Početna Društvo Između kiše: Živnuli ljudi, Gradska luka, Škver, Šetalište, gradilišta…

Između kiše: Živnuli ljudi, Gradska luka, Škver, Šetalište, gradilišta…

2

Nakon proteklih prvo veoma hladnih, pa onda sumorno sivih kišnih dana, ovog vikenda sunce je uspjelo da rastjera na par sati oblake. Odmah su svi „prodisali“, a duž Šetališta Pet Danica izmilili šetači.

U Gradskoj luci, sa 15-tak brodova na vezu, uglavnom, izletničkih, jedan katamaran i ribarska koča. Cjenovnik za vez plovila za kratak boravak Agencija za gazdovanje Gradskom lukom primjenjuje od 2013. godine. Za plovilo do 10 metara vez je 5 eura po satu, a od 26 do 30 m treba dati 25 eura za svaki sat. Na starom pristaništu, uglavnom, u ovom periodu, zimuju stalni korisnici.

Sunce vlasnici plovila koriste za neku rabotu. Ribari sekaju vodu iz brodica. Vlasnici manjih barki uveliko se dali u pripreme za ljeto. Stružu ovlaš prvi sloj boje, da bi poslije prešli barku novom.

– Nije to pjeskarenje. Ovo je plastična barka, samo ću osvježiti osnovnu boju, ali moram malo staru skinuti da bi se nova, voodotporna, lijepo primila – priča nam jedan od Novljana.
Druga 5-metarska barka je bila drvena, ali da bi joj produžili vijek, vanka je plastificirana. Unutra ostalo drvo. Malo je udarcem oštećena, pa je vlasnik, takođe, popravlja za ljeto. Jer, biće na Škveru veća gužva kad počnu topliji dani.

Mnogi danas drvene prebacuju u plastične barke. Zato gotovo više i nema starog zanata i kalafata u Herceg Novom. Iskusni majstori su nekada umetali drvene stupe ili konoplju u utore između madira na oplati, naravno, drvenog broda. Druge tehnologije potiskuju drvo…

Neki manji brodovi moraju obaviti i veći remont, ili čak zamijeniti motor, što nije mala para. Šlepanje je neophodno.


Na vezu u Gradskoj luci još „drijema“ izletnička mala flota „Pajo“. Ali, otvoriće sezonu po zalivu Boke od sredine marta. Očekuje goste iz Dubrovnika. Novski hoteli u ovom periodu ili nemaju zainteresovane za brodske izlete, ili su zatvoreni.

Zato djeluje i zapušteno hotel Sun resort na Toploj, sa puno posječenog ili polomljenog granja i drugog otpada.
Zato se nekim invetsitorima poslije višegodišnje pauze žuri. Karići na Toploj ređaju spratove poslovno stambenog objekta. Ovaj atraktivan dio Novog postaje gusto naseljen, uz Šetalište, pored mora, kod tunela, kao i Gradskog muzeja Mirko Komnenović. Donji ulaz za muzej još je zatvoren.

A Šetalište Pet Danica od Milašinovića do gradilišta Karića dosta ošteženo. Samo da investitor vrati čitave kamene ploče nazad, kako se i obavezao ugovorom sa Opštinom.

2 Komentari

  1. Super je ta flota Pajo , nece da plati vez na Skveru , uvjek muka sa njim a flotu ima.

    Koliko ima zaposlenih u luci ukupno i koliko je od njih radnika a koliko direktora i ostalih na ledjima tih radnika ?

    Ajmo radio jadran malo pitanja postavite pravih.

    18
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code