Izložba HSF-a u Ministarstvu kulture na Cetinju

Izložba HSF-a u Ministarstvu kulture na Cetinju

2
Podijeli

Izložba “Retrospektiva decenije trajanja”, u organizaciji Hercegnovskog strip festivala (HSF), biće otvorena u ponedjeljak 24. jula u 11 sati u Ministarstvu kulture na Cetinju. Postavku čine dvadesetak originalnih radova, nastalih tokom prvih deset godina postojanja jedinog strip festivala u Crnoj Gori i predstavlja dio aktivnosti na popularizaciji stripa i približavanju ove vrste umjetnosti široj publici.

– Riječ je o radovima vrhunskih strip umjetnika, koji za svaki festival nacrtaju neki detalj Herceg Novog i Boke i na njega aplikuju strip junake ili priču čiji su oni autori. Tako imamo zmajeve iz Igre prijestola kako lete iznad Sat kule ili Zagora ispod tvrđave Forte mare ili sve Dizni junake koji uplovljavaju brodom u Boku, ali imamo i recimo Njegoša koji čita strip Andrije Maurovića sjedeći na Lovćenu sa nogama u Kotorskom zalivu – objašnjavaju iz HSF-a, podsjećajući da su za rezultate ostvarene u deceniji postojanja od Ambasada Republike Italije dobili državnu nagradu “Caravagio”.

Picerija i restoran

Udruženje ljubitelja stripova “Hercegnovski strip festival HSF” osnovano je 2007. godine s namjerom da “vrati” strip i obnovi interesovanje za formu koja je u Crnoj Gori u dužem vremenskom periodu bila zanemarena.

– Održavanje festivala posvećenog isključivo stripu smo inicirali kao najbolji model za povratak ovoj vrsti kreativnog iskaza. Promocija domaćih autora i autorki, približavanje svjetskim trendovima, vraćanje stripova u knjižare, biblioteke i domove, samo su neke od ideja i aktivnosti udruženja, koje je bilo nemoguće ostvariti bez obnavljanja publike.

Prvi HSF održan je u septembru 2007. godine. Od tada je u okviru festivala održano više od stotinu izložbi, veliki broj predavanja i promocija, kao i mnoge radionice za učeniske svih uzrasta.

Tokom protekle decenije, HSF kao festival okrenut prvenstveno međunarodnoj strip sceni, predstavio je oko 140 autora i autorki sa evropskih prostore. Među njima su i značajnaimena svjetske strip scene, poput Wiliama Simpsona, Waltera Trona, Igora Kordeja, Rufusa Daygloa, Paola Moture i drugih.

2 Komentari

  1. Ljubav prema nekome i nečemu i entuzijazam pojedinca ili grupe ljudi dovodi do uspjeha, što je u konkretnom slučaju pokazao Hercegnovski strip festival. Posebno je uočljivo da je prepoznat i van Crne Gore, jer je HSF dobitnik nagrade Italije za doprinos ovog festivala razvoju kulture i umjetnosti u regionu.

Ostavite komentar

*

code