Početna Eco Izrada Baze podataka o maslinarskoj proizvodnji: Anketa za bokeške maslinare

Izrada Baze podataka o maslinarskoj proizvodnji: Anketa za bokeške maslinare

0

Maslinarsko društvo “Boka” počelo je izradu Baze podataka o maslinarskoj proizvodnji na regionalnom nivou, u okviru projekta COOPeR, prekogranična saradnja između Hrvatske Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Biće anketirani zainteresovani maslinari na području Boke Kotorske za učešće u ovom projektu putem intervjua, na licu mjesta, putem e-mail komunikacije i ispunjavanjem upitnika na sajtu društva, obavijestili sui z MD Boka.

“Cilj ove aktivnosti je prikupljanje relevantnih podataka o obimu i načinu proizvodnje, kvalitetu i plasmanu proizvoda, što bi sve trebalo da poveže maslinare u regionu i pomogne im, ne samo u rješavanju konkretnih problema u toku biološkog ciklusa masline, već i u razmjeni znanja i iskustava u ovoj, plemenitoj djelatnosti”, objasnili sui z društva.

Benefiti učesnika uključuju i tehničku podršku u nabavci materijala, opreme, sredstava za zaštitu, konkretnog savjetovanja stručnih službi kod planiranja i održavanja zasada, preporučenih sorti, ispitivanje adaptabilnosti introdukovanih sorti masline, kompatibilnosti raznih sorti…

“Svi ispitanici (stejkholderi) koji prihvate učešće u projektu, imaće mogućnost da i sami dobiju određen broj introdukovaanih sorti masline, čiju će prilagodljivost i ekonomsku isplativost u našoj sredini pratiti stručnjaci. Takođe, umreženi sa drugim maslinarima u regionu, moći će i sami da razmjenjuju iskustva, traže savjete i rješenja, učestvuju u zajedničkim aktivnostima (sajmovima, radionicama, predavanjima, studijskim posjetama…)”, navodi se u obavještenju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code