Početna Oko nas Kotor Izložba kartografa Mletačke republike Koronelija u Muzeju grada Perasta

Izložba kartografa Mletačke republike Koronelija u Muzeju grada Perasta

2

Dokumentarna izložba pod nazivom “V. M. Koroneli i Perast” i prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na Koronelijevom izolaru, u organizaciji OJU “Muzeji” Kotor, biće upriličene sjutra u 19 časova u Muzeju grada Perasta.

Izložbu i prezentaciju pripremila je konzervatorka-restauratorka mr Maja Uskoković, koja je i sprovela konzervaciju izolara.

Izložba se održava povodom 300 godina od Koronelijeve smrti i u sklopu obilježavanja Dana opštine Kotor i Evropske godine kulturne baštine (2018).

Koroneli je jedan od najpoznatijih kartografa Mletačke republike 17. vijeka. Poznat je i kao teolog, geograf, kosmograf i izdavač, a proslavio se i kao izrađivač globusa velikih dimenzija. Kao kartograf nama je blizak preko izolara ”Mari, Golfi, Isole, Spiagge, Porti, Citta, Fortezze ed altri Loughi dell’ Istria, Quarner, Dalmazia, Albania, Epiroe Livadia” i atlasa ”Atlante Veneto” koji se čuvaju u Muzeju grada Perasta.

Kako bi se očuvalo i zaštitilo kulturno nasljeđe, uz izložbu će biti predstavljene faze sprovođenja konzervatorsko-restauratorskih radova na izolaru, a posjetioci će biti u prilici da se upoznaju sa njegovim izgledom prije i nakon konzervatorskog zahvata.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code