Početna Oko nas Kotor Izložba fotografija sjećanja na Bokeljske noći

Izložba fotografija sjećanja na Bokeljske noći

0

Uprkos epidemiji korona virusa ni ove godine neće izostati čuvena Bokeljska noć u Kotoru, mada u izmijenjenim uslovima, do tada posjetioci mogu pogledati izložbu fotografija ukrašenih barki sa Bokeljskih noći, pod nazivom „Tradicija – Sjećanja na Bokeljske noći“ . Ona je otvorena u bašti kotorskog Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

Foto: JU Kulturni centar “Nikola Djurković”

Direktorica Kulturnog centra Tatjana Miljenović, podsjetila je da je  Bokeljska noć vjekovima unazad fešta nad feštama, kruna svih manifestacija u Boki, a 2014. godine proglašena je za nematerijalno kulturno dobro od nacionalnog značaja.

 „Tradiciju Bokeljskih noći, defilea dekorisanih barki uz iluminaciju okolnih brda, prekinuo je prvo Prvi svjetski rat, ali su volja, sposobnost i mašta njihovih kreatora preživjeli sve te tmurne godine.

Ove godine, prema preporukama NKT-a i Vlade Crne Gore, a u cilju borbe protiv virusa COVID 19, Bokeljske noći će biti, ali na nešto drugačiji način, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, najavila je ona.

Otvarajući izložbu, Miljenović je dodala da je ideja potekla od  Ilka Marovića, koji je prvi nastup na akva pozornici imao davne 1959.godine kao sedmogodišnjak.

Pored njegovih radova, izloženo je   četrdesetak fotografije pobjedničkih barki kotorskih meštara: Miodraga Milovanovića, Marka Ševaljevića, Zvjezdana Šantića i drugih.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code