Izložba slika Voja Stanića u Porto Montenergu

Izložba slika Voja Stanića u Porto Montenergu

0
Podijeli

Izložba slika Voja Stanića, majstora savremene crnogorske likovne umjetnosti, biće otvorena u galeriji „Gayo” u nautičkom naselju Porto Montenegro, sjutra veče, u 19 sati, najavljuju iz Porto Montenegra.

Galerista Gajo Vojvodić ističe da je ovaj fond slika najbolji prezenter likovno-umjetničko-genijalnog stvaralaštva Stanića, vrijedan izraza poštovanja, divljenja, a uz sve i uživanja.

Picerija i restoran

Vojo je ostao vjeran svom Herceg Novom, u čijim se djelima spaja realno i irealno, u kojima poput vizionara upliće fantastiku, sa savršenim poznavanjem i razumijevanjem ljudskih slabosti, a sve kroz obične, “male” ljude i priča svakodnevne životne priče, koje sakuplja kao posmatrač sa prozora svoga ateljea uz hercegnovski Škver.

– Često se kod Stanića može osjetiti atmosfera italijanskog filmskog nadrealizma, često su predmeti, ljudi i lica upravo iz tog vremena. Svaka je stvar na njegovim slikama jasno naslikana i precizno postavljena u život i svakodnevicu. Stojeći pred Stanićevom slikom, postoji „grad u gradu” zajedno sa svim pregrađima istog – nikada Pospan ili povučen. Prilično snažan vibrirajući životom i preusmjeravanjem. Grad koji se ne može pratiti na bilo kojoj postojećoj karti jer je proizvod vjerovanja svijeta Voja Stanića. Grad živi samostalno u biću stvaraoca- istakao je profesor Valeri S. Turchin, u  eseju “Svijet Voja Stanića”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code