Izložba Tiha Konjevića: Branitelj našeg djetinjstva i Mediterana

Izložba Tiha Konjevića: Branitelj našeg djetinjstva i Mediterana

2307
5
Podijeli

izlpzba tiho konjevic 1Mladi umjetnik iz Herceg Novog, Tihomir Konjević, odvažio se da nakon deset godina priredi prvu samostalnu izložbu u svom gradu, pod nazivomn „Ulice“. Njegova postavka okupila je u Dvorani Park toliko posjetilaca, kao malo koja u posljednje vrijeme. Do sada je podršku dobijao preko društvenih mreža, a interesovanje za radove i iz inostranstva.
Sa Konjevićem, odanim podanikom Mediterana i njegovim djelima koja opominju, podsjećaju i brane neimarsko nasljeđe ovog podneblja, sreo se prije decenije i publicista Minja Bojanić, koji je priredio katalog i otvorio izložbu:
izlpzba tiho konjevic 3– Na osnovu prvih impresija načinio sam jedan tekst, u nedjeljnoj „Pobjedi“ na jednoj čitavoj strani, što je dakako već tada zasluživala jedna neobična likovna avantuara, koja me „kupila“ od prve.
Kada pogledate radove Tiha Konjevića nekako je naprosto nemoguće da vas to ne podsjeti na jednog našeg dragog prijatelja, kolegu, na žalost blagopočivšeg, pjesnika, tv stvaraoca, reklo bi se jedne renesansne ličnosti, Dragana Radulovića. On je otprilike jednom sličnom stazom, paralelno uz svoje poetske uzlete, išao u pravcu kojeg na određen način, u svom originalnomn i prepoznatljivom rukopisu nastavlja Konjević – kazao je Minja Bojanić.
Za ovog umjetnika se ne može reći da je klasičan slikar, jer je po malo i maketar, arhitekta, zanatlija. Ulice i kantune, prepune detalja, portune, škura, barke, vrše, pravi od gipsa, drveta, kamena, stakla. Time je Konjević zaokupljen već deset godina, a po nešto i izmašta:
izlpzba tiho konjevic 4„Fasade jesu izmaštane, ali materijali su pravi. Uvijek koristim materijale iz prirode, nema imiticija, ili da nešto improvizujem. Uglavnom, to su originali, ali umanjeni nekih deset ili 12 puta“ – priča Konjević.
Inspirisan onim što je ostalo iz prošlih vremena njegovi radovi osim što su ambijentalni puni su i nostalgičnih posveta djetinjstvu i bokeškim legendama, poput onoj o Tri sorele. Tiho je napravio svoje viđenje kuće zazidanih prozora i nazavo ulicu Bokeljske ljubavi. Raduje ga što ljudima izmami osmjeh, evociram im neke uspomene, na djetinjstvo, ljubav, selo…
izlpzba tiho konjevic 2– U principu inpsiraciju vučem iz tih davnih vremena i oživim ih na ovaj način. Volio bi da zadržim to.
Zahavljujući djelima Tiha Konjevića posjetioci će narednih dana u Dvorani park prolaziti Ulicom bure ili Bokeljske ljubavi i Ulicom klikera, Pudinga od čokolade, ili Ulicom Dragana Radulovića. Možda će dobiti želju, kao Minja Bojanić, da se smanje i postanu nešto poput mrava, pa da se nastane u jednoj od Tihovih kućica i da u njima provedu „ šaku od ko zna još koliko presotalih ljeta“.izlpzba tiho konjevic 6 izlpzba tiho konjevic 5

5 Komentari

  1. Bravo za Konjevica, za Minju, za novski potencijal. Stevo sve to okuplja. Bravo za Hercegfest koji postaje ono sto je Minja sinoc rekao hram kulture.
    0    0

Ostavite komentar

*

code