
  turisticka stanica – sadasnja glavna izleti teansferi taxi
  zgrada prvoborca je morala biti opstinska za servise
  kvantadka pijaca pa sve do govnare peroni parkinzi taxiji
  nadvoznjaci podvoznjaci od zelenike do igala
  semafor reprogeamirati za sezonske uslove…

  jos sam cuo prica al mi se sad spava

  5
  2
 2. Konačno pravo rješenje,a što to smeta ovim partijama nije mi jasno,samo da bi se bunili.Stajaće autobusi i u centar,a glavna tamo i nema smisla da bude.Što je problem?

  4
  8
 3. Ja bi tamo preselio Opštinu, Sud i sva javna preduzeća i napravio sto veći parking, oslobodio bi se grad za turizam i narodu bi bilo lakše dostupno!

  19
 4. Jesam li ovo procitao da je pogodno to sto je je autobuska blizu granicnog prelaza,mogli su je na debeli brijeg onda napravit,a i bice blizu zaobilaznoce oko herceg novog koja jos ne postoji.Mozda bude postojala 2118 mada i tad tesko.

  9
  5
 5. Da li je neki covjek od saobracajne struke dao “amin” za lokaciju?
  Da li ce da se mjenja izgled megistrale tj okolnih ulica da se prilagode potrebama autobuske stanice ?

  5
  3
 6. Ovo je sramota za svakog gradjanina Herceg Novog! Dali ste dozvolu za ono ruglo na sadasnjoj autobuskoj sad ovu izmjestate u Igalo da li ste vi normalni? Znamo da niste ali sto je puno puno je!!! Kuku nama sa vama…

  14
  14
 7. Autobuska stanica Herceg Novi na kraj Igala! Koliko ovo odgovara onima koji autobusima stižu kao gosti Herceg Novog. Ili Igalo postaje centar Herceg Novog? Pa to nema smisla!

  11
  22
  • Pa po broju gostiju koji borave u Igalu i jeste Las Vegas za Herceg Novi.A zimi tek da ne pricamo to je ,,grad svjetlosti,, u odnosu na stari gradi i skver poslije 16 h .

   12
   3
 8. Mogli bi da obeleze na magistrali kod autobuske neki pesacki, a ne da me taksista ostavi na suprotnoj strani i kaze “pa tu predji, tu svi prelaze nema pesackog” i ja sa gomilom stvari prelazim magistalu i cekam da me neko rokne

  22
  25
  • – Vatrogasno ne smije da se pomjera jer padaju svi protivpožarni elaborati svih zgrada u gradu. Pored toga zgrada Vatrogasnog je objekat koji je građen po ekstremno visokim građevinskim standardima, tako da ne moramo da šaljemo vatrogasce da spase vatrogasce u slučaju ozbiljnih nepogoda (zemljotres)

   – Jabučnjak – privatno vlasništvo, cijena m2 očigledno preskupa, a i ovako je taj potez oko kružnog toka kritičan po pitanju odvijanja saobraćaja i zagušenja zbog velikog broja bočnih puteva i pješačkih prelaza na jako kratkom rastojanju

   a Igalo je najgora moguća solucija za “glavnu gradsku autobusku”…

   15
   6
 9. Nadam se da će ovaj grad dobiti autobusku stanicu koja priliči izgledom, kapacitetom i ponudom našem turističkom gradu. Pomak je i renoviranje postojeće stanice, ali mislim da je malog kapaciteta. Ne zanimaju me tuđi interesi i pozadina svih priča već samo napredak i ljepota moga grada. Zašto da i mi nemamo reprezentativnu autobusku stanicu kao i svi veći gradovi u okruženju?!

  41
  2
  • Vaš komentar je kontradiktoran. Naime, ako dobijemo Autobusku koja priliči našem gradu, u najmanju ruku ne može biti reprezentativna. Hvala brljavim upravama grada deset godina unazad. Ove nove tek treba da vidimo.

   10
   5
 10. Herceg Novom..SREDITI postojeću autobusku da turisti imaju gdje izlaziti i ulaziti u autobus.
  Ipak je opstina Herceg Novi….a ne Igalo.

  14
  34
 11. Aaa neka Bogu hvala velikome, i pravo je, dobicemo autobusku gore u Boga doma, predsjednik borda direktora na autobuskoj neprikoslovljeni lider GSD-a, neunistivi Misel Ogurlic.

  17
  15
 12. Sve dzaba. Grad smrdi. Grad smrdi. Igalo smrdi. Šetalište smrdi. Rivijera smrdi. Gostima koji dodju na tu novu stanicu valja dijeliti gas maske. Onomad rece jedan gost na Skveru: Ma gde dodjosmo u ovo Smrdeljevo? Nikada ovoliko smrada.

  42
  16
 13. Ovo se Opstina odrice Instituta?
  Autobuska pored instituta ne smije da bude a koliko vidim kad je naprave sve ce otic do djavola.
  Zivi bili pa vidjeli…

  25
  11
  • Institutu mnogo više smetaju: blizina magistrale, luna park i urlikanje, pardon, pjevanje, do ure poponoća, nego blizina buduće autobuske. Prema ovome nabrojanome, autobuska stanica je seoska idila.

   39
   3
   • Grijesis. Luna park i buka se rjesavaju jednom odlukom, a autobuska kad se napravi osta pored Instututa zauvijek. Dugo su predstavnici Instituta pokušavali da ukazu na probleme koje ce ovoj kompaniji napraviti gradska autobuska na toj lokaciji, Katic , Đurović i Bigovic su i tad bili vlast…ali oni kao i ranjje…Institut štite kao i Bolnicu, Boku i ostale, samo DEKLARATIVNO , radi sitnog politickog ćara.

    8
    2
 14. Danijela nastavlja započeto prije 6-7 godina… Stari dugovi se vracat moraju, a kad je interes u pitanju nema vlasti i opozicije svi su jedno! Nekome autobuska, nekome zgrada da dobije na cijeni, a neko je već uzeo proviziju 2011, pa sad se mora završiti na silu i sramotu.

  38
  11
  • Razmislite dobro o dolasku autobusa punih turista u HN. Bukvalno svi oni dolaze od Kotora, Tivta, i poneki u sezoni preko Kamenog.
   Najveći broj putnika izlazi usput, najviše njih na poziciji sadašnje stanice, do Igala putuje tek poneki putnik.

   Pokušajte u svojoj glavi osmisliti gužvu koju će stvarati autobusi, prilikom iskrcaja putnika, na svakoj lokalnoj stanici, sve do svog krajnjeg odredišta.
   Na magistrali je tokom leta i ovako nesnosna gužva, i za nju su delimično zaslužni autobusi koji kod svake bandere iskrcavaju putnike.

   Premještanjem stanice u Meljine, autobusi ne bi prolazili kroz grad i ne bi stvarali gužvu. Stanica u Meljinama ne bi zahtjevala uvođenje dodatnih gradskih linija, jer obe sadašnje linije prolaze kroz Meljine.

   Ubijeđen sam da je odluka da se se stanica gradi u Igalu donesena zbog ličnih interesa ili nedovoljne analitičke procene situacije nadležnih.
   No, ipak se nadam da će pamet prevladati i da će nova stanica ipak biti u Meljinama. Meljine su gledajući na geografsku poziciju, centar hercegnovske rivijere, i idealno mjesto za stanicu!

   13
   4

Ostavite komentar

*

code