Početna Kultura Izložba “Sjećanje na NOB kroz umjetnost i svjedočanstva” u gradskoj galeriji

Izložba “Sjećanje na NOB kroz umjetnost i svjedočanstva” u gradskoj galeriji

0

U galeriji Josip Bepo Benković sinoć je otvorena izložba „Sjećanje na NOB kroz umjetnost i svjedočanstva“ u susret Danu oslobođenja Herceg Novog, 28. oktobra.

Foto: JU Gradski muzej i galerija JBB

Izložbu je otvorio predsjednik SO Herceg Novi, Ivan Otović, koji je, između ostalog kazao, kako su pored usmenih predanja i pisanih izvora, kultura i umjetnost najbolji načini za prenošenje poruka generacijskog značaja:

“Izložba predstavlja prikaz podnošene žrtve svih onih koji su ustali protiv okupatora, koji je želio ne samo fizički nego i duhovno da uništi njih i narod kojem pripadaju“, istakao je on.

Кustoskinja umjetničke zbirke, Jasmina Žitnik, pojasnila je kako su izložena djela slikana u vrijeme socijalističkog realizma, koji je uzdizao opravdano u svijet ideala motive borbe, stradanja, herojstva i pobjede:

“Takva pripadaju Olimpu istorije moderne umjetnosti i o njima se i dalje piše. Nose u sebi nedoljivu estetsku stranu slike kao otvorenog prozora i bremenitost značenjima i simbolima“, navela je Žitnik.

Кustost istorijske zbirke Nenad Šerović, pojasnio je publici da su dokumenta kao i eksponati pažljivo birani i hronološki postavljene fotografije, koje se odnose na NOB i oslobođenje Herceg Novog.

“Veličanstvena je borba Prve Bokeljske udarne brigade koja je prešla trnovit put od formiranja 5.oktobra, 1944. u Кonjskom, zatim učešće u borbama za oslobođenje Herceg Novog, primorja, Podgorice, Bioča, preko Čakora i Sinjajevine i dolazak na Кosmet pri tempraturi od minus 20 stepeni, broba protiv balističkih bandi gotovo do kraja 1945“, poručio je on.

Program je vodila novinarka Ksenija Matović.

Izložba će biti otvorena do kraja novembra.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code