Početna Ekonomija Izvorni prihodi budžeta veći za 20%

Izvorni prihodi budžeta veći za 20%

1

Planom izvornih prihoda budžeta za 2016. godinu bilo je predviđeno oko 8 miliona i 70 hiljada eura: od naplate poreza na nepokretnosti 3 miliona 800 hiljada, prireza porezu 900 hiljada, od građevinskih dozvola 3 miliona, kao i od naplate takse 370 hiljada eura. Kako je Radiju Jadran kazao direktor Uprave lokalnih javnih prihoda, Dragan Mračević, premašen je plan.

images_slike_licnosti_dragan_mracevic– Do kraja decembra, od nepokretnosti je naplaćeno 4 miliona i 600 hiljada eura, od prireza 885 hiljada, građevinskih dozvola 4 miliona i 100 hiljada i takse 380 hiljada. U odnosu na plan od 8 miliona i 70 hiljada, ostvareno je 9 miliona i 980 hiljada, ili 20% više, naveo je Mračević.

Takođe, više od planiranog ostvareno je i u naplati administrativnih, lokalnih komunalnih i turstičkih taksi:

Najveći prihodi po osnovu lokalnih izvornih prihoda ostvareni su za nepokretnosti – 4 miliona i 600 hiljada, kao i od građevinskih dozvola, 4 miliona i 100 hiljada.

Veoma izražene poteškoće u naplati poreza tokom prošle godine bile su kod pravnih lica, jer su mnoga od njih u blokadi, tako da Opština i pored zaključka o prinudnoj naplati ne može naplatiti dugovanja, pojašnjava Mračević.

– Ranije strani državljani nijesu mogli da kupe zemlju ili imovinu bez otvaranja firmi. Sada imamo situaciju da te firme postoje fiktivno, na papiru, ali nemaju novčana sredstva na računu. Konkretno, samo od Vektra Boke u stečaju, na osnovu poreza imamo duga od 1.700.000 eura, dok od nekih manjih firmi dug je i oko 300 hiljada eura. Opšta bolnica Meljine duguje oko 200 hiljada. Poznato je koliko smo imali problema kada smo blokirali tu firmu. Konačno, tu je negdje oko 2 miliona eura obračunatog poreza, no koliko će od svega toga moći da se naplati, ne možemo znati dok pojedine firme ne izađu iz stečaja, ili dok ne budu odblokirane, pojasnio je Mračević.images_slike_gradovi_hn_objekti_opstina_hn_2015Jedina opcija koju u lokalnoj upravi koriste u ovakvim situacijama je stavljanje poreskog tereta u list nepokretnosti, tako da ako bi došlo do prometovanja, Opština bi odmah naplatila svoja potraživanja.

Najveći priliv sredstava u opštinsku kasu na osnovu naplate od građevinskih dozvola, bio je od kompanije Azmont investments, koji su uplatili 3 miliona i 240 hiljada eura.

Priprema i generisanje poreskih rješenja kreće već od januara, a u toku je rad na izmjenama po osnovu kupoprodaje, poklona i nasljeđa. Promjena ne bi trebalo da bude u visini poreza, osim u slučaju da Zavod za statistiku izmijeni tržišnu vrijednost nepokretnosti.

U protekloj godini zabilježena je veća naplata poreza na nepokretnosti u odnosu na 2015. godinu, ističe Mračević, budući da je u 2015. naplaćeno 3 miliona i 680 hiljada, a u prošloj 4 miliona i 600 hiljada eura. Najveći priliv sredstava po tom osnovu realizovan je zbog povećanja stope za objekte koji nemaju građevinsku dozvolu.

– Od naplate građevinskih dozvola u 2015. ostvareno je milion i 353 hiljade, a do kraja ove godine naplaćeno je 4 miliona i 100 hiljada eura. Od stavki koje kontroliše Uprava lokalnih javnih prihoda, treba napomenuti još da je recimo od boravišne takse u 2015. godini naplaćeno 711 hiljada, a u protekloj  milion i 33 hiljade eura.

Izglasavanje Odluke o privremenom finansiranju Opštine od januara do marta neće uticati na funkcionisanje Uprave lokalnih javnih prihoda, budući da Uprava samo naplaćuje, a raspored prihoda koji ova odluka ograničava, ide preko Sekretarijata za finansije.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code