Početna Ekonomija Izgubljeni spor s “Jugobankom” Institutu Igalo opet donio minus od preko 8...

Izgubljeni spor s “Jugobankom” Institutu Igalo opet donio minus od preko 8 miliona eura

24

Institut Dr Simo Milošević završio je prošlu godinu sa gubitkom od 8,1 milion eura, jer su kao rashod morali da prikažu izgubljeni spor sa Jugobankom u stečaju vrijedan 8,24 miliona eura, navodi se u revizorskom izvještaju objavljenom na Montenegroberzi.

Direktorica Instituta, Gordana Rajović, kazala je Vijestima da su zbog pravosnažnosti presude Apelacionog suda iz Beograda, iz septembra prošle godine, taj gubitak prikazali u izvještaju kroz uvećana rezervisanja.

Ona je saopštila da, s obzirom na to da je presuda iz inostranstva, mora je potvrditi domaći Privredni sud kako bi dug bio plaćen.

„Ova presuda se na potvrđivanju u Privrednom sudu iz Podgorice nalazi od januara ove godine. Nijesmo obaviješteni da je ta presuda potvrđena, tako da obaveza nije ni plaćena“, navela je Rajović.

On je objasnila da imaju zaključak Vlade iz 2008. godine kojom oni preuzimaju taj dug iz 1991. godine, ako Institut izgubi spor.

„Kontaktirala sam Vladu i oni su mi saopštili da je taj zaključak važeći i da će oni platiti dug kada Privredni sud potvrdi presudu”, kazala je Rajović.

Na pitanje da li će Institut biti dužan Vladi nakon što ona plati dug prema presudi, Rajović je kazala da hoće, ali da još nijesu razgovarali kako će regulisati te buduće međusobne obaveze.

Ona je navela da bi Institut, da nije bilo gubitka zbog tog spora, prošlu godinu završio sa profitom iz poslovanja od 139 hiljada eura.

“Mi iako smo firma sa većinskim državnim kapitalom, poslujemo po tržišnim principima i prihod ostvarujemo samo iz poslovanja. Mi smo na bijeloj poreskoj listi, nemamo nikakva dugovanja prema državi i do epidemije nijesmo dobijali subvencije Vlade”, kazala je Rajović.

Institut je u istom prošlogodišnjem periodu imao 11,8 miliona EUR poslovnih prihoda, što je za 600 hiljada EUR više nego godinu ranije. Kompanija ima i neraspoređenu dobit od 1,12 miliona EUR iz prethodnih godina.

U revizorskom izvještaju je zbog tog gubitka, smanjena vrijednost kapitala kompanije sa 60 na 52 miliona EUR.

Taj kredit uzet je 1991. godine od Jugobanke iz Beograda u iznosu od 3,95 miliona njemačkih maraka, u dinarskoj protivvrijednosti, za vraćanje rata za raniji kredit podignut za izgradnju Druge faze te zdravstvene ustanove.

Nakon 23 godine spora dug je sa kamatama narastao na 8,24 miliona eura.

U četiri dosadašnja pokušaja privatizacije Instituta, ovaj spor bio je potencijalni teret kompaniji i državi.

U petom pokušaju prodaje većinskog državnog udjela, za koji je početkom godine poništen tender, jedini punuđač bio je konzorcijum češkog Philiberta i kompanije Vile Oliva, privrednika Žarka Rakčevića.

Tenderom je Vlada za 56,48 odsto državnog kapitala tražila minimum deset miliona EUR i investicije od najmanje 25 miliona eura.

Rakčevićev konzorcijum nudio je deset miliona eura za akcije i 28 miliona eura za obaveznu investiciju. Rakčević je prije dvije godine od Vlade Srbije kupio 26 odsto akcija za 2,8 miliona eura.

24 Komentari

 1. Ko je postavio? Pa to i ptice na grani znaju,profesor Krušo Radović!
  Nije valjao Zoran Bošnjak, a on je za njih doktor nauka za posao koji je radio.
  Nije samo Rajevićka problem,pogledaj te samo koga su sve primili i podjelili im rukovodeća mjesta a o poslu veze nemaju i nikakvo radno iskustvo.

  11
 2. I….sve detalje o Institutu nam isprica kvazi “direktorica”… A sad neka nama gradjanima odgovori: ” Koliki je izdatak za reprezentaciju, sluzbena putovanja, dnevnice?”…ali stvarno knjigovodstveno stanje…NE frizirani bilansi…Takodje duzna je da nam saopšti zasto je svjesno narusila ugled Instituta i po cijoj direktivi se tako ponasala? Znamo ciji je kadar bila 2006., ali sad ne znamo ?

  24
  1
 3. Gordana je najgori direktor koji je ikad dosao na celo Instituta. Prvo po odnosu prema radnicima a onda po poznavanju poslovanja. Svojim ponasanjem,je urusavala ionako slab sistem i sad se vadi. Ona zvala Vladu ccccc

  38
  8
 4. Uskoro revizija svih privatizacija u gradu…
  Spuz pa lagano otkrivanje gdje su novci, krivične i slično…
  Milijardu je opljackano, advokat usluzi i drugima….
  Bice par desetina njih

  51
  1
 5. Ovo je još jedan pokazatelj zbog kojeg je Milo u Herceg Novom, kao i u mnogim drugim Crnogorskim Opštinama, imao neobrazovane i neškolovane ljude u vrhu lokalnih DPS klubova. Takvi su bili nesposobni da shvate svu otimačinu koju je Milo odrađivao sam za sebe ili veoma uski krug ljudi.

  48
  7
 6. Gospodjo Rajevic kako mogu pročitati ova presuda je aktualna 14 mjeseci, kako ste je vi prikazali to je vas problem.
  I nemojte se truditi da nam pojašnjavati stvari oko instituta jer već dobro svi znamo kako to funkcionise i u kakvo ste ga stanje doveli.
  Vi kao i mnogi poput vas da niste bili partijski vojnici u institut bi dolazili kao gosti ili navijači Jadrana.
  Samo opušteno sve će se to podložiti kako treba !!!

  43
  7
 7. A sta su ovi nasi ocekivali, da zastari slucaj i da im oproste tolike pare?
  Toliko je banja pokradena a da nisu bili u stanju da vrate kredite…sramota!
  DAJTE IM INSTITUT I NEKA ZADRZE KUSUR…nama takva banja ne treba ako ce pojednici da se bogate a radnici da dobijaju mrvice.

  32
  5
 8. Да хоће Норвежани да га купе без корупције било би најбоље. Битна су улагања и што би пословање било по њиховим стандардима. Институт би био максимално искоришћен, плате и заштита радника већи, ванпасионска потрошња већа.Све би имало ефекта на град.Они неби правили апартмане около и девастирали околину.Боље њима за 1е него тајкунима за милион.

  45
  1
  • Odavno su Norvežani željeli Banju Igalo, ali Milo nije dozvolio, jer bi Norvežani primjerom pokazali da Banja može vrhunski da funkcioniše sa pravim menadžmentom, a Milo tada ne bi imao sigurane kadrove za 20€.

   37
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code