Početna Kultura Izložba Momira Kneževića u Herceg Novom

Izložba Momira Kneževića u Herceg Novom

0

Samostalna izložba slika Momira Kneževića biće otvorena u utorak, 18. juna u 20:30h u galeriji Josip Bepo Benković. Na izložbi “Predjeli iz Petrovića” biće izloženo 40 radova ovog umjetnika rađenih tehnikom ulje na platnu.

Knežević je rođen 1949. godine u Petrovićima u Crnoj Gori. Učio je zidno slikarstvo kod slikara Nauma Andrića. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu,a diplomirao  1986. godine na  Akademiji umjetnosti u Prištini. Radio je kao asistent-saradnik vajarskog ateljea Stevana Luketića i Eda Murtića u Zagrebu. Imao je više od 70 samostalnih i učestvovao na preko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 10 nagrada i pohvala za slikarstvo. Radio je kao profesor na Fakultetu umetnosti u Prištini i na Likovnoj akademiji u Trebinju. Član je udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Srbije.

Picerija i restoran

Kneževićevo slikarstvo – nostalgija za zavičajem

Istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, Mirjana Bajić zapaža da je rasutost na primarne oblasti školovanja-monumentalnog slikarastva i zaštite slikarske baštine srednjeg vijeka i, paralelno, građenje sopstvene verzije apstraktnog slikarskog govora, izraz nemirnog tragalačkog duha, temperamenta i radoznalosti, koji rijetko otvara neke od svojih pokretačkih izvorišta, vodeći ga ka permanetnoj aktivnosti.

– Kneževićevo slikarsko delo se lagano, gotovo nevidljivim pomacima približava osvajanju nekog meta realnog svijeta, koji više i nije senzualno niti apstraktno reflektovana datost predela rodnih Petrovića. Sreto Bošnjak je pisao da Momir slika „poput prirode“ odnosno u dosluhu sa silama kreacije koje formiraju kamenjar, „crvene stijene“, atmosferu, duboko zelenilo submediteranskog podneblja, hvatajući, prije svega, ritam sazvučja svih njih, strukturirajući poteze četkom u skladu sa sopstvenim damarima percepcije… Slikarstvo iz mediteranskog ciklusa Eda Murtića je sigurno jedno od trajnih uzora umetnika iz mladosti, ali je dijapazon promjenjivosti i širenja slike uz napuštanje ritmične strukture ka fluidnom i slobodnim vrtlozima boje, tipično Kneževićev preokret u ranijem periodu… U Kneževićevom novom slikarstvu nostalgija za zavičajnim predjelom ravna je nespoznajnoj, duhovnoj vezi smrtnika sa Bogom, koji nije predstava ljubavi već ona sama – apsolutna i čista poput beline“, ističe Bajić.

Izložba će biti otvorena do 3. jula.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code