Početna Oko nas Kotor Izložba Aleksandra Rafajlovića, dvanaestog slikara iz čuvene bokeljske porodice

Izložba Aleksandra Rafajlovića, dvanaestog slikara iz čuvene bokeljske porodice

0

U Galeriji solidarnosti u kotorskom Starom gradu, biće sjutra u 20 časova, otvorena izložba istaknutog savremenog umjetnika, nekada apstraktnog  slikara, uvijek vještog fotografa i portretiste i vječitog putnika Aleksandra Rafajlovića. Izložba se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kroz projekat ‘Sufinansiranja kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu’.

Aleksandar je potomak freskopisaca i ikonopisaca Dimitrijevića-Rafailovića, jedanaestorice slikara iz pet generacija Bokokotorske slikarske škole koji čine najdugovječniju porodičnu slikarsku radionicu u Evropi.

Izložbu će otvoriti arhitektica, Zorica Čubrović, nakon čega će autor sa zainteresovanima razgovarati o radu na izložbi koja će biti otvorena do 4. juna.

– Autor će prezentovati svoj rad na formiranju dokumentacije sa 650 ikona čuvenih predaka snimljenih na oko 90 lokacija u Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Dokumentacija je prilika da se vide sve ikone, uživa u slikarskom majstorstvu i otklone mnoge nedoumice oko autorstva i vremena njihovog nastanka – ističu iz OJU Muzeji Kotor.

Dodaju i da je Aleksandar Rafajlović čukununuk Iva Rafailovića, ikonopisca sa čijim radom prestaje djelatnost posljednjih slikara u vizantijskom maniru na ovim prostorima.

Rezultat dugodišnje potrage za radovima predaka istaknut je na sajtu www.bokokotorskaslikarskaskola.rs, sa preko 13.500 fotografija snimljenih od 2005. Godine. Potragu za djelima svojih predaka autor predstavlja u galeriji na velikim fotografijama koje bilježe detalje sa putovanja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code