IZLOŽBA NAKITA I NOŠNJI IZ BOKE – U DANILOVGRADU

IZLOŽBA NAKITA I NOŠNJI IZ BOKE – U DANILOVGRADU

0
Podijeli

cesalj_treciU saradnji sa Maticom crnogorskom, ogranak Dubrovnik, Pomorski muzej u Kotoru organizuje u Danilovgradu izložbu nakita, ukrasa i nošnji iz Boke Kotorske. Iz Pomorskog muzeja su ovom izložbom željeli da pokažu da Kotor nije samo grad pomoraca i trgovaca, već i grad zanata. Za izložbu su izabrani nakit i ukrasi iskovani u Kotoru.

Kad je riječ o ukrasima, tu su ćese sa grbom grada Kotora kao i ćese iskovane u Kotoru na kojima su utisnuti godina i ime autora. Od ženskog nakita, biće izložena “igla za kosu” – tzv-a “trepetaljka”, napravljena od opruga, koja je pri stavljanju u kosu treperila i po tome i dobila naziv. Moć ženskih ruku ogledala se i u izradi dobrotske čipke, koja datira još od 1573. godine. Prvi put u Crnoj Gori biće izloženo i nešto za pomorce – radi se o “pismima u boci” koje su pisali Kotorani. Tako će na izložbi biti i dvije boce sa porukama “ne zaboravi me “ i “za moju veliku ljubav”.

V.d. Pomorskog muzeja u Kotoru Mileva Pejaković Vujošević nam je rekla da će poseban efekat izložbi dati i 14 panoa sa fotografijama nakita kao i maketa broda “Splendid”. Ona je takođe navela da je izložba bila postavljena i u Parizu, Rijeci i Podgorici, a sada i u Danilovgradu – u galeriji Umjetničke kolonije.

Picerija i restoran

Početak izložbe zakazan je za 20 h, a izložba će trajati od 25. – 30. aprila.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code