Početna Kultura Izložba slika Mata Đuranovića u Galeriji Josip Bepo Benković

Izložba slika Mata Đuranovića u Galeriji Josip Bepo Benković

8

Povodom 125 godina od rođenja u Galeriji Josip Bepo Benković biće 20. Oktobra, u utorak, priređena  izložba slika velikog slikara i pedagoga Mata Đuranovića.

Foto: JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković

Biće prestavljen izbor iz opusa ovog umjetnika, čije je stvaralaštvo bogato i stilski raznoliko.  Dan grada Herceg-Novog i jubilejem rođenja umjetnika, bila je, kako navode iz Galerije, izuzetna priliku da Novljani osvježe sjećanje na djela ovog  umjetnika.

Mato Đuranović rođen je u Đurićima (Boka Кotorska) 1895. godine. Osnovnu školu završio je u Đurićima, a srednju školu (preparandiju) u Zadru. Od 1920. godine živi u Galvestonu (SAD) gdje aktivno radi na usavršavanju slikarskog obrazovanja.  Završio je Visoku umjetničku školu u Njujorku. Godine 1934. vraća se u Boku kotorsku, gdje živi, radi kao likovni pedagog i aktivno slika, sve do smrti 1973. godine.  Dobitnik je nagrade za crtež Njujork, zlatne medalje za platno (Per aspera ad astra), 13-julske nagrade, nagrade likovnog salona 13. Novembar Cetinje i Oktobarske nagrade grada Herceg-Novog.

Mato Đuranović umjetnik je o kome je pisano, a njegovo slikarstvo stilski pripada Moderni.

 Izložba će biti otvorena u utorak u 19 sati, a za posjetioce i tokom novembra.

8 Komentari

  1. Smatram da je pristojnije pisati plakate u nominativu: Mato Đuranović – likovna izložba. Neupućena osoba može lako pogrešno izvesti nominativ iz “Mata Đuranovića”. To bi ekavski Srbi garantovano pogrešno izveli.

    8
    10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code