Početna Promo Izložba slika holandskog umjetnika Matthijs Scholtena u Porto Montenegru

Izložba slika holandskog umjetnika Matthijs Scholtena u Porto Montenegru

0

Izložba “Riječima oslijepljen”, holandskog slikara Matthijs Scholten-a biće svečano otvorena u četvrtak 6. juna u 20 sati, u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.

Scholten, u svom radu koristi mnoštvo različitih komponenata čime kreira jedinstveni, vizuelni svijet. Njegov umjetnički izraz nastaje iz dubine psihe interpretirajući haotičan svijet koji ga okružuje. On spajanjem kontrasta, kreira atipični vizuelni jezik, najavljeno je u saopštenju.

Jednostavno rečeno, Scholtenova djela predstavljaju burne emocije ljudskog postojanja. Scholtenov borbeni stav prema svijetu oko sebe vidljiv je u njegovom radu kroz korištenje boje i oblika, čineći sukobe i pokrete gotovo “opipljivima”.

Uočljiv element u njegovom radu su oči. Velike i prodorne oči. Matthijs  inspiraciju za svoja maštovita lica, šarene portrete, divlje maske i lobanje nalazi svuda.

Matthijsu su posebno atraktivni minimalistički ulični grafiti. On fotografiše te ”figure” i često mu služe kao važna inspiracija za prve poteze boje na papiru ili platnu.

Umjetnici koji ga inspirisu su Jean Michel Basquiat zbog njegovog sirovog i uličnog stila. Skupina Cobra sa umjetnicima kao što je Karel Appel zbog dječjih, naivnih i spontanih umjetničkih oblika, kao i ekvadorski umjetnik Oswaldo Guayasamin sa svojim prodornim i nejasnim portretima. Prije svih i Pablo Picasso sa svojim očaravajućim licima i kombinacijama boja.

Izložba će biti otvorena do 30. juna.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code