Početna Kultura Izložba Sofije Di Garofani na jednu noć

Izložba Sofije Di Garofani na jednu noć

6

U utorak, 3.septembra, u Galeriji Josip Bepo Benković u Starom gradu, nepretenciozno, na jednu noć, biće otvorena izložba tapiserije Sofije Di Garofani.

Novska publika će imati priliku da se prvi put na ovaj način susretne sa ovim vidom umjetnosti. Na izložbi će, osim djela velikih dimenzija, biti izložene i fotografije nastale tokom same izrade ovog unikatnog djela.To će posjetiocima približiti sam proces izrade tapiserije koja svoje korijene vuče iz narodnog stvaralaštva ovih prostora.

Sofija di Garofani je dama iz visokih aristokratskih krugova srpskih korjena, poznata umjetnica, humanistkinja, profesorka Akademije primenjenih umjetnosti u Parizu, gdje živi više od 40 godina. Počasna je građanka Pariza. Dva puta je nagrađivana kao uspješna žena stare jugoslovenske dijaspore, ali i srpske dijaspore u Parizu.

Kada bi tapiserija bila roman, poema, zapis pustolova, onda bismo imali vjerovatno mnogo manje problema sa značenjima teksta nego sa značenjima niti, zapisao je pored ostalog o Sofijnom radu Jezdimir Radenović.

Izložba će biti otvorena u utorak u 21 čas.

6 Komentari

  1. Desava se često da pojedine osobe serviraju proizvoljne priče o stvaraocu na koje obično nasedaju nedobronamerni pa ih dalje prenose do lakovernih koji u to veruju… Izlozba S.DG. je bila prav doživljaj i prestiž, o čemu svedoči i prisustvo francuske ambasadorke u CG.

    1
    1
  2. Pola od ovih stvari koje ste naveli za Gospodju Garofani nisu tacne.Izmedju ostalog da je pocasni gradjanin Pariza.Gospodja je pocasni gradjanin Sjenice gdje doticna rodjena i posla kao gasarbajterka u Francusku gdje je radila kao sluzavka kod Harofanijevih da bi je jedan od njih prizenio.

    12
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code