Početna Ekonomija Izdavanje stanova na dan u trendu, u sivoj zoni 30% prihoda od...

Izdavanje stanova na dan u trendu, u sivoj zoni 30% prihoda od rentiranja

7

Problem registrovanja smještajnih kapaciteta traje već godinama. U ilegalne tokove prilikom izdavanja neregistrovanog smještaja gubi se 30 odsto od ostvarenog turističkog prihoda. Iz PU su saopštili da ne postoji mogućnost obezbjeđivanja podataka o broju lica koja su ostvarila prihode isključivo po osnovu izdavanja stanova.

Iz Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa lazali su Pobjedi da je izdavanje stanova na dan sve prisutnije u Crnoj Gori što, ako se ovakav trend nastavi, direktno može da ugrozi poslovanje hotela.

Iz Komunalne inspekcije veoma teško dolaze do podataka o vlasnicima stanova, tako da pojedine lokacije obilaze i po nekoliko puta.

Iz PU su saopštili da ne postoji mogućnost obezbjeđivanja podataka o broju lica koja su ostvarila prihode isključivo po osnovu izdavanja stanova, kao i da se ne može utvrditi iznos poreza obračunatog po osnovu izdavanja stanova u zakup.

Iz Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa kazali su Pobjedi da na suzbijanju broja neregistrovanog smještaja rade godinama unazad kroz razne medijske kampanje pojednostavljenje dobijanja dozvola, objedinjavanje privatnog smještaja. Ukazuju da ovaj problem koji se odnosi na nelegalni smještaj nije samo prisutan u Crnoj Gori, već se sa tim susrijeću, u većoj ili manjoj mjeri, sve zemlje u kojima je turizam jedna od značajnijih grana privredne djelatnosti.

“Prihodi ostvareni u neregistrovanom smještaju korespondiraju sa procjenom o nelegalnom smještaju. To znači da u sivoj zoni postoji najmanje 30 odsto ostvarenog prihoda. Uzevši u obzir da prihodi od turizma čine značajan dio budžetskih prihoda, taj podatak u dovoljnoj mjeri govori o negativnim efektima po ukupan budžet države”, tvrde iz Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa.

Izdavanje stanova na dan je, kako ističu, sve popularnija pojava „ jer veliki broj stanova koji su izgrađeni posljednjih godina, a na tržištu nekretnina nisu našli svoje kupce“.

-Određeni broj posjetilaca koji dolaze u Crnu Goru poslovno, turistički ili nekim drugim povodom, odlučuje se za smještaj u stanovima – kazali su iz Direktorata ukazujući da to ugrožava hotele i da će ukoliko se nastavi taj trend, hoteli gubiti veliki broj gostiju.

Iz Monstata su saopštili da ne raspolažu podatkom o broju stanova koji se rentiraju.

7 Komentari

 1. PLATIO SAM POREZ 216e PLUS TURISTIČKA TAKSA! A OD IZDAVANJA ZARADIO ZA OVU SEZONU 30e MISLIM DA POREZI KOJE PLAĆAMO PAPRENO SPADAJU U SIVU ZONU ! ! !

  11
 2. Imate vi problem i sa dilerima soba koji ugrozavaju ne samo vlasnike hotela( njih najmanje ) vec i registrovane izdavaoce smjestaja pa njih ne pominjete niti se njima bavite , a znate ih svi ( nije ovo Beograd). I ti dileri zaradjuju po nekoliko stotina eura dnevno. E tu vam je siva ekonomija. Pa se malo pozabavite to vam je posao gospodo iz inspekcije.

  14
 3. Ovo je primjer kada se ne vidi rijesenje za suzbijanje nelegalnog izdavanja smjestaja. Kazete: “nelegalni smještaj nije samo prisutan u Crnoj Gori, već se sa tim susrijeću, u većoj ili manjoj mjeri, sve zemlje u kojima je turizam jedna od značajnijih grana privredne djelatnosti.”
  Ja vam kazem da je to jedna velika vasa zabluda.

  5
  1
 4. Zinuli na 30 posto izdavaca kao da uzimaju milione…
  Pametnije vam je da se bavite narko dilerima i velikim kriminalcima…i onim lopovima koje su svi prozivali do skoro…ako smijete😅
  Pustite sitni narod da zivi…

  24
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code