Početna Kultura Izložba crteža Uroša Toškovića

Izložba crteža Uroša Toškovića

1

Omaž jednom od najvećih slikara Crne Gore, izložba crteža Uroša Toškovića biće simbolično otvorena u galeriji Gayo u Porto Montengru u utorak, 21. maja u 20 časova..

Kako je kazala istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, Anastazija Miranović, ako postoji  u savremnoj crnogorskoj umjetnosti umjetnik koji je  živio  svoju umjetnost, kod kojeg je nevidljiva granična linija odvajanja  umjetnika od čovjeka, onda je to bio Uroš Tošković.

– Neshvatljiv, neprilagođen, zapušten, zastrašujući je stvoritelj, a takvo je i samo njegovo djelo. Uroš se nikome ne udvara svojim crtežima, slikama, skulpturama, instalacijama… ali, ni svojim riječima, pogledima, ponašanjem. On je takav kakav jeste i to je njegova sloboda, stvaralačka i ljudska… Ona je njegov izbor koliko i usud – ističe ona.

„Sloboda ili digne čovjeka ili ga uništi… Nisam bio ničiji rob. Ja sam samo rob umjetnosti…“, govorio je Tošković.

Uroš Tošković je kontinuiranim stvaralačko – životnim peroformansom  prkosio vremenu i njegovom razornom djelovanju. On je u umjetnosti  tragao/pronalazio vječnost, trajnost, „koja je čovjekovoj krhkoj ljušturi, tijelu u kojem obitava uskraćena“.

Zapravo, svojim svakodnevnim činjenjima on je pokušavao dokazati/demonstirati da ni religija, ni neki drugi život različit od ovozemaljskog, ne može čovjeku pribaviti toliko potrebnu iluziju spasa… To može samo umjetnost.

1 komentar

  1. Nije problem sto je Toskovic bio svoj…i niciji.
    Problem je sto ga drzava ….nije malo bolje zbrinula…. i smatrala svojim.
    Sad vidim…drze da je…njihov. Jedan od najvecih.
    Mene bi bilo stid.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code