Početna Društvo Izvođač kriv za neosvijetljen trotoar u Igalu?

Izvođač kriv za neosvijetljen trotoar u Igalu?

57

Početkom jula u Igalu je, u punom sjaju, svečano „otvoren“ rekonstruisani dio trotoara od hotela Palmon Bay do kraja Omladinskog parka. Uz sređenu i betoniranu pješačku stazu, prilagođenu i OSI, dionica je hortikulturno uređena, postavljene nove ograde i kante za otpatke, kao i prvi put podna rasvjeta sa „svjetlećim“ stubićima.

Međutim, ta rasvjeta je bila u funkciji samo tokom večeri otvaranja. Možda i koji dan kasnije, dok nesavjesni pojedinci nijesu počeli izvaljivati plastične stubiće, lomiti „glave“ stubova sa lampama. Podna rasvjeta „žmirkala“ je pomalo na svakoj petoj, šestoj sijalici. Van funkcije sada su i stubići i podne sijalice. Izvođač radova, nikšićki Temko, sa kojim je Opština sklopila ugovor vrijedan skoro 95 hiljada eura 29.decembra 2017.godine, dao je garanciju na radove od dvije godine.

U lokalnoj upravi objašnjavaju da su razlog nefunkcionisanju rasvjete – „neadekvatno izvedeni radovi od strane izvođača“.

„Firma Temko je o problemima sa rasvjetom nekoliko puta bila obaviještena, nakon čega su njihovi radnici izlazili na teren i utvrđivali greške. Opština Herceg Novi je nakon toga angažovala stručnu službu koja je obavila atest i utvrdila sve nepravilnosti sa rasvjetom, koje je izvođač trebalo da ukloni. Kako to nije uradio ni nakon nekoliko poziva, lokalna uprava je pokrenula proces sudskog obezbjeđenja dokaza, kako bi se tačno utvrdila odgovornost i procijenila ukupna vrijednost stavljanja u funkciju kompletne rasvjete, shodno izvještaju ovlašćene kuće koja je i radila attest”- navode iz lokalne uprave.

Proces vještačenja je u toku, a nakon toga će Opština Herceg Novi sa drugim izvođačem ugovoriti završetak radova, odnosno stavljanje rasvjete u funkciju, obrazložili su oni.

Po ugovoru “Temko” plaća otklanjanje nedostataka

U članu 12. Ugovora sa “Temkom” navodi se da je izvođač dužan da sve nedostatke koji su se na terenu pokazali tokom trajanja garantnog perioda otkloni o svom trošku. Ukoliko ne, Opština kao naručilac može angažovati drugog izvođača na teret aktuelnog za otklanjanje problema.

Vrijednost radova prema istom ugovoru iznosila je 94.454 hiljade eura, sa PDV-om, a način plaćanja definisan je kao 20% avansno, a ostatak po ovjerenim mjesečnim situacijama.

„Izvođaču radova, firmi „Temko“ nije isplaćen cjelokupni iznos ugovorenih sredstava, upravo iz razloga što se na vrijeme uočilo da rasvjeta na trotoaru nije adekvatno urađena. To se pokazalo kao dobra procjena, jer će se ta sredstva iskoristiti za dovođenje rasvjete u funkciju u potpunosti“, naveli su u lokalnoj upravi.

Inače, sa “Temkom” je 6.februara 2018.godine potpisan Aneks ugovora, sa izmjenom prvobitno ugovorene cijene sa 94.454 eura na 96.042 eura. Kako je obrazloženo, razlika od 1.586 eura posljedica je promjene stope PDV-a, a uplata će se obaviti na račun “Temka”, na osnovu situacije ispostavljene nakon konačnog obračuna izvedenih radova.

57 Komentari

 1. OVAKO SU SE PRAVILI TROTARI PRIJE 50 GODINA .POSTAVITI OVAKAV BETON U DANASNJE VRIJEME,SA PLASTICNIM IST UBOVIMA JE SAMO DOKAZ DA SU ONI KOJI ODLUCUJU U OVOM GRADU SELJACI KOJI NISU PRESLI DALJE OD KAMENARA.A I DA ONI KOJI IMAJU SKOLU I RADE SA ISTIM SU SAMO LEZILEBOVICI ,DA NE KAZEM NESTO GORE !

  10
 2. Poenta je da je projekat LOŠ. Ko to projektuje a da pojma nema? Svaki zdravorazumski čovjek vidi da je tamo sve besmisleno! Koji projektant je smislio ivične svjetleće stubiće od kojih se vrata na autima ne mogu otvoriti? Gađa vas svjetlo u oči odakle god pogledate! Gađa sa poda, gađa sa boka, a kad sve te lampice ugasiš gle čuda pa svjetla i dalje ima. Pa naravno da ima jer je trotoar u dijelu grada koji je živ od velike količine lokala koji rade. Gospodo trotoar u Igalu nije aerodromska pista da mu treba podna rasveta. Sve pogrešno a onda nije ni čudo da izvođač loše zamišljenu stvar loše izvede.

 3. Dobro je,budimo se. Dosta je bilo šupljih priča. Ko nema mnogo mozga a ima vremena na pretek,nek botuje,nek misli da je cool.Ima nas kojima je stvarno dosta i koji smo već okrenuli ploču.Ovih šet navedenih afera su samo dio korupcionog kolača koje pojedine kriminalne grupe naših “viđenijih građana” sa visokih pozicija, nemilosrdno čerupaju zajednička dobra koje su generacije stvarale.Trenutni primjer PKB-a kao i slučaja C-Vračara to jest šta se u tim preduzećima trenutno dešava,ko su sadašnji vlasnici,kako i za koliko novca su došli do te enormno vrjedne imovine su pitanja koja će se vrlo brzo naći u javnosti.Neke krivične prijave su već pokrenute a dobar dio ostalih su u pripremi.
  Dosta je !!!

 4. A ko je bio projektant , ko stalni stručni nadzor? Ko je izvršio tehnički prijem javne rasvjete? Hoćete li se već jednom naučiti kako treba raditi?

  16
 5. Ugasite one podne sijalice biju previse u oci,oni stubići meni lično su grdni,dajte neku zenu da to uklopi sve da bude lijepo ili neku stručnu osobu.Ne treba mnogo para da se to uprilici,ono drvece je lijepo i ograda isto.Fali samo samo još “final touch”

  12
  2
 6. Pitanje za sve vas koji čitate ili učestvujete u davanju komentara.Da li se iko sjeća da je neko istinski odgovarao za svoje propuste.Milionske štete koje mi sve ljepo platimo i na kraju nikome ništa.U većini slučajeva dotični se ljepo ugrade,nama odmjere od šake do lakta i kao vrhunac svega,eto ih ponovo na izbornim listama.
  Iskreno se pitam dragi moji sugrađani dokle će mo sve ovo trpit.Svaki ovaj opštinski mešetar ima i ime i prezime.
  Pitanje je ima li nas!

  21
  • Ima nas!!!

   1.Zasto je isplaceno 1 000 000€ fantomskoj firmi za LED rasvjetu kada od iste fantomske firme nije ispostovan potpisani ugovor.Grad je bio 100% u prednosti s tim ugovorom i mogao je naplatit odstetu umjesto sto je isplatio 1 000 000€.Je li istina da je 500 000€ otislo fantomskoj firmi,a 500 000€ trojici iz vlasti u HN ?
   2.Zasto je isplaceno 2 300 000€ za kolektor koji ne funkcionise niti ce ikada funkcionisati.Je li istina da je 1 850 000€ otislo izvodjacu,a 450 000€ sedmorici iz vlasti u HN ?
   3.Zasto su isplacene menadzeru Opstine kamene ploce koje su ugradjene na setaliste od teniskih terena do vile Galeb, po cijenama iz 2014. kada su danas te iste ploce 3 do 4 puta jeftinije?
   4.Zasto je oprosten dug od 100 000€ rusu u Sportskom centru na konto rashodovanog inventara u hotelu Play. Je li istina da je za to dvojac iz koalicije dobio 25 000€.
   5.Zasto je finansiran sa vise destina hiljada eura privatni fudbalski objekat Polino u Sutorini ?
   6.Zasto su u servisnoj zoni ostavljene da strule advent kucice za koje je prosle godine izdvojeno vise hiljada eura , koje nisu ni 50% ulozenog povratile ?

   Dosta smo cutali !

   19
 7. Kakve su kadrove namjestili ,super je.
  Novljani vole glasanje iz inata pa neka je ovako. Ne biraju se normalni i strucni ljudi vec poltroni,rodjaci,zaove,kumovi…. Pogledajte ko je na celu kolone!!! Sto se onda cudite sto ide sve u sunovrat. Glasajte opet isto!!!!!

  21
 8. Odobrili i postavili ste stubice koje nikad niko nije postavljao za javno koristenje,ovo sada opstinarinarima treba od plate odbiti pa bi drugi put vodili racuna,
  Stvite podne ugeadbene kao svuda u svijetu,koji se ne mogu ostetiti !

  20
  1
 9. Osvijetljenje ne funkcioniše kako treba, ali barem još nikoga nije ubila struja! Šta bi Igaljani sad htjeli: i pare i jare? To bi možda moglo u Švajcarskoj, ali oni još nisu kupili Igalo…. Kupite kod Kineza kakvu jeftinu i dobru lampadinu i Bog vas veselio!

  9
  7
 10. Ovakva rasvjeta bolje da ne radi! Niski stubovi su ometali vozače svijetom a podna je pješacima stvarala probleme, pogotovo slabovidima i svima koji nose dioptrijske naočare.

  23
 11. Ljetos sam lično čuo jednu od najpoznatijih osoba koje upravljaju ovim gradom da bi ponovo trebalo dovesti Austrijance da upravljaju ovim gradom.
  Naravno da tu pjesmu nećemo slušati. Ali, vakat je da su mnogi Novljani koji su završili visoke škole otišli na Zapad i tamo dobro rade i dobro zarađuju.
  Organizacija i disciplina je ono šta ovoj sredini prijeko nedostaje.
  “Ko voli raditi – radilo mu se o životu”
  “Zakoni su za to da se ne poštuju”
  “Penzija! Penzija”
  To su “zvijezde vodilje” ovog društva koje sve više srlja u blato.
  Za to su dežurni krivci Amerikanci, Zapad i Vatikan…
  Laž nikako da prestane biti državni interes ovog naroda.
  Najveću inventivnost ovaj narod iskazuje u laganju i samoobmanjivanju.

  20
  3
 12. Prica se da menadzer opstine ima jako dobru sposobnost da pogodi ovakve poslove od kojih bude skoro svima dobro sem gradjanima.
  Sta mislite sto se u koaliciji svi izmedju sebe kolju samo su sa mrakom tj Simrakom svi dobri.

  21
  1
  • Ziva istina!Napokon da neko pokrene ovu temu.Pjaca pominje ogromne cifre koje su ostale u HN od led rasvjete tj da od onog milona,koji je skupstina izglasala da se isplati nekim fantomima,nije ni jedna trecina otisla tim fantomima, vec da je ostalo pojedinima iz koalicije.

 13. Kriv je onaj ko je primio ovakve radove, tj. organ koji je izdao upotrebnu dozvolu, za ovaj kao i za sve ostale nefunkcionalne i nezavršene projekte.

  Svaki, apsolutno svaki projekat je ovakav, loš, traljav, nezavršen i plaćen je našim novcem.

  31
 14. Navedite mi samo jedan uspješno završen(barem 60% upotrebljiv) projekat u zadnjih 10 god, Kolektor,popločavanje šetališta, gradska rasvjeta, mojdež, put Meljine -Sitnica, parking,hoteli…… Samo jedan!!!!!
  Ja ❤️ Herceg Novi……. a ti ????

  33
 15. Od samog pocetka se vidjelo da nije moglo jeftinije i nekvalitetnije da se uradi kompletan posao cak i totalnom amateru.
  Ali, nije problem u izvodjacu, vec u nadzornom organu opstine koji bi morao redovno izlaziti na teren i kontrolisati kvalitet opreme koja se ugradjuje kao i same radove.
  Ovo je oduvijek bio glavni problem u drzavi jer ce izvodjaci, nebitno odakle dolaze, uvijek traziti rupe da prodju jeftinije.
  Problem je sto ih mi pustamo da nas omalovazavaju.

  31
 16. Mene zanima ko je bio strčni nadzor za el.radove? Pitajte njega zasto nije vratio stubice koji kostaju 1.98€ a fakturisani 198.00€ kom. Temko jos što ne počne i da se bavi obucarstvom

  33
 17. Izvođač kriv za ovo, kriv za kolektor, kriv za ploče šetalištu od Forte mare do Vojničke banje koje su se opet odvalile… Ima li ko da vrši nadzor od tih silnih inženjera i tehničara koji rade u opštinskim službama? Ili su stručno samo da se zaposle i primaju platu na grbači građana!?

  56
  1
 18. Po komentarima građani su krivi za rasvjetu.Ja se samo pitam otkad je Igala i Novoga mi koristimo samo svijetla ksndelabera, koja su sasvim bila dovoljna za osvjetljenje ulice i trotoara..Ovo je samo primjer dobre “zarade”za pojedince.

  43
  1
 19. Nije Temko birao stubiće već mladi gospodin iz opštine, još tada kada su im stigli počela je nervoza jer su uvidjeli da nisu za “vanjsku” upotrebu, tj. da su naručili igračke. Nisu ispoštovane još neke stvari iz projekta kao što je dvobojni beton koji bi izgledao stvarno efektno… ali uštede su bile najvažnije što se uvijek na kraju obije o glavu, ali ne onima koji su pogriješili već svima nama građanima koji finansiramo opštinu i državu.

  59
  3
 20. A,pogledajte kucu Andrica sram vas bilo. Napravili ste novu kucu,izbetonirali dvoriste,siporeks na kameni zid. I sve to sa vrhunskim ekspertima iz Beograda uz kljucnu podrsku Marlovica,arhitekte konzervatora. U misje rupe neznalice podmitljive

  63
  2
 21. Kao prvo,nije opština odabrala ovu lakrdiju od rasvjetnih stubića nego neko iz opštine ko ima ime i prezime.Predpostavljam da taj isti neko je odabrao izvođača bez predhodne provjere istog.Dakle neće biti da je samo izvođač kriv.
  Drugo,opština bi trebala da u što kraćem roku o svom trošku(našim parama)osposobi navedenu rasvjetu te paralelno sa tim,sudkskim putem uz debele kamate i penale povrati uloženi novac.Građani su sve ovo debelo platili i nisu dužni da ispaštaju zbog određenih nesposobnjakovića i šarlatana iz opštine.

  59
  • Stubice je izabrao “strucni tim” iz sekretarijata za ekologiju i energetsku efikanost. Isti oni sto su nabavili ona dva kioska u Igalu u svojstvu autobuske stanice, placena 25,000€ i eno zjape prazna. Isti oni sto ogradu duz cijelog setalista ne znaju promjenit. Isti oni sto nisu zakrpili rupu na Bokinoj plazi nego najlakse je traku stavit pa ako neko upadne nema veze. Haos na sve strane a Kovacevica potpuno boli briga jer ne radi nista.

   28
 22. Kako vas nije sramota da pisete da se neko ugradjuje. To se radi samo u Pg. Ne morate iznositi nase lopovluke ,neznanje i diletantizam. Moramo cuvati jedni druge

  19
  21
  • Ne znam kako da shvatim ovaj komentar?Ma ugrađuju se svi, počevši od zaposlenih u Opštini, pa do onih u Pg.Samo blesavom nije jasno, šta radi trenutna garnitura na vlasti.Naravno, radile su to i prethodne, ali ovakva korumpiranost i ugrađivanje, nije odavno zabilježeno.I još nešto, pa zar mislite da će pošteni i vrijedni radnik ući u ovakvu kombinatoriku?Naravno da neće, nego su samo smetnja ovima koji bi još više da šklapaju i kojima je vazda malo.Nego, vidi ovaj odozgo sve.Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš!

   13
 23. Nije ovo nista cudno kad je Presjednik Mjesne Zajednice koji bi trebao da bude najbolji gradjanin Igala nazalost Konobar ali bitno je da je iz SNPea presao u Kravatase.

  48
  8
 24. Sto bi ova firma ista placala kad sve ovo polomise i sjebase nasi gradjani koji se toliko uzdaju u to da im niko nista ne moze parkiraju lomeci i gazeci te srubice.Vide to i po danu i po noci isti oni koji naplacuju parking.Ma bas oh briga.Cute oni.Cute komunalci.Je li iko do sada kaznjen za lomljenje stubica.Je li naplacena ijedna kazna.Sram vas bilo.Ja da sam na mjedtu ovih sto su radove izvodili ja bih tuzio ove iz opstine.A ne sad oce i drugima posao da namjeste.Njih bi trebalo procesuirat.Ma se nadam da nece jos dugo.

  29
  12
 25. Za strucnjake is opstine , ako vec nemata kadar da pregled dizajn i kvalitet svjetla, evo besplatan savjet, stubovi rasvjete I ti stubici moraju da budu vandal proof , kao I svuda u svijetu na javnim povrsinama , pa izgooglajte.
  Zivjeli .

  40
  3
 26. Koliko je tu novca pokradeno, od nezavršenog posla do plastičnih poklopčića na stubićima i opet niko da odgovara ni za ovaj očigledan lopovluk..

  36
  2
 27. PVC stubići su nevidljivi u mrtvom ugu za većinu automobila pri parkiranju,naručito za one koji nijesu novljani i naučeni na parkiranje i provlačenje na mikro parkinzima u HN.
  Čudno da opštinskom rukovodstvu tzv. “Propust izvođača” nije smetao za svečano otvaranje,lentranje uz svu moguću podnu i stubišnu i stubićnu rasvjetu?

  41
 28. Malo je to za naš primitivizam i divljaštvo na ulicama i da su čelični ferali mi bi ih rastrgali a hoćemo vrhunski turizam đe su komunalni policajci i AUTA KOJA VOZE TROTOAROM

  29
  1
 29. Ako je iko kriv to je Opstina ili ko je vec odobrio onakve stubice koji su idealni za polomiti nogom.To je klasicna glupost u koju se neko dobro ugradio jer je jasno i u Mediteranskom stilu da je postavljeno nesto u betonskoj galanteriji u koju bi bila zasadjena neka biljka ili klasicni etokski stubici.Ali neko je morao da se ugradi

  32
  2
 30. au, nevjerovstno,ali je najvažnije obezbjedit se na vrijeme,a da je izvođač tako pametan napravio bi taman tako ako mu se ne plati, priča za đecu o kupcu i prodavcu.

  17
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code