IZLOŽBA “BRODOVI KOJI PONOVO PLOVE“ – DANAS U PORTO MONTENEGRU

IZLOŽBA “BRODOVI KOJI PONOVO PLOVE“ – DANAS U PORTO MONTENEGRU

0
Podijeli

Vila_IstrankaIzložba tehničkih crteža jahti i jedrilica pod nazivom “Brodovi koji ponovo plove“ biće otvorena u zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa u Tivtu.

Biće predstavljeno 46 crteža jahti, jedrilica i motornih čamaca, barki na vesla, kao i dvorskih i kraljevskih čamaca, na kojima je prikazan opšti izgled broda, izgled unutrašnjosti (namještaj i oprema) te neki od interesantnih detalja.

Picerija i restoran

Crteži datiraju od 1918. godine pa do 60-ih godina XX vijeka. PR Porto Montenegra Danilo Kalezić, nam kaže da će posjetioci imati priliku da vide crteže i saznaju detalje o jedrilici „Crnogorka“, krstašu regatnog tipa, jedrilici “Dubravka”, na kojoj su se obučavale generacije pitomaca, uspješno učestvujući u regatnim takmičenjima, o jahti „Danica“, koja je rađena za potrebe jugoslovenske kraljice Marije, jahti Jadranka, čiju je izgardnju pred Drugi svjetski rat Ministarstvo finansija Jugoslavije naručilo u Trstu i jahti Istranka, koja je pripadala nadvojvodi Karlu Stefanu od Austrije, Francu Ferdinandu, kralju Aleksandru, a potom i Josipu Brozu Titu. Vila_Dalmat_2Biće izloženi i originalni dokumenti koji se odnose na istoriju nekih od brodova, od kojih su najznačajniji originalni sertifikati jahte “Ossero“ sa kraja XIX vijeka, sertifikat njemačkog Lloyd-a jahte “Dubravka” iz 1910. godine, kao i brodska knjiga jugoslovenske kraljice Marije sa jahte “Danica” iz 1938. godine.

Posjetioci će imati priliku da vide i srebrni escajg proizveden u Engleskoj (Harrod’s) 1935. godine, koji je pripadao kraljici Mariji, a koji se koristio na jahti “Danica”.

Flyer sa kartom za izložbu košta 1 euro, dok će svi oni koji ne budu uzeli flyer kartu platiti 2 e. Izložba počinje u 18 časova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code