IZLETNIKE IZ DUBROVNIKA “ZAUSTAVLJAJU” U NOVOM SAMO NA KANLI KULI

IZLETNIKE IZ DUBROVNIKA “ZAUSTAVLJAJU” U NOVOM SAMO NA KANLI KULI

391
0
Podijeli

kanli_kula_vaniKo zna da li bi bilo bolje da Herceg fest nije izdao Kanli kulu u zakup, ali nesporno je samo da zahvaljujući privatnoj firni “Foto Žare” već nekoliko godina, bar mali dio od nekoliko stotina hiljada izletnika koji iz Dubrovnika idu na “Montengero turu”, svraćaju i u Herceg Novi. Ali, ne smao oni, već i izletnici koji obično brodićima stižu iz Budve.

 

Kanli Kulu, poznatu po filmskim i muzičkim događajima, godišnje obiđe preko 30 000 turista. To je mnogo više nego je bilo prije nego je valorizaciju jedinstvenog istorijskog spomenika preuzeo privatnik, ali i mnogo manje nego što bi mogla da privuče atraktivna tvrđava iz 16-tog vijeka, pretvorena u jednu od najljepših pozornica na Jadranu. Knli_kula1Odavno hercegnovski turistički poslenici uzaludno nastoje da u stari grad skrenu bar dio rijeke izletnika koji  hrle prema Kotoru. Iz agencije La Bosta, vlasnica Stanka Lazarević nam kaže da kao vodičkinja uprvao goste iz Dubrovnika vodi u Perast, Kotor i kroz Crnu Goru, jer prosto u Herceg Novom nema mjesta za parkiranje turističkih autobusa.

Picerija i restoran

Ipak, opština i TO su prije sedam godina Kanli Kulu povjerili na korišćenje Nenadu Vitomiroviću vlasniku firme Foto Žare d.o.o.

– Dosta smo uložili u marketing, učinili da Kanli kula i stari grad budu predstavljeni u ponudi turističkih agencija kao neizostavna destinacija na izletničkim turama – kaže Vitomirović. Otvorivši prilaz s južne strane iz centra grada do Kule – uz putokaze i brošure, spotove,  turistima je tek malo približena jedinstvena atrakcija.

kanli_kula2Za fantastičan pogled sa Kanli Kule na zaliv i stari grad, treba se popeti uz 500 stepenica od Škvera gdje stižu brodom do ljetne pozornice na površini od  4.900 metara kvadratnih.

– Dnevno bude i po dvjesta izletnika, koji uprkos vrućini žele da se uspenju i vide kako nakon pola milenijuma izgleda – 800 metara zidina, turski zatvor sa uklesanim crtežima zatvorenika, ali i pogled na sve četiri strane svijeta.

Vitomirović kaže da turiste na Kuli dočekuje domaćin, vodič koji ih upućuje šta se mogu vidjeti i čuti o 6-ovjekovnoj istoriji Herceg Novog.

kanli_kula_pucaKanli kula potiče iz 16. vijeka, bila je zatvor. Njeno ime na turskom jeziku i znači “krvava kula”, 1966. godine rekonstruisana je u ljetnu pozornicu. Međutim, monumentalni objekat treba i održavati – pukotine se opasno šire, stepeništa tonu. To je obaveza opštine, a “kozmetičke“ popravke, možda i skupe, prepušene su privatniku. Riječ je o jedinstvenom spomeniku kulture, koji propada i traži hitno opsežnu sanaciju. U protivnom svakim danom Kanli Kula će biti i sve manje bezbjedna za posjetioce.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code