“JADRAN” NA REMONTU U BIJELOJ

“JADRAN” NA REMONTU U BIJELOJ

172
0
Podijeli

jadran brodogradiliste1Školski brod “Jadran” jutros je oko deset časova uplovio u Jadransko brodogradilište u Bijeloj, gdje ga očekuje višemjesečni remont. Brod će biti na vezu najmanje dva ili tri mjeseca dok se ne stvore neophodni uslovi za ulazak u dok.
Prema riječima šefa rekonstrukcije u Jadranskom brodogradilištu, Branka Ercegovića, prvo dokovanje planirano je oko Nove godine, kada bi trebalo da stigne i dio opreme tj. strojni kompleks.

Ercegović je dodao da će pored renoviranja palube i zamjene drvenog dijela jarbola, “Jadran” dobiti novo ruho i u drugim djelovima broda.
“Biće zamjenjeni propelerna osovina, propeler, reduktor sa glavnim motorm, pomoćni motori sa agregatima, razvodna ploča i dio kablova”.
Brodogradilište je već potpisalo ugovore za nabavku brodskih sistema od dobavljača iz inostranstva, firme Caterpilar. Remont “Jadrana” trebalo bi da traje pola godine, a povratak u matičnu luku, na Pine, planiran je sredinom sljedeće godine.
Iz Ministarstva odbrane Crne Gore ranije je saopšteno da je za remont “Jadrana” opredijeljeno 1,5 milion eura.
Dragulj crnogorske mornaričke vojne flote ove godine proslavlja osmu deceniju postojanja. Jubilej “pokretnog dobra Crne Gore”, kako ga još nazivaju, obilježen je na centralnoj manifestaciji koja je održana 19. avgusta na gradskoj rivi Pine u Tivtu, gdje je brod usidren. U Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru posjetioci do 26. septembra mogu pogledati izložbu fotografija “Jadran kroz vrijeme”. “Jadran” je u tivatsku luku uplovio 16. jula 1933. god, a 19. avgusta iste godine upisan je i u Mornaricu Kraljevine Jugoslavije.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code