Početna Društvo Izgradnja Dnevnog centra u Sutorini počinje na jesen, nada i za zbrinjavanje...

Izgradnja Dnevnog centra u Sutorini počinje na jesen, nada i za zbrinjavanje starijih od 27 godina

3

Privremene prostorije hercegnovske JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju od aprila prošle godine su u zgradi na Toploj. Zakup prostorija, zahvaljujući organizaciji Meritum, plaćen je dvije godine, na koliko je potpisan i Ugovor, što znači da su one korisnicima dostupne još oko godinu.

Za trajno rješenje Dnevnog centra završen je projekat i pribavljeni UT uslovi za početak gradnje u Sutorini.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić je kazao da lokalna uprava u Herceg Novom ima razumijevanja i ulaže veliki napor da se što prije krene sa gradnjom u Sutorini.

– Razgovarali smo sa predstavnicima američke Ambasade, odnosno sa ljudima koji vode tu fondaciju i nadam se da bi mi već na jesen mogli da krenemo sa gradnjm Dnevnog centra za osobe sa invaliditetom, s obzirom da smo u poodmakloj fazi i da su sredstva obezbijeđena donacijom – ističe Katić.

Po njegovim riječima, gradnja Dnevnog centra u Sutorini mogla bi da bude okončana već na proljeće, čime bi bio riješen jedan veliki problem sa kojim se suočavaju kako korisnici, tako i lokalna uprava.

Sekretarka za lokalnu upravu, Vesna Samardžić u odgovorima na naša pitanja o daljoj sudbini Dnevnog centra u Sutorini ističe da se Opština Herceg Novi sa posebnom pažnjom odnosi prema pitanju rada i funkcionisanja Dnevnog centra, kako u obezbjeđenju svih potrebnih preduslova za normalno funkcionisanje, tako i u pogledu trajnog rješavanja prostora za Dnevni centar.

– O ciljnoj grupi i eventualnim promjenama u organizacionom planu Ustanove dogovorićemo se u narednom periodu. Svjesni smo potrebe za proširenjem postojeće usluge, odnosno uključivanje lica starijih od 27 godina, ali to će zavisiti kako od zakonskih preduslova, tako i od finansijskih izvora, uključivanja države, donatora i dr – navodi ona.

Samardžić je potvrdila da je Ugovor o zakupu prostorija u zgradi na Toploj potpisan do aprila 2019. godine, ali u slučaju potrebe Ugovor je moguće produžiti.

U svakom slučaju, lokalna uprava neće dozvoliti da djeca i mladi sa smetnjama budu bez usluge Dnevnog centra, tvrdi ona.

Inače, prostorije u zgradi na Toploj obezbijeđene su tek u petom pokušaju, jer su mnogi građani Herceg Novog odbijali da u komšiluku imaju makar i privremeno mjesto koje koriste djeca i mladi sa teškoćama u razvoju.

Anonimnim dojavama u više navrata i prije samog otvaranja na Toploj, Dnevni centar su posjećivale razne inspekcije, što ukazuje da i u tom dijelu grada među nekim njegovim građanima ova djeca nisu dobrodošla.

3 Komentari

 1. Zasto nema trajnih sopstvenih izvora finansiranja ju d centar,već drugi se traže izvori za trajno rješenje smjestaj,opština za osobe starije dobi treba imati smještaj kao sto ubijeloj funkcioniše do 18god.
  Osim toga budžetom treba planirati godišnja izdvajanja za promociju vi za osobe sa zdravstvenim smetnjama koje nijesu u ustanovi tkz pomoc u kuci.
  Npr obučiti pet sestara terapeuta,dobro ih platiti,da vode na plažu momke i djevojke koji to mogu i žele,a roditelji izbriše razloga to im ne mogu omogućiti,ili u posjetu gradu,prodavnici,pošti banci,restoranu utakmici,
  Ono što je posebno važno treba omogućiti da laganeproste poslove rade ove osobe,kako bi se na najbolji nacin rehabilitovali

 2. Dnevni centar konacno je poceo da lici na javnu ustanovu prosle godine kada su zaposlili iznad svega prijatnu i kulturnu fizioterapetukinju-nije mi zaista jasno kako je volja da nosi ovu losu energiju centra na ledjima.
  Kazu da se vise pita u centru neka sestra od direktora,pa zamislite ustanovu u kojoj medecinska sestra kroji kapu.
  Zaposlajvajte mlade i obrazovane ljude,a ne politicki podobne,ove druge posaljite kucama ili u stambeno komunalno ih saljite,bar ce neke vajde bit od njih.

  9
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code