Izložba posvećena bokeljskim stećcima u Muzeju grada Perasta

Izložba posvećena bokeljskim stećcima u Muzeju grada Perasta

1057
0
Podijeli

Saznanja govore da se u Crnoj Gori nalazi 107 lokaliteta sa 3.500 stećaka. Samo dio ove baštine u dokumentma biće predstvljen na izložbi”Stećci Boke i zaleđa”, koju Muzej grada Perasta organizuje povodom Međunarodnog dana muzeja i Međunarodne manifestacije Noć muzeja, u petak, 19. maja u 20 časova, u palati Bujović.

Autori izložbe su dokumentarista u Muzeju grada Perasta, Mirjana Vukasović i dr Goran Komar, a izložbu će otvoriti direktor Pomorkosg muzeja Crne Gore, Andro Radulović.

Picerija i restoran

Izložba se realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu.

Međunarodna potvrda značaja stećaka za univerzalnu baštinu svijeta, ali i njihova visoka valorizacija zvanično se dogodila na samitu UNESCOa, koji je održan u Istanbulu u junu 2016. godine, kada je odlučeno da se stećci upišu na prestižnu UNESCO Listu svjetske baštine.

Stećci – srednjevjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova, ponekad sa uklesanim slikovnim ukrasima ili natpisima sreću se kao samostalni ili u grupi čineći tako nekropolu. Nastanak stećaka vezuje se za prvu polovinu 13 vijeka, a klesani su i sve do početka 16. vijeka, nakon čega se ubrzo gube. Do danas ostali su većim dijelom neistraženi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code