Početna Oko nas Tivat Jača saradnja Češke i Crne Gore, posebeno Tivta, u turizmu i obrazovanju

Jača saradnja Češke i Crne Gore, posebeno Tivta, u turizmu i obrazovanju

0

Unapređenje turističke privrede, uspostavljanje avio linija sa Tivtom, te Info centra o Crnoj Gori, obrazovanje, učešće na sajmovima i saradnja Privrednih komora, najvažnije su teme sastanka predstavnika Opštine Tivat na čelu sa predsjednikom dr Sinišom Kusovcem sa delegacijom Privredne komore Češke, koju predvode ambasador Karel Urban i predsjednik PK Jiri Nestaval, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Direktorka češkog aerodroma Pardubice, Hana Šmejkalova predložila je uspostavljanje čarter letova tokom ljeta sa kompanijama „Smart Wings“ i „Montenegro Airlines“ i istakla spremnost na veoma usku saradnju i pojačan zajednički marketing.

– Češka želi da nastavi saradnju sa Crnom Gorom, naročito u oblasti turizma, ali i u drugim sferama, te ovaj susret predstavlja početni korak u tom pravcu – rekao je ambasador Češke, Urban.

Turizam i investicije su najznačajnija odrednica razvoja tivatske opštine i Crne Gore uopšte, istkao je predsjednik Oštine Tivat, dr Siniša Kusovac:

– Velike investicije koje se realizuju na teritoriji Tivta doprinijele su da Opština bude pristutna na turističkoj mapi kao atraktivna nautička i turistička destinacija. U tom pozicioniranju, uspostavljanje dobre avio konekcije igra veliku i važnu ulogu – nagalsio je Kusovac.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Aerodroma Tivat, Fakulteta za mediteranske poslovne studije, kao i najvećih investicionih projekata u Crnoj Gori – Porto Montenegro i Luštica Development.

Predsjednik PK Češke, Jiri Nestaval prenio je interesovanje čeških investitora za aranžmane u Crnoj Gori i predložio formiranje Info centra o Crnoj Gori u okviru PK Češke, radi promocije turističkih potencijala, istorije i kulture.

Na sastanku je predložena studentska razmjena između dvije zemlje u oblasti obrazovanja i usavršavanja u turizmu, hotelijerstvu i gastronomiji, ali i saradanja kroz IPA projekte. Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji sa nekim od čeških gradova.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code