IZVJESNI VANREDNI IZBORI U HERCEG NOVOM – NI PODRŠKE NITI KVORUMA ZA...

IZVJESNI VANREDNI IZBORI U HERCEG NOVOM – NI PODRŠKE NITI KVORUMA ZA DANIJELU ĐUROVIĆ

193
0
Podijeli

Hercegnovskom SNP-u nije uspjelo ni iz četvrtog pokušaja da na lokalnom parlamentu prođe kandidat te partije za predsjednika Opštine.

Za glasanje o Danijeli Đurović danas nije bilo kvoruma, ali ni dovoljne podrške u vladajućoj koaliciji u Herceg Novom.
Đurovićka nije imala potpise četvoro dojučerašnjih partijskih kolega koji su osnovali svoj Klub odbornika. Oni nijesu ni došli na sjednicu, ali ni odbornici opozicije DPS-a i SDP-a, pa je sjednica odložena, kao je u izjavama čelnika koalicije najavljenom, za iduću sedmicu kada će konačno i predložiti skraćenje mandata Skupštine.
Predsjednik Kluba odbornika DPS-a Andrija Radaman obrazložio je da bi prisustvom Skupštini samo dali legitimitet i uticali na produženje agonije u kojoj se grad nalazi.
– Grad zaslužuje funkcionlnu i stabilnu vlast, a ne ovo što danas imamo. Sve upućuje na to da u vladajućoj koaliciji postoje nesporazumi u kojima ne želimo da učestvujemo” – kazao je Radman, nakon čega je i on napustio sjednicu.
Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je nakon toga zahvalila je prisutnim odbornicima koji su svojim dolaskom kako je rekla, pokazali odgovornost i spremnost da rade za grad, a o eventualnom nastavku 17. sjednice odbornici i javnost će biti obavješteni naknadno.
OBRAD GOJKOVIĆ (SNP): IZBORI SU NAJBOLJE RJEŠENJE

Picerija i restoran

Ishod današnje Skupštine bio je očekivan, ali ipak ispada da je predsjednica Skupštine bila „žrtvovana” da bi se ukazalo na krivca za raspad koalicije u Herceg Novom, jer za nju unaprijed nije bilo dogovora i podrške u koaliciji. To, predsjednik novskog SNP-a, Obrad Gojković komentariše:
– Dogovori se postižu isključivo u ovoj sali, na javnom mjestu, u Skupštini, konsenzusom. Sve drugo je politička trgovina, mi u tome nećemo da učestvujemo – kazao je Gojković uz tvrdnju da to što na Skupštinu nisu došli ni iz DPS-a i SDP-a, je dogovor postignut u Podgorici.
– Mi znamo da je dogovor postignut prekjuče u Podgorici, između DPS-a i SDP-a, kao i četiri odbornika da danas ne dođu. Oni nastupaju zajedno, to je očigledno, iz političkih razloga koji su na centralnom nivou.
On je optužio dojučerašnje kolege iz jedne partije SNP-a da im nije stalo da rješavju probleme u gradu, jer „mogli su da dođu i predlože svoga kandidata i da se izmjere u Skupštini”.
– Interesi Herceg Novog ovdje nijesu prioritet, ni DPS-u ni četvorici naših bivših odbornika. Ovdje su prioritet interesi koji se diktiraju iz Podgorice, interesi koji su politička trgovina. Javno smo došli da predstavimo svoga kandidata koji je izuzetno kvalitetan kandidat i želimo promjene. Jer, nezadovoljni smo načinom na koji je do sada opština funkcionisala – obrazložio je Gojković napominjući da je još u proceduri inicijativa za skraćenje mandata Skupštine i sjednica će biti u što kraćem roku nastavljena.
– Moj stav je da su izbori najbolje rješenje, ali doći do izbora potrebno je sprovesti unutarpartijsku proceduru, naći saglasnost u OO, ali to će svakako biti jedan od mojih predloga – potvrdio je Gojković.

DANIJELA ĐUROVIĆ: NIJE BILO OSPORAVANJA U MEDIJIMA MOJE STRUČNOSTI

Zahvaljujući 14-orici odbornika na potpisima za njenu kandidaturu, mr Danijela Đurović žali što nema kvoruma, kao i onih koji su ranije činili koaliciju. Njoj još nije jasno zašto se sve to dešava, jer:
– Ni u jednom medijskom nastupu nije bilo komentara i kritika na moju stručnost i kompetentnost za vođenje ovog grada. Razlog moje kandidature je nezadovoljstvo dosadašnjim načinom rada i upravljanja u lokalnoj samoupravi. Tačno je da smo mi dio SNP-a koji čini većinsku vlast, ali moramo biti svjesni i odgovorni prema građanima i priznati da veliki broj stvari ne funkcionišu, javna preduzeća, ustanove i da sistem ne funkcioniše najbolje. Zato smo bili spremni da se odgovornije uhvatimo u koštac sa problemima, ali za promjene neki odbornici nijesu voljni i zato ih nema – izjavila je Đurovićka.

ANDRIJA RADMAN (DPS): NEĆEMO IM VIŠE DAVATI LEGITIMITET

Kao odgvorna partija u DPS-u su smatarli da prisustvom na sjednici ne bi doprinijeli ničem dobrom, jer gradu je neophodna funkcionalna i stabilna vlast, kazao je predsjednik Kluba odbornika DPS-a, Andrija Radman.
– U vladajućoj koaliciji još ima nesporazuma i oni ne vode ka tome da se prevaziđu nego nastavku ovakve situacije kojoj kao najjača partija nećemo davati legitimitet – kazao je Radman, odbijajući opštužbe da je DPS kriv za raskol u vlasti.
– Glavnog krivca vladajuća koalicija uvijek vidi u DPS-u, a DPS nije krivac, jer je na vrijeme i sve ove godine ukazivao na ono što oni sada potvrđuju. Ukazivali smo na vrijeme na probleme, nudili rješenja i alternative. To da li nas sada opet okrivljuju to je stvar nečije percepcije i politike da krivca traže svuda samo ne u sebi – istakao je Radman demantujući da se sastao sa SDP-om, kao i četvorkom bivših odbornika SNP-a u Podgorici.
– Foramalne i zvanične razgovore oko prevazilaženja stanja obavili smo samo sa SDP-om, a neformalne sa Novskom listom, radi razmjene informacija, bez dogovora. Ni sa kim drugo – kategoričan je Radman.

MILOŠ BIGOVIĆ (PZP): ŽALIM ŠTO NIJE BILO SKUPŠTINE

Izražavajući žaljenje što nije održana Skupština i što se nije čula argumentacija zbog čega je neko protiv „ovako kvalitetnog kadrovskog rješenja za predsjednika opštine”, on ipak priznaje da se nije ništa promjenilo u njihovim zahtjevima za rekonstrukciju vlasti.
– Smatramo da su potrebne promjene za kvalitetan razvoj grada. A kada je riječ o prijevremenim izborima, otom-potom. Sjednica je u toku, imamo kvalitetnog kandidata. Nema racionalnih elemenata da se bude protiv tako kvalitetnog rješenja. Odbijanje da se ono prihvati implicira da se tu radi o nekim nečistim poslovima. Ali još je rano o tome diskutovati.

BORIS VUJOVIĆ (NOVA): GRADONAČELNIK MANDIĆ RADIO KONTRA KOALICIJE

Za Borisa Boća Vujovića iz NOVE opravdanje za raspad koalice vidi u izrazito otežavajućim okolnostima, pod kojima je funkcionisala lokalna vlast.
– Imali smo prije svega jednog gradonačelnika koji je radio kontra koalicije, odbornike koji su radili u korist DPS-a i još nekoliko funkcionera, tako da je bilo teško sačuvati vlast u Herceg Novom. Bojkotom ove Skupštine se to potvrđuje. Uskraćivanjem podrške g-đi Đurović ruše vlast i rade u korist DPS-a – izjavio je Vujović.
On je prozvao Anđelića, Gavrilovićku, Kočetanovića i Mračevića da su svo vrijeme samo radili u korist DPS-a. Smatram da nije tačno da je grad u agoniji, jer „u ovom gradu nije problem komunalna infrastruktura, nego što oavj grad pati od problema koje natura izopačena politika DPS-a, koja je upropastila privredu” – tvrdi Vujović.

ILIJA VESELINOVIĆ (NS): SVE JE REŽIJA

– Završen je zadnji čin ove tragi-komedije, pozorišta u kući koji je u režiji sadašnjeg v.d. gradonačelnika Milana Vajagića i Dejana Mandića, sa rukovodstvom iz DPS-a iz Herceg Novog. Sve su uradili da se ne izabere ovako kvalitetan kandidat, koji može da predstavlja opštinu, zajedno sa „četiri otpadnika”, koji su urušili ovaj grad – osuo je paljbu po bivšim koalicionim partnerima i opoziciji, Ilija Veselinović iz NS-a.
On kaže da još nije završena sjednica o skraćenju mandata i to će se desiti iduće nedjelje kako bi se desio završni čin komedije.

MILOŠ KONJEVIĆ (NL): SVIMA JE LIČNI INTERES NA PRVOM MJESTU

Odbornik NL, Miloš Konjević, iako u opoziciji došao je na Skupštinu, iako ne bi prisustvovao glasanju.
– Ne želim da me niko stavi u kontekst da sam dao podršku bilo kom kandidatu. Napustio bih glasanje. Jer, jedino rješenje su izbori vanredni, koji se moraju što prije desiti da se riješi agonija, koju Herceg Novi više ne može da trpi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code