IZRADA STUDIJE O ZAŠTITI SAVINSKE DUBRAVE OTVORILA STARE RANE

IZRADA STUDIJE O ZAŠTITI SAVINSKE DUBRAVE OTVORILA STARE RANE

134
0
Podijeli

savinska d 1 1106Posljednji podaci govore da područje Savinske dubrave zahvata 35,75 ha, ali i da se zbog neplanske gradnje zaštićeno prirodno i kulturno područje, pluća Herceg Novog, drastično smanjuje.
Na to su ukazali prije svega Savinjani, a potom i predstavnici Ekološkog društva Boke, koji su došli na sastanak posvećen izradi Studije o zaštiti Savinske dubrave. Skup su organizovali opština i Agencija za zaštitu živtne sredine.
Dr Dragan Roganović, savjetnik u Agenciji i istraživač šumarstva kazao je da su sa poslom izrade studije počeli 15. maja i da će on biti završen do početka iduće godine. Osnovni kriterijum za izradu ovog dokumenta koji treba da bude bazni za budući DUP ili Urbanistički projekat Savinske dubrave jeste zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog područja. – Iako briga o Savinskoj dubravi počinje polovinom 19. vijeka, imamo u posljendjih 20-tak godina značajne intervencije u prostoru, izgradnju koja nije u skladu sa zaštitom prirode. Naš cilj je da sagledamo čitavu situaciju – kazao je dr Roganović.
ilijanicArhitekta Boris Ilijanić izrazio je sumnju da će ovaj skup samo biti jedan u nizu formalnih, koji neće promjeniti stanje u Savinskoj dubravi i preporučio je da se u izradi ovog i budućih prostornih dokumenata koristi lokalna pamet, jer Herceg Novi ima čak 46 arhitekata.
Olivera Doklestić, predsjednica Ekološkog društva Boka upozorila je da je to društvo ulzaludno u dva navrata tražilo od opštine izvještaj o izdatim građevinskim dozvolama od 2003. godine, kao i o onima koje tek treba da se realizuju u Savini.. Ona i mještani: Bato Bojanić, Rajko Murišić, Đorđe Vuković, Vesna Babić, Ilija Radman ukazali su da je Savinska dubrava zapuštena i dalje propada. Ugrožena je divljom gradnjom. Od 22 nekadašnja izvora danas ostao je jedan. Zato je dobar dio sklon eroziji i klizanju. Vile stranih državljana nikle su na južnoj strani. Kroz Savinu je put razrovan, šuma puna korova i suvog granja, što predstavlja stalnu opasnost od požara…
savinska d 1106Pri svemu tome, Savinjani su prozvali nadležne inspekcije i predsjednika opšptine Dejana Mandića da regauju na nečuvenu gradnju potpornog zida kod najstraije crkve Sv. Save. Gradi se da bi se proširilo groblje, iako je mitropolit Amfilohije obećao prije dest godina da neće biti proširenja groblja, a o tome postoji i opštinska odluka, kažu mještani.
Predsjednik Mandić, koji inače tvrdi da se stanje na Savini može popraviti ozelenjavanjem, je obećao da će još danas provjeriti o čemu se radi i poslati inspkeciju.
– Bez obzira i ako se utvrdi da je riječ o manastirskoj zemlji, zabranićemo radove – obećao je Mandić.
Sljedeći sastanak sa građanima oko izrade Studije o zaštiti Savinske dubrave najavljen je za kraj jula.savinska d 21106

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code