Početna Oko nas Kotor Izletnički autobusi nemaju kud sa gostima u Kotoru, CTU traži da vlast...

Izletnički autobusi nemaju kud sa gostima u Kotoru, CTU traži da vlast riješi haos

2

Za narednu sedmicu otkazano je preko 60 dolazaka autobusa u Kotor – svega 10 dana nakon što je Turistička organizacija saopštila da je Kotor posjetilo preko 74.000 izletnika tj. 18% više u odnosu na isti uporedni period prošle godine. Njima je je po odluci lokalne uprave zabranjeno da parkiraju, ili iskracavaju i preuzimaju grupe ispred Starog grada.

Crnogorsko turističko Udruženje (CTU), na čijem čelu je Žarko Radulović, ponovilo je apel gradskim vlastima u Kotoru, da sazovu hitan sastanak sa predstavnicima Udruženja autobuskih prevoznika i Asocijacije turističkih vodiča  i regulišu haos nakon odluke da izletnički autobusi ispred Starog grada ne mogu preuzeti ili iskrcati grupe.

Nejasno je ko je ovakvu odluku donio prije 10 dana, ali pružaoci ove turističke usluge su to saznali na licu mjesta, nakon naplate kazni , ističu oni:

“Treba li pojašnjavati  koliko je takvo  postupanje neprofesionalno, te koliko je štete putnicima, agencijama nanijelo (u čijem planu je uvijek navedeno da se autobusom putuje do mjesta udaljenog dva minuta od Starog grada)? Šta je sa nenajavljenim troškovima, saobraćajnom kolapsu koji nastaje, budući da na terenu (prema informaijama koje dobijamo) Komunalna i saobraćajna policija postupaju različito, a dodatne nevolje tek počinju kada treba odrediti alternativni parking?”, pitaju iz CTU.

Šta je ovakvim načinom donošenja i primjene dobila Crna Gora kao turistička destinacija?

Iz CTU-a objašnjavaju: “Kazna se naplaćuje po nedefinisanim normama i kako nam javljaju članovi, može iznositi 50, ali i 100 eura, zavisno od  procjene na licu mjesta, a ne propisanih normi…Umjesto da bude poučno negativno iskustvo Opštine Budva , koja je  prošle godine izmjestila stajališta par kilometara od Starog grada , Kotor neobjašnjivo donosi i primjenjuje tako važnu odluku u svega nekoliko dana ?!”, ističu iz CTU.

Tvrde da je mnogo pitanja otvoreno načinom “donošenja” i “primjene”, te stoga apeluju na  “gradske oce “ da u interesu javnosti objasne nekoliko važnih stvari.

“Ko je sebi dodijeliio nedležnost za donošenje ove odluke i tako direktno ugrozio izletničke programe – već  za narednu sedmicu otkazano preko 60 dolazaka- svega 10 dana nakon što je  Turistička organizacija saopštila da je Kotor posjetilo preko  74.000 izletnika tj. 18% više u odnosu na isti uporedni period prošle godine, te po čijem nalogu je koncipirana ovakva odluka , gdje je i na koji način formalno pravno uobličena i donesena ?”, pitaju oni.

Još nekoliko konkretnih pitanja

“Kako je određena visina kazni i kada je odluka zvanično stupila na snagu i zašto turistički poslenici o tome nisu blagovremeno obaviješteni , kada već nisu konsultovani? Tako bi u elementarno pristojnoj poslovnoj komunikaciji dobili šansu  da partnerskim Agencijama objasne promjene, koriguju cijene i sačuvaju ugled. Kako su definisane nadležnosti Komunalne i Saobraćajne policije, koje ako je suditi po primjedbama sa terena djeluju neusklađeno?”, napominju u ovom Udruženju.

Kako dodaju, ovako ishitrenim i neprofesionalnim potezima, samo se ruši reputacija Crne Gore kao respektabilne turističke destinacije u razvoju –koja u svojoj državi generiše skoro 30 odsto GDP-a.

“Pozivamo sve strane da se sastanu što prije i konstruktivno prevaziđu novonastalu situaciju , u interesu građana i turista”, zaključuju u CTU.

2 Komentari

  1. nelupaj pankeru, prvo svi autobusi su placali 15 e za iskrcaj putnika + parking a moraju nesto potrosit za 4 sata u stari grad po ovom zaropeku, a sad niko nista neplaca, u dubrovnik se placa iskrcaj putnika 115e+ parking i sve funkcionise kako su zamislili samo su malo ozbiljniji od nas sto se tice otimanja para!

  2. Koliko sam vidio ovih godina, svi ti autobus turisti potroše novca samo za osnovne potrebe, malo nešto pojedu i kupe vodu ili sok. I sve to u marketima. Tako da će veća korist biti ako se smanji saobraćajna gužva kroz Kotor.

    2
    7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code