Početna Promo Izložba Ljuba Popadića u Porto Montenegru

Izložba Ljuba Popadića u Porto Montenegru

1

U Zbirci Pomorskog nasleđa u nautičkom naselju Porto Montenegro u ponedjeljak, 1. jula biće otvorena izložba slika akademskog slikara Ljuba Popadića.

Sa platna tivatskog slikara izbija Mediteran, onakav kakav je oduvijek i bio. Mediteran brodova i ljudi koji su živjeli ovim načinom života, kamene arhitekture, duhovnosti, skladan, ustreptao i pun života. Izložbu će otvoriti novinar i publicista Dragan Mihović, bivši direktor Radio Beograda.

Ljubitelji umjetnosti imaće priliku da pogledaju slike iz dva umjetnička ciklusa, jedan se odnosi na Boku, a drugi na duhovnost. Boka je, naglašava Popadić, tema koju ne mijenja, a duhovnost se provlačila i kroz njegov raniji period.

„Sve što vidim pokušavam da prenesem na platno. Na njemu su moje emocije, moje oduševljene pejzažom, priobaljem, gradovima, selima, svim onim što nas okružuje“, kaže Popadić, čije slike krasi topla mediteranska nota dodirujući starine, bokeljske fasade, škure, stare i dotrajale brodove.

„Ja pokušavam da patinom izazovem neku elegičnost koja ostavlja osjećanje da je nešto prošlo i da smo i mi prolazni isto tako kao i ti brodovi koji se nalaze na mojim slikama i uvijek osjetim neku tugu zbog te prolaznosti koju prenosim na platno. I to nije oživljavanje, nego nastojanje da svojom slikom zabilježim nešto što stoji stotinu godina, a ta patina i nota topline vraća gledaoca u prošlost“, pojašnjava slikar svoj odnos prema prošlom i prolaznom.

1 komentar

  1. Mislim da ces uskoro biti jedan od najvecih CG slikara. Ti imas onu potrebnu harizmu za velikog sikara. Osecas prostor i vreme. Mozda moj ekavski ti nece doprineti da budes brzo prepoznat, ali istraj, jer niko ko nije bio oponiran, po bilo kom razlogu to nije ni postao. Drzi se sebe, a ne trenutne politike. Umijece ce ti biti mnogo vjece!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code