Početna Kultura Izložba Mine Radović u Kotoru “Kad kamen progovori”

Izložba Mine Radović u Kotoru “Kad kamen progovori”

0

Izložba slika „Skin and Stone“ likovne umjetnice Mine Radović biće otvorena u Gradskoj galeriji Kotor, u četvrtak 22.7.2021. u 20 i 30 h.

Foto: Bojan Dzodan

 

„Koža i kamen“ dio je njenog ciklusa radova pod nazivom „Kad kamen progovori“. Umjetnička preokupacija Mine Radović je civilizacijska i prije svega, ženska tjeskoba koja ovoga puta kroz kamene forme rađa novi tjelesni odgovor. Koža i kamen su elementi kojima gradi metaforu zarobljenog i zaustavljenog svijeta u kome smo se našli. Iako su njene ranije izložbe fokusirale uglavnom tjeskobu i tajnovitost ženskog tijela koje je bilo u procesu oslobađanja, na ovim slikama kamen je navukao ljudsku kožu kao znak otpora dominaciji i sputanosti života i snage.

O svojim radovima umjetnica kaže:

“Fokus mog rada je snaga žene koja je zarobljena u nametnutim kulturnim obrascima. I ova izložba je dio mog ciklusa pod nazivom „Kad kamen progovori“ u kome potenciram živo biće, odnosno njegove naznake koje se probijaju iz okamenjenih struktura društva u želji da bude slobodno u svojoj prirodnoj datosti. To je ključna ideja koju variram u radovima na različite načine“, objašnjava umjetnica.

Tijelo ili djelovi tijela ne odbacuju sasvim kamen, odnosno društveni kontekst, koji ga pritiska, nego ga nosi, tražeći prostor za svoj slobodan izbor i iskazivanje snage unutrašnjeg bića.

„Tijelo u mojim slikama je u kamenim oblicima, predstavljeno nalik sklupturi, ono se buni protiv dominantnog poretka, protiv okamenjene stvarnosti čime jasno ukazujem na savremene probleme. I te kamene strukture se pojavljuju već izvjesno vrijeme kao dominante u mojim radovima. Posljednji ciklus je sigurno nastao pod uticajem okolnosti u kojima smo živjeli protekle godine“, dodaje ona.

Tijelo u ovom ciklusu slika je nesavršeno, črvsto, indiferentno, ali opet izloženo kao na pozornici. U simboličkom smislu golo tijelo sugeriše njegovu izloženost zahtjevima savremenih ideologija i nametnutih obrazaca.

„To je, dakle, tema kojom se ja i inače bavim – pritisak društva i kulture na ličnost, nametanje, diktati. Tijelo koje mora da bude savršeno! Ne mora! Na mojim slikama je nesavršeno, predimenzionirano, kipi i curi na sve strane, suprotno onome što se očekuje i što se forsira kao poželjno. Ja slikam strukture koje su istovremeno i kamen i tijelo. Možda su, kažem, one podsvjesno i odgovor na pandemiju i zatvorenost koju smo živjeli protekle godine. Šta je ključna riječ protekle godine bila – ne dodiruj se, ne približavaj se, socijalna distanca… Sve je stalo, zaključalo se, okamenilo se… Ja sam upravo svijet i život vidjela kao okamenjen, zaustavljen… Ljudi su ostali uskraćeni za dodir, za taktilnost. Zato sam ja kamenu navukla kožu – dala sam mu taktilnost, dala sam mu toplinu, život“, navodi ona.

Zato je jedan od vaznih elemenata u radu koža, koja uvijek asocira na nešto intimno, na taktilnost, na eros ili nagovještava bol.

„Naravno, da je kamen na mojim slikama i vrsta PRA slike. To je Crna Gora! Arhetip. To je ono što sam ponijela kao vizuelnu senzaciju iz ovog kraja, KRŠ, kamene strukture, brda kao dominantan pejzaž Crne Gore. Zato je on ključna metafora kojom iskazujem svoj odnos prema problemima civilizacije“, zaključila je ona.

Mina Radović (1988 je) završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, nakon čega upisuje i završava doktorske studije (digitalna umjetnost) na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Imala je brojne samostalne i grupne izložbe slika i video instalacija u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a.

Mina Radović izlagala je u Herceg Novom 2014. godine. Tada je njenom izložbom otvorena tradicionalna manifestacija Noć kulture.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code