Početna Kultura Izložba “Moje veliko NE za duvan, pušenje i bolesti pluća”

Izložba “Moje veliko NE za duvan, pušenje i bolesti pluća”

0

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) je povodom 31. maja – Svjetskog dana borbe protiv pušenja, u saradnji sa Dječjim savezom Podgorica, priredilo izložbu najboljih likovnih radova sa 18. nagradnog Konkursa za likovne i literarne radove organizovanog za učenike od IV do IX razreda osnovnih škola sa teritorije Crne Gore.

Izložbu izabranih radova u Holu KIC-a „Budo Tomović” u Podgorici je otvorila i nagrade najboljima uručila sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Ana Medigović. Nagrada za I mjesto bio je sedmodnevni boravak na Veruši, za II i III mjesto umjetničke monografije u izdanju CANU, a uručene su i Pohvale i knjige za učenike i škole.

Tema Konkursa je bila „Moje veliko NE za duvan, pušenje i bolesti pluća”, a povod raspisivanja Konkursa je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv pušenja, koji se ove godine proslavlja na temu: „Duvan i zdravlje pluća” (World No Tobacco Day – 31. May 2019:„Tobacco and lung health”), što predstavlja apel, ne samo za ovaj dan, nego i način u borbi za smanjenje pušenja u svijetu tokom cijele 2019. godine, navodi se u saopštenju CDPR.

Na Konkurs je pristigao veliki broj radova, osobito likovnih, učenika/ca iz mnogih osnovnih škola u Crnoj Gori. Međutim ove godine desio se i jedan presedan, nije stigao ni jedan literarni rad iz podgoričkih osnovnih škola.

Učenici iz Nikšića osvojili su najviše nagrada, pogotovo su bili neprikosnoveni sa književnim sastavima u literarnoj konkurenciji, pored takođe odlične zastupljenosti, pa čak i nagrade za likovni rad, ističu iz CDPR.

Nagrade u likovnoj konkurenciji su osvojile Morena Marković iz OŠ “Maksim Gorki” iz Podgorice, Anelj Nassyrova iz OŠ “Kekec” iz Sutomora i Mina Roganović iz OŠ “Mileva Lajović Lalatović” iz Nikšića, dok su za literarne sastave dobitnici Vladana Lalatović iz OŠ “Olga Golović” iz Nikšića, Iva Parača iz OŠ “Njegoš” sa Cetinja i Nikola Vučković iz OŠ “Ratko Žarić” iz Nikšića.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code