Početna Društvo Izrada projekta sanacije Novosadske plaže 25 hiljada eura

Izrada projekta sanacije Novosadske plaže 25 hiljada eura

13

Podgorička firma Decom Montenegro izradiće idejno rješenje i glavni projekat sa elaboratom za procjenu uticaja na životnu sredinu, za rekonstrukciju Novosadske plaže u Igalu, na osnovu tenderske dokumentacije koju je objavilo JP za upravljanje morskim dobrom. Ugovor je vrijedan 25 hiljada eura, a potpisali su ga direktor MD Predrag Jelušić i izvršni direktor firme projektanta, Goran Mijajlović.

Decom ima rok od 50 dana za predaju idejnog rješenja, a 60 dana za predaju glavnog projekta od dana dobijanja saglasnosti glavne gradske arhitektice na idejni projekat.

Projektom je predviđena rekonstrukcija prilično oštećene i usljed dotrajalosti dosta ruinirane betonske plaže, dužine 230 m, širine od 10 do 19 m. Ukupna površina postojeće plaže je 2500 m2.

Projektovanju i rekonstrukciji ove plaže treba pristupiti planski, osmišljeno, da se sačuva lokalna autentičnost prostora i ambijentalno nasljeđe ovog podneblja. Isto tako treba voditi računa o savremenim trendovima i potrebama građana i turista, sagledavajući različite vizije i potrebe koje se mogu javiti u budućnosti, kaže se u tenderskoj dokumentaciji.

Analizom postojećeg stanja treba uvažiti činjenicu da je rekonstrukcija i uređenje dijela Šetalista Pet Danica završena, te da se rekonstrukcija i uređenje plaže na tom potezu javlja kao neminovni nastavak uređenja šireg poteza.

13 Komentari

 1. Sta ce biti sa pjescanom plazicom kraj stijene koja je sada natrpana kamenjem i otpadom od radova na prosirivanju setalista? Tu su obicno bile majke sa malom djecom, jer je bio sitan pijesak i bilo je pogodno za ulazak u vodu. Molim Radio Jadran da uslika taj dio plaze i objavi sliku.

 2. Metalna stepeništa kojim se na novskim plažama ulazi ili izlazi iz mora su redovno sklepana po nekom “balkanskom standardu” koji je pogodan za sportske osobe, ali ne i za starije ljude ili sitnu đecu. Morsko dobro pravljenje takvih skala redovno daje ljudima koji su po svoj prilici neplivači. Skoro bez izuzetka skale su napravljene pod pravim uglom u odnosu na površinu mora. To gojaznim i starijim ljudima veoma otežava izlaženje iz mora. Gledao sam na plaži Bla-Bla da je jedna veoma gojazna Ruskinja pri izlaženja iz mora stala nogom na prvu prečku – ona se pod teretom odvalila… Prijavio sam to odmah i hotel je to za divno čudo brzo popravio.
  Zbog čega se Morsko dobro ne pridržava standarda za stepenice kakvi su u civilizovanom svijetu? Mora li se baš šarlatanima davati da izrađuju ono u šta se niti razumiju, niti znaju kvalitetno da naprave? Zbog čega se ne odredi da redovno moraju biti skale za ulazak i izlazak iz mora tik jedne do drugih? U jeku sezone se redovno dešavaju gužve i svađa na stepenicama jer djeca bez prestanka kraj stepenica skaču u more i odmah izlaze napolje. Gospoda iz Morskog dobra se sigurno ne kupaju tamo gdje se i narod kupa, inače bi sigurno preuzeli nešto da se ova situacija dovede u normalno stanje. Ili se prvo moraju dogoditi nesreće kao sa ogradom uz šetalište, da bi gospoda iz Morskog dobra malo mućnula glavom i konačno mrdnula zadnjicom.

 3. Ko je dao idejni projekat za betonsku skakaonicu (na fotografiji) koja ne pamti dasku za skakanje? Ustvari: dobro je da i nema daske na mjestu gdje je ionako plitko more pa je opasno sa visine skociti u more.

 4. Projekat da se stavi par dasaka po ivici,baci par mreża i zalije betonom… katastrofa! Ja ću uraditi projekat za 500e – da projektantima pamet stane! Hvala! Ako treba ostaviću br tel.

 5. Sto cemo sa onim dijelom plaze pored stijene gdje je bio pijesak? Unistili su taj dio kad je radjeno setaliste i sad se prave ludi. Vratite kako je bilo. Sad je gore nego prije 40 godina!

 6. Skuplji projekat nego cijela rabota! Skupo placamo komad papira… i opet, u po’ posla neki vanredni troskovi zbog loseg projekta i sl.
  Projektanti svaljuju krivicu na izvodjace, izvodjaci na projekat…i svaki posao po 3 puta se radi. Usput, kad ste tu, mogli ste malo setaliste prosiriti, makar za jos jedan red stolova.

 7. A zasto se izmedju Novosadskog i Mimoze ne stavi par kamiona pjeska i napravi pjescana plaza usput.Ionako u spicu sezone nemamo dje peskir staviti,glavni problem ljetnje sezone u Herceg Novom

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code